Aparjods, Rastorgujevs un citi: šodien uz starta tomēr izies pieci mūsējie
foto: Romāns Kokšarovs/F64
Kristers Aparjods pirmajā sacensību aizvadīju divus ļoti labus braucienus.
Citi sporta veidi

Aparjods, Rastorgujevs un citi: šodien uz starta tomēr izies pieci mūsējie

Kasjauns.lv / LETA

Phjončhanas olimpisko spēļu otrajā dienā svētdien uz starta bija plānots iziet sešiem Latvijas atlētiem, pirmoreiz startējot arī biatlonistam Andrejam Rastorgujevam, bet vietu sešiniekā cenšoties izcīnīt kamaniņu braucējam Kristeram Aparjodam, tomēr Kristapa Zvejnieka starts tika atcelts.

Aparjods, Rastorgujevs un citi: šodien uz starta t...

Latvijas sportisti Phjončhanā

Latvijas sportisti ziemas olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā, cītīgi trenējas un vairāki jau uzsākuši sacensības.

Kā pirmajam no latviešiem šodien uz starta vajadzēja stāties kalnu slēpotājam Kristaps Zvejnieks. Tomēr spēcīga vēja dēļ sacensības tika atceltas. Nobrauciena sacensībām bija jāsākas plkst.4 pēc Latvijas laika, bet Zvejniekam bij 58. startanumurs starp 60 sportistiem. Šīs sacensības sola translēt arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Zvejnieks nobraucienā būtu startējis pirmo reizi šosezon un ar šo startu bija plānojis gatavoties otrdien paredzētajai Alpu kombinācijai, kurā arī būs nepieciešams veikt nobraucienu. Latvijas vadošais kalnu slēpotājs plānojis piedalīties visās piecās individuālajās disciplīnās un uz augstāko rezultātu varētu pretendēt Alpu kombinācijā, kā arī slalomā. Tieši Alpu kombinācijā Zvejnieks pērn izcīnījai Latvijai vēsturisku zelta medaļu ziemas Universiādē.

Tomēr nobrauciena sacensības tika pārceltas uz 15.februāri, bet tajā dienā sākotnēji paredzētais supergigants vīriešiem notiks 16. februārī.

Šīs Zvejniekam būs trešās olimpiskās spēles. Viņa līdzšinējais rekords ir 37.vieta Vistleras olimpisko spēļu slalomā.

Kalnu slēpošanā Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs arī labākā dāmu sportiste Lelde Gasūna.

Pārējie Latvijas sportisti uz starta izies vakara pusē pēc vietējā laika.

Latvijas sportisti Phjončhanā gatavojas olimpiskajiem startiem

Latvijas sportistu ikdiena olimpiskajā Phjončhanā.

Tā plkst.13 sāksies trešais brauciens kamaniņu braukšanā vīriešiem, bet pēc tam ceturtais brauciens sekos no plkst.14.50. LTV7 sola rādīt ceturto braucienu, bet trešajā parādīt pirmās minūtes un pēc tam pieslēgties uz latviešu sportistiem.

Kā vēstīts, sestdien pirmajos divos braucienos latvietis Kristers Aparjods uzrādīja sestos rezultātus un kopvērtējumā pēc pirmās dienas ir septītais. Aparjodam šobrīd līdz goda pjedestālam ir 0,140 sekundes.

Tikmēr tīrus braucienus pirmajā dienā nespēja aizvadīt pārējie latvieši, tāpēc Inārs Kivlenieks šobrīd ieņem 21.vietu, bet Artūrs Dārznieks atrodams 25.pozīcijā.

Trešajā braucienā sportisti startēs pēc pašreizējiem rezultātiem, līdz ar to Aparjods brauks kā septītais. Vīru sacensībās piedalīsies 40 kamaniņu braucēji.

Aparjods, kurš 24.februārī svinēs 20 gadu dzimšanas dienu, un nesen 25 gadu jubileju nosvinējušais Dārznieks ir olimpisko spēļu debitanti, kamēr Kivleniekam šī ir trešā Olimpiāde. Pašlaik 31 gadu vecais Kivlenieks 2010.gada olimpiskajās spēlēs Vankūverā ieņēma 18.vietu, bet četrus gadus vēlāk Sočos bija divas pozīcijas augstāk.

Pasaules kausa kopvērtējumā no latviešiem šosezon augstāk bija Aparjods, kurš ieņēma 15.vietu, Kivlenieks bija 20.pozīcijā, bet Dārznieks ierindojās 22.vietā.

Olimpiskajā kvalifikācijā par trešo vietu sīvi cīnījās Dārznieks un Riks Kristens Rozītis, bet Rozītis gada izskaņā Siguldā lauza plaukstu, kā rezultātā izstājās no sacensībām par ceļazīmi.

Pērn Pasaules kausa posmā olimpiskajā trasē visi trīs Latvijas sportisti iekļuva pirmajā astotniekā. Aparjods, tikai otro reizi startējot pamatsacensībās, izcīnīja augsto ceturto vietu, Kivlenieks bija piektais, kamēr Dārznieks noslēdza pirmo astotnieku.

Latvijas kamaniņu braucēji olimpiskajā trasē viesojās arī novembrī, aizvadot kontroltreniņus. Tāpat tika aizvadīti treniņi pirms olimpiskajām spēlēm, kur Kivlenieks vienā no braucieniem pamanījās sabojāt kamanas, bet Dārznieks pēdējā dienā pirms sacensībām krita.

Latviju kamaniņu sportā pārstāvēs arī Elīza Cauce, Ulla Zirne un Kendija Aparjode, kā arī divnieku ekipāžas Juris Šics/Andris Šics un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš. Dāmām sacensības būs pirmdien un otrdien, divnieki spēkosies trešdien, bet ceturtdien tiks dalītas medaļas komandu stafetē.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Mārtiņu Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Savukārt plkst.13.15 pēc Latvijas laika sāksies desmit kilometru sprints vīriešiem biatlonā, kurā startēs arī Andrejs Rastorgujevs un Oskars Muižnieks, sacensības pārraidot LTV7.

Rastorgujevs pirms četriem gadiem olimpiskajās spēlēs trīs reizes tika divdesmitniekā, labāko rezultātu uzrādot iedzīšanā, kurā bija devītais. Savukārt savā debijā 2010.gadā viņš individuāli labākais bija sprintā, kurā guva 50.vietu.

Kā zināms, Rastorgujevs līdz šim joprojām tikai reizi Pasaules kausā kāpis uz goda pjedestāla, kad pērnās sezonas pēdējās sacensībās izcīnīja sudrabu masu startā. Šosezon viņa labākais rezultāts Pasaules kausā ir divas astotās vietas, bet pirms olimpiskajām spēlēm viņš triumfēja Eiropas čempionāta sprinta sacensībās.

Tikmēr Muižnieks 2012./2013.gada sezonā piedalījās pasaules čempionātā, kas iet Pasaules kausa ieskaitē, tomēr atsevišķās Pasaules kausa sacensībās sportists debitēja vien šosezon. Pēdējos gados viņš vairāk nodarbojās ar riteņbraukšanu un distanču slēpošanu, bet iepriekšējās sezonas beigās atgriezās biatlonā ar mērķi kvalificēties olimpiskajām spēlēm un šosezon pārliecinoši pierādīja, ka ir otrs labākais valsts sportists biatlonā.

Latvijai pērn neizdevās kvalificēties ar pilnu komandu, tāpēc vīru konkurencē to pārstāv vien divi sportisti un izlase arī nepiedalīsies stafetē.

Sestdien uz starta 7,5 kilometru sprintā izgāja Latvijas labākā dāmu biatloniste Baiba Bendika, kura ieņēma 39.vietu. Pirmajā šaušanā Bendika neaizvēra trīs mērķus, pēc sacensībām sūdzoties, ka piešaudē bijis daudz lielāks vējš nekā sacensībās un ierocis ticis noregulēts tādam laikam.

Pirmdien biatlonā plānotas iedzīšanas sacensības.

Tāpat bija plānots, ka Latvijas slēpotājs Indulis Bikše sestdien piedalīsies skiatlonā, kurā sportisti vispirms veiks 15 kilometrus klasiskajā stilā, bet pēc tam tikpat garu distanci brīvajā stilā, tomēr viņa vārds pieteikumā vairs nav atrodams. Lēmumu nestartēt 5000 metros pieņēma arī Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs.

Svētdien kopā tiks sadalīti septiņu medaļu komplekti. Bez kalnu slēpošanas nobrauciena vīriem, kamaniņu sporta vīriešiem, sprinta vīriem biatlonā, skiatlona vīriem un 5000 metriem ātrslidošanā vīriem tiks uzzināti čempioni arī snovborda sloupstailā vīriem un frīstaila slēpošanas mogulā dāmām.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet bobsleja stūmējs Intars Dambis sastāvā iekļauts kā rezervists. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nav kvalificējusies Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti.

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu.

Phjončhana par 2018.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietu tika izraudzīta 2011.gada jūlijā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 123.Sesijā balsojumā pārliecinoši apsteidzot Vācijas pilsētu Minheni un Ansī pilsētu Francijā. Dienvidkorejā šī būs otrā Olimpiāde, jo 1988.gadā galvaspilsētā Seulā notika Vasaras olimpiskās spēles.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija būs 25.februārī, bet nākamā Ziemas Olimpiāde notiks 2022.gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.