LBS ģenerālsekretārs Šneps neuzskata, ka mūsu basketbolistiem ir pārāk lielas cerības tikt uz Rio
Edgars Šneps uzskata, ka mūsu kvalifikācijas turnīra rīkotāji Serbija ir pati spēcīgākā izlase kvalifikācijā līdz ar to cerības kvalificēties olimpiskajām spēlēm nav diez ko lielas.
Basketbols
2016. gada 29. janvāris, 17:24

LBS ģenerālsekretārs Šneps neuzskata, ka mūsu basketbolistiem ir pārāk lielas cerības tikt uz Rio

Jauns.lv

Uzvarēt Serbijas basketbola izlasi Serbijā Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā būtu kaut kas starp varoņdarbu un brīnumu, bet sportā tādi notiek, uzskata Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā zināms, Latvijas vīriešu basketbola izlase šī gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru Belgradā sāks ar mačiem pret Japānu un Čehiju, bet, lai kvalificētos Olimpiādei, nepieciešams triumfēt sešu komandu miniturnīrā, kurā galvenā favorīte būs otrajā apakšgrupā spēlējošā mājiniece Serbija.

Latvijas izlase starp Riodežaneiro olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībniecēm tika apstiprināta pagājušajā nedēļā. Kaut Latvijai bija ļoti labas izredzes iekļūt kvalifikācijā, Šneps atzina, ka LBS līdz pēdējam brīdim bijusi uzmanīga. "Nebijām droši par spēlēšanu kvalifikācijā. Lai arī veselais saprāts un loģika daudz ko teica, prakse, piemēram, Turcijas iekļūšana olimpiskajā kvalifikācijā, pierādīja, ka šis process nav līdz galam saprotams. Līdz ar to pārliecības mums nebija līdz pēdējam brīdim," sarunā ar aģentūru LETA izteicās Šneps.

Kā zināms, kvalifikācijas turnīri notiks Serbijā, Itālijā un Filipīnās. Tā kā šo trīs valstu izlases jau bija kvalificējušās sacensībām, vietas turnīrā pienācās arī nākamajām labākajām komandām kontinentu meistarsacīkstēs. Šādi kvalifikācijā iekļuva Latvija un Horvātija, bet Āzijas zonas komandu Libānu, kurai arī būtu pienākusies vieta sacensībās, pēkšņi aizstājusi Turcija, kas pērn Eiropas čempionātā palika tikai 14.vietā. "Aizkulisēs skaidroja, ka galvenā bija neticība Libānas izlasei un nacionālajai federācijai. Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) saka, ka vajag stabilus partnerus, bet Turcija ir 2010.gada pasaules vicečempione," atklāja Šneps. "Tomēr līdz galam šāds gājiens netika izskaidrots."

Kaut Čehija un Japāna ir vienas no potenciāli vieglākajām pretiniecēm, kas Latvijai varēja iekrist, Šneps atzīst, ka Serbija gan ir visgrūtākais iespējamais pretinieks. "Ja skatāmies uz kopējo sešu komandu turnīru, varbūt arī šī ir vājākajā grupa, tomēr augstākās barjeras augstākā mala jeb Serbijas izlase ir spēcīgākā iespējamā," secināja Šneps. "Lai uzvarētu serbus Serbijā, jāpaveic kaut kas starp varoņdarbu un brīnumu, bet basketbolā tādi notiek." "Serbijas izlasē tāpat kā Latvijas komandā ir daudzi talantīgi spēlētāji, vienīgi vidējais līmenis daudz augstāks nekā mums," teica Šneps. "Serbu fani ir vieni no skaļākajiem Eiropā, viņi mīl basketbolu, un arēna būs pilna. Pārrunājām viņu biļešu stratēģiju un serbi teica, ka darīs visu, lai arēna būtu pilna katrā spēlē. Tomēr mūsu uzdevums ir sagatavoties un realizēt savus mērķus."

"Kombank Arena", kur Belgradā notiks turnīrs, ir pazīstama arī dažiem Latvijas izlases dalībniekiem. 2014.gada 26.martā tieši šajā arēnā Eiropas kausa ceturtdaļfināla mačā vietējā "Crvena Zvezda" komanda uzņēma Ukrainas vienību Kijevas "Budiveļņik" 24 232 skatītāju klātbūtnē, labojot basketbola spēļu apmeklētības rekordu Eiropā. Toreiz "Budiveļņik" komandu trenēja Ainars Bagatskis un Artūrs Štālbergs, bet tās sastāvā bija Jānis Strēlnieks. Šis rekords tika pārspēts pērn Eiropas čempionātā, kad izšķirošās spēles Lillē varēja apmeklēt līdz 27 500 skatītāju.

Serbijas izlase 2014.gada Pasaules kausa izcīņā guva sudraba medaļas. Savukārt pērn Eiropas čempionāta finālturnīrā grupu kārtā serbi izcīnīja piecas uzvaras piecos mačos, astotdaļfinālā pārspēja Somiju (94:81), ceturtdaļfinālā Čehiju (89:75), taču pusfinālā zaudēja Lietuvai (64:67), bet spēlē par trešo vietu atzina arī Francijas pārākumu (68:81).

Kā vēstīts, Latvija turnīru sāks 4.jūlijā, kad spēkosies ar Japānu, bet dienu vēlāk gaidāms mačs ar Čehiju. Pēc tam 6.jūlijā savstarpēji tiksies Čehija un Japāna, pusfināla spēles notiks 8.jūlijā, bet fināls - 9.jūlijā.

Olimpiskajās spēlēs komandas sacentīsies jau mēnesi vēlāk - no 6. līdz 21.augustam.

Jau šobrīd Riodežaneiro olimpisko spēļu turnīram kvalificējušās ASV, Brazīlija, Austrālija, Venecuēla, Argentīna, Nigērija, Spānija, Lietuva un Ķīna. Atlases turnīros tiks noskaidrotas noslēdzošās trīs dalībnieces, un kopumā Olimpiādē spēlēs 12 izlases.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA