Hokejs
2017. gada 31. maijs, 21:35

Bēdīgi slavenais NHL un KHL kauslis Kriss Saimons paziņo par bankrotu

LETA

Bijušais Nacionālās hokeja līgas (NHL) kauslis Kriss Saimons, kurš spēlējis arī Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), paziņojis par bankrotu, turklāt tagad viņš spiests pārtikt no sociālajiem pabalstiem, jo savulaik nopelnītie miljoni esot iztērēti, vēsta Kanādas laikraksts "Ottawa Citizen".

Tiesā, kurā viņš iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, Saimons situāciju raksturojis kā dramatisku, jo parādi sasnieguši vairāk nekā pusmiljonu dolāru.

Kopā ar Rīgas "Dinamo" jauno galveno treneri Sandi Ozoliņu 1996.gadā Saimons spēlēja Kolorādo "Avalanche" komandā, kas togad izcīnīja Stenlija kausu.

Savā 16 gadus ilgajā NHL karjerā pašlaik 45 gadus vecais Saimons algā nopelnīja vairāk nekā 15 miljonus Kanādas dolāru (gandrīz desmit miljonus eiro). Tomēr tagad viņa parādi, ieskaitot vairāk nekā trīs gadus nemaksātos alimentus, sasnieguši 128 875 dolārus (85 388 eiro). Saskaņā ar tiesā iesniegtajiem dokumentiem karjeru viņš bijis spiests beigt ceļgala savainojuma dēļ.

Saimons lūdzis tiesu atlaist alimentu parādu, jo vairākus gadus dzīvojot bez vērā ņemamiem ienākumiem un tagad nevar strādāt spēlētāja karjeras laikā gūto savainojumu dēļ. Tajos ietilpst hroniskas traumatiskas encefalopātijas simptomi, kurus Saimons skaidro ar "karjeras laikā pārciestu ievērojamu smadzeņu traumu."

NHL Saimons piedalījās vairāk nekā 100 kautiņos, savāca 1824 soda minūtes un izpelnījās divas no ilgākajām diskvalifikācijām līgas vēsturē. Viņu moka nervu problēmas, kā arī artrīts plecā, rokā, ceļgalos, mugurā un skaustā.

Tikai pirms dažām dienām Saimons kopā ar grupu citu spēlētāju iesniedza prasību tiesā pret NHL, centienos saņemt kompensāciju par kaitējumiem veselībai.

"Man nav iespējas samaksāt parādus vai strādāt jebkādu algotu darbu," norādījis Saimons. "Mans finanšu stāvoklis ir drūms."

Ar advokāta starpniecību Saimons no sīkākiem komentāriem atteicies. Nav arī oficiāla pieejama skaidrojuma, kā savulaik miljonus pelnošs profesionāls hokejists nokļuvis šādā situācijā.

Kopš janvāra Saimons saņem 966 dolāru (640 eiro) lielu sociālo atbalstu mēnesī, bet aprīlī saņēma 1441 dolāru (955 eiro) lielu pirmo darba nespējas pabalstu. Viņš nav strādājis kopš 2015.gada novembra, bet saskaņā ar deklarāciju pagājušā gada kopējie ienākumi bijuši 3836 dolāri un 13 centi (apmēram 2500 eiro).

Bijušais hokejists tiesu informējis, ka viņam pieder gan kustamais, gan nekustāmais - zemes gabals ar lauku māju Ontario provincē un tehnika.

Pārstāvot Ņujorkas "Islanders", Saimons saņēma 30 spēļu diskvalifikāciju 2007.gada decembrī par uzkāpšanu ar slidu uz Pitsburgas "Penguins" uzbrucēja Jarko Rūtu pēdas un 25 spēļu diskvalifikāciju 2007.gada martā par sitienu ar nūju Ņujorkas "Rangers" uzbrucēja Raiena Holvega sejā. NHL karjeras laikā viņš kopumā tika diskvalificēts uz 65 spēlēm.

NHL Saimons pārstāvējis astoņus klubus, bet pirms karjeras beigšanas 2013. gadā piecas sezonas pavadīja KHL, kur spēlēja Čehovas "Vitjaz", Maskavas "Dinamo" un Novokuzņeckas "Metallurg".