foto: Shutterstock
7 sporta veidi, kurus vērts izmēģināt vasarā
Citi sporta veidi
2018. gada 20. jūnijs, 15:26

7 sporta veidi, kurus vērts izmēģināt vasarā

Karlīna Timofejeva

Pavasaris jau pamatīgi ieskrējies, un arī vasara nav aiz kalniem, kas nozīmē tikai vienu – katra siltā diena jāizbauda ar pilnu krūti. Protams, peļama nav arī doma par laisku atpūtu pludmalē vai kultūras pasākumu apmeklēšanu, taču vasara un pavasaris ir ideāli piemēroti dažādu interesantu sporta veidu izmēģināšanai.

Par to, kādas ir Tavas iespējas nodoties sportiskām aktivitātēm tepat, Latvijas robežās – Vivus.lv sagatavotā raksta turpinājumā!

foto: Publicitātes foto

Frisbijs – vienkārši noteikumi, pavisam nelieli ieguldījumi

Arvien populārāks pēdējā laikā kļūst frisbijs, un ir vienkārši saprast, kāpēc tā – lai nodarbotos ar šo sporta veidu, nepieciešami vien piemēroti apavi un apģērbs, kā arī pats frisbija disks. Spēles princips ir pavisam vienkāršs – spēles laukums tiek sadalīts divās vienādās zonās, un katrā no tām atrodas viena komanda. Otras komandas mērķis ir frisbija disku nogādāt otras komandas zonas galā, taču ir viens nosacījums, kas šo uzdevumu apgrūtina – disku drīkst pārvietot, izmantojot vien piespēles, respektīvi, cilvēkam, kura rokās ir frisbija disks, tas nekavējoties jāpiespēlē savam komandas biedram. Ja disks nonācis pretinieku zonas aizmugurē, komanda iegūst punktu. Uzvaru iegūst tā komanda, kura pirmā iegūst noteiktu punktu skaitu (par to nepieciešams vienoties iepriekš).

Frisbija priekšrocības: nelieli ieguldījumi, vienkārši noteikumi, kā arī spēli iespējams spēlēt teju jebkur – sākot ar sporta halli vai futbola laukumu un beidzot ar pludmali.

foto: Shutterstock

Golfs – tiem, kuri grib pārbaudīt savu nervu noturību

Lai gan šad un tad par golfu iespējams dzirdēt vīpsnājošas piezīmes, sak, cik tad nu tur tās prasmes bedrītē iesist nelielu bumbiņu, patiesībā šis sporta veids prasa vispusīgu sagatavotību – nepieciešama gan izkopta tehnika, gan zināma fiziskā forma. Jāteic gan, ka “īstais” golfs iesācējam patiešām var būt par sarežģītu, jo sitieni ir visai specifiski, kā arī attālums no bumbiņas līdz galamērķim mēdz atrasties pat vairāku simtu metru attālumā, tāpēc sākumā laba doma varētu būt došanās uz kādu no minigolfa laukumiem – tādu Latvijā netrūkst!
 

Golfa priekšrocības: golfam patiesībā ir ļoti daudzas priekšrocības – sākot ar to, ka spēles laikā nostaigāsi vairākus kilometrus vai pat kilometru desmitus svaigā gaisā un beidzot ar stresa līmeņa samazināšanu. Un vēl – golfs, vismaz amatieru līmenī, ir ar ļoti zemu traumu risku.

foto: Shutterstock


Kapueira – cīņas un dejas apvienojums

Varētu šķist, ka cīņas sporta veidi un dejošana ir visai nesavienojami jēdzieni, taču kapueira pierāda pretējo – tā ir Brazīlijā radusies cīņas māksla, kurā ietilpst arī akrobātikas un dejas, kā arī spēles elementi. Tās aizsākumi datējami ar aptuveni 18. gadsimtu, kad tagadējās Brazīlijas teritorijā tika ievesti vergi no Āfrikas. Turpmākajā kapueiras attīstībā tika piedzīvoti dažādi līkloči, taču 2014. gadā tā tika iekļauta UNESCO kultūras mantojuma statusā. Kapueiras kustības vislabāk iepazīt, tās redzot no malas, taču tos, kuri baidās, ka treniņus var nākties pamest ar pārsistu degunu vai zilu aci, varam nomierināt – kapueirā tiešs kontakts netiek pielietots (vismaz ne apzināti).
 

Kapueiras priekšrocības: kapueira Tavu ķermeni attīstīs ļoti daudzpusīgi, jo tās laikā tiek nodarbināta virkne muskuļu, kā arī uzlabota izturība, lokanība, koordinācija un reakcijas ātrums.

foto: Shutterstock


Autosporta pamats – kartings

Ja Tavs aicinājums ir ātrums, ātrums un vēlreiz ātrums, noteikti ir vērts izmēģināt autosportu – salīdzinot ar motosportu, tas ir relatīvi drošāks. Taču kā izvēlēties piemērotāko autosporta veidu? Mēs ieteiktu sākt ar pašu pamatu – kartingu. Tā vadāmība ir visnotaļ vienkārša, jo ātrumus pārslēgt nav nepieciešams, un atrast kartinga halli Latvijā nav nekādu problēmu. Turklāt, ja Tevī valda sacensību gars, kartings ir lielisks veids, kā draugu vai radu lokā noskaidrot ātrāko braucēju, neriskējot apskādēt savu automašīnu.

Kartinga priekšrocības: kartings ir viens no lētākajiem autosporta veidiem, turklāt, ar to nodarbojoties, iespējams nošaut divus zaķus vienlaicīgi – gan izklaidēties, gan uzlabot savas braukšanas prasmes. Un, starp citu, kartings ir piemērots arī bērniem.

foto: Shutterstock

Orientēšanās sports – sportisks izaicinājums prātam un ķermenim

Pa mežu skrienoši cilvēki ar kartēm un kompasiem rokās – tā iespējams raksturot orientieristus, un šis sporta veids Latvijā plaši izplatīts jau kopš pagājušā gadsimta četrdesmitajiem, piecdesmitajiem gadiem. Princips it kā vienkāršs – kartē norādīts, kur reālajā vidē atrodas kontrolpunkti, un tos pēc iespējas ātrāk nepieciešams atrast, lai pēc tam dotos uz finišu. Taču, lai nodarbotos ar orientēšanās sportu, vēlamas nelielas priekšzināšanas, proti – jāmāk “lasīt” karte.

Orientēšanās priekšrocības: orientēšanās sacensības ir daudz un dažādas – sākot ar pavisam īsiem skrējieniem pāris kilometru garumā un beidzot ar maratoniem. Bet tiem, kuriem nepatīk skriešana, iespējams izmēģināt veloorientēšanos vai pēdējā laikā popularitāti ieguvušo auto orientēšanos.

foto: Shutterstock


Peintbols – ja vēlies uzspēlēt kariņu ar draugiem

Kurš gan no mums kaut reizi nav vēlējies draugu kompānijā pašaudīties, vai ne? Šādu iespēju, protams, sniedz leģendārā “Counter-Strike” un citas datorspēles, taču, ja gribi izjust īstu adrenalīnu, noteikti vērts izmēģināt peintbolu. Daudzi gan šai izklaidei met līkumu, uzskatot, ka peintbola spēle ir visai sāpīgs pasākums, taču tā patiesībā nav. Jā, sāpes šajā pasākumā ir klātesošas, taču sāpīgākās ķermeņa daļas pasargā aizsargekipējums, kā arī modernākajos peintbola laukumos ieročus iespējams pieregulēt tā, lai trāpījumi būtu mazāk sāpīgi. Bet, ja bailes no sāpēm tomēr ir pārāk lielas, iesakām izmēģināt peintbola modernāko brāli – lāzertagu, kurā tiek šauts nevis ar krāsas pildītām bumbiņām, bet gan lāzerstariem. Absolūti nesāpīgi!

Peintbola priekšrocības: peintbolu iespējams spēlēt draugu lokā, un tas lieliski saliedē; ne velti tieši peintbolu tik bieži izvēlas kolektīva saliedēšanas pasākumos. Tāpat jāizceļ peintbola daudzveidība – tajā nepieciešams gan zibenīgi reaģēt, gan precīzi šaut, gan operatīvi izstrādāt labāko stratēģiju.

foto: Shutterstock


Vēlies pārbaudīt izturības robežas? Pamēģini triatlonu!

Ja māki peldēt, riteņbraukšana Tev nav sveša un arī skriet patīk, iespējams, laiks triatlonam. Viss it kā pavisam vienkārši – tieši šādā secībā (peldēšana, riteņbraukšana, skriešana) bez pauzēm jāveic noteikta distance, un, kurš pirmais to paveic, ir uzvarētājs. Taču āķis slēpjas distances kopējā garumā, proti, vidējā distance, dēvēta arī par olimpisko distanci (jo šāds ir distances garums olimpiskajās spēlēs), liek pievārēt 1.5 km peldus, 40 km uz divriteņa, kā arī 10 km noskriet, bet “Ironman” jeb ultra distance, kas ir pati garākā, sevī ietver attiecīgi 3.8 km, 180.2 km un 42.2 km. Protams, lai sagatavotos šādām distancēm, nepieciešami nopietni treniņi, taču sprinta distance (0.75 km, 20 km, 5 km) varētu būt pa spēkam arī vienkārši aktīvam cilvēkam.

Triatlona priekšrocības: triatlons ir lieliska iespēja pārbaudīt gan fizisko, gan mentālo spēku, kā arī nekas nav tik patīkami kā šķērsot triatlona finiša robežu!

Vai esi izlēmis, kuru no šiem sporta veidiem šovasar vēlies izmēģināt? Vivus.lv novēl – lai sportiska un silta vasara!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Vivus.lv

Tēmas