foto: LETA
Masaļskis: iespējams, šis ir spēcīgākais vārtsargu trio izlases vēsturē
Latvijas hokeja izlases vārtsargu treneris Edgars Masaļskis.
Hokejs
2018. gada 6. maijs, 16:30

Masaļskis: iespējams, šis ir spēcīgākais vārtsargu trio izlases vēsturē

LETA

Bijusī Latvijas hokeja izlases zvaigzne, bet tagad valstsvienības vārtsargu treneris Edgars Masaļskis uzskata, ka Elvis Merzļikins, Kristers Gudļevskis un Matīss Edmunds Kivlenieks, iespējams, ir spēcīgākais vārtsargu trio izlases vēsturē.

Masaļskim šis ir pirmais pasaules čempionāts trenera statusā, bet pirms tam viņš ilgstoši bija valstsvienības neapšaubāms pirmais numurs, pēdējo reizi planētas meistarsacīkstēs spēlējot 2016.gadā Maskavā, kad izlasē ļoti veiksmīgi "ienāca" Merzļikins. Savukārt vēl pirms tam Masaļskim konkurenci sastādīja arī Gudļevskis.

"Ļoti daudzus čempionātus es biju viens pats, bet tagad mums ir trīs ļoti, ļoti labi vārtsargi. Iespējams, šis ir spēcīgākais vārtsargu trio izlases vēsturē," svētdien pirms spēles ar Somiju žurnālistiem sacīja Masaļskis, kurš karjeras laikā piedalījies 15 planētas meistarsacīkstēs.

Tagad viņš pasaules čempionātu izbauda jau citā ampluā un atzīst, ka ir interesanti un nedaudz citādāk, salīdzinot ar citiem gadiem.

"Darbs tāpat ir pietiekami nopietns. Varbūt nav tik redzams, kā esot laukumā, bet emocionāli tāpat ir ļoti interesanti un saspringti. Vai pats negribu uzvilkt formu un izlēkt laukumā? Vairs jau nē. Kad šosezon sāku trenēt Rīgas "Dinamo", tobrīd vēl gribējās iet laukumā pašam, bet nu jau vairs nē," smejot sacīja 38 gadus vecais Masaļskis.

Viņa tiešie darba pienākumi ir darbs ar vārtsargiem, bet Latvijas izlases spēļu laikā Masaļskis sēž blakus komandas video cilvēkam Pēterim Gromam. "Kopā skatāmies dažādas epizodes, un es spēles laikā Artim [Ābolam] saku priekšā lietas, kas var palīdzēt komandai," par pienākumiem maču laikā klāstīja Masaļskis.

Dienas kārtība kādreizējam vārtsargam šobrīd gan ir atšķirīga nekā tad, kad uz pasaules čempionātiem viņš brauca kā spēlētājs. "Tad bija jādara tas, ko liek, bet tagad ir vairāk brīva laika. Varu paskriet, individuāli pastrādāt, vairāk skatīties hokeju," piebilda izlases leģenda.

Latvijas izlase turnīru sāka ar uzvaru pagarinājumā pret Norvēģiju, spēles gaitā atspēlējot divu vārtu deficītu, abas ripas Merzļikinam ielaižot pirmā perioda vidū četru minūšu laikā.

"Elvim vakar bija grūti ieiet spēlē, jo tā tomēr bija pirmā [čempionātā]. Pirmais gols bija ne pārāk veiksmīgs, jo norvēģis ļoti labi trāpīja, taču Elvis pieļāva nelielu kļūdu un pats sev nozaga iespēju. Pēc tam viņš gan nospēlēja ļoti labi, izglāba mūs īstajos un pašos svarīgākajos brīžos," vārtsargu slavēja bijušais kolēģis, bet tagad treneris.

Savulaik Masaļskis ar Merzļikinu un Gudļevski bijuši komandas biedri, bet nu ir atšķirīgās lomās, taču tas netraucē sastrādāties.

"Nedaudz jau tas ir citādāk, jo tagad es palīdzību viņiem ar padomiem. Viņi uztver, ko es saku, bet es nekad nebūšu tāds, kurš teiks, ka tikai tā un ne savādāk. Mēs vienmēr atrodam kompromisu, kopā izejam cauri un tad pildām treniņos. Katram uzdevumi ir individuāli, piemēram, šodien ar Elvi pastrādājām pie tām epizodēm, pie kurām vakar viņam bija problēmas. Vairāk ar to pirmo golu, jo viņam nebija tā labākā pozīcija un šodien to atstrādājām, lai viņš sajūt komforta zonu. Tā viņam gan kaut kāda bieža problēma, vienkārši tā bija viena epizode, pēc kuras viņš spēja savākties un tālāk nospēlēt labi," maču ar norvēģiem atcerējās Masaļskis.

Tāpat viņš uztvēra, ka vārtsargiem ir ļoti koleģiālas savstarpējas attiecības. "Elvim un Kristeram ir ļoti laba sadarbība. Ne visi vārtsargi labi satiek, bet viņiem viss ir kārībā," piebilda Masaļskis.

Viņš gan nav tas, kurš nosaka, kurš vārtsargs dosies laukumā konkrētā spēlē. "Galavārds ir Bobam [Hārtlijam], bet viņš mums visiem prasa, arī par laukuma spēlētājiem ir diskusijas," skaidroja galvenā trenera palīgs.

Tikmēr trešais vārtsargs izlasē ir 21 gadu vecais Kivlenieks.

"Viņam situācija nav viegla, jo viņš treniņos vārtos netiek daudz, bet Matīsam jāuztur sevi kondīcijā, lai, ja nu kaut kas gadās, viņš var spēlēt. Viņš to labi apzinās, ir pozitīvs džeks un ar to palīdz komandas biedriem justies labāk. Viss kārtībā, ļoti labs puika. Skatīsimies pēc situācijas - turnīrs nav tas īsākais, bet arī nav ļoti garš, tāpēc, vai viņš tiks laukumā, mēs redzēsim vēlāk," norādīja Masaļskis.

Svētdien vakarā Latvijas izlase pasaules čempionātu turpinās pret spēcīgo Somijas izlasi.

"Somija ir ļoti ātra un jauna komanda, kura ļoti ātri slido. Grūtākais būs apstādināt viņu ātros uzbrukumus, kā arī noturēt viņu tempu, bet, protams, mēs neejam zaudēt, bet cenšamies katrā spēlē gūt punktus, un šī spēle nebūs izņēmums. Būsim kaujinieciski noskaņoti. Somija visas 60 minūtes spēlē ar domu par uzbrukumu, tāpēc būs jābūt uzmanīgiem," noslēgumā sacīja vārtsargu treneris.

Pēc mača ar Norvēģiju svētdien Latvijai būs cīņa ar Somiju, otrdien gaidāma tikšanās ar Dienvidkoreju, divas dienas vēlāk ar ASV, sestdien paredzēts duelis ar olimpisko vicečempioni Vāciju, tālāk būs cīņa ar hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvjiem, bet apakšgrupu turnīrs tiks noslēgts 15.maijā ar spēli pret Dāniju.