Citi sporta veidi
2009. gada 17. jūnijs, 00:11

Latvijas vieglatlētu izlase dodas uz Eiropas komandu čempionātu

Jauns.lv

Latvijas vieglatlētu izlase trešdien dosies uz Eiropas komandu čempionāta otrās līgas sacensībām, kas norisināsies Slovākijā, par mērķi izvirzot cīņu par iekļūšanu līmeni augstākā līgā, pastāstīja izlases galvenais treneris Edvīns Krūms.

Pirms došanās ceļā uz Banska Bistricu, kur 20. un 21. jūnijā astoņas komandas cīnīsies par divām ceļazīmēm uz pirmo. līgu, Latvijas komandā valdīja optimistisks noskaņojums. „Komandu nokomplektējām pēc savām šā brīža iespējām, un pašlaik sastāvs ir gana labs, lai censtos tikt pie ceļazīmes uz augstāku līgu,”sacīja Krūms, gan piebilstot - tā kā šīs ir komandu sacensības, kaut ko prognozēt nav tas vieglākais uzdevums. Optimismu vieš fakts, ka jau pērn Latvijas vīriešu komanda otrajā līgā ieņēma otro. vietu. Šogad galīgo vietu sadalījumu noteiks, summējot kopā gan vīriešu, gan sieviešu rezultātus.

Lai gan Latvijas komandas rindās ir tikai divi 2008. gada olimpisko spēļu dalībnieki un nav Latvijas vieglatlētikas lielāko zvaigžņu, tas tomēr nenozīmējot, ka komanda būtu vāja. Krūms atzina, ka komandu pastiprinātu skrējēji Dmitrijs Miļkevičs un Staņislavs Olijars, taču šķēpmešanā, nestartējot Vadimam Vasiļevskim, Aināram Kovalam vai Ērikam Ragam, komandā iekļautais Kārlis Alainis arī ir augsta līmeņa šķēpmetējs, tāpat kā Madara Palameika dāmām, abi skrējēji necerēja uz augstas vietas iegūšanu kopvērtējumā.

No olimpiešiem Slovākijā startēs Ieva Zunda un Māris Urtāns. Eiropas komandu čempionātā katrā disciplīnā, izņemot stafetes, katru valsti var pārstāvēt tikai viens dalībnieks.

Sacensību rezultātus var ietekmēt arī krasā noteikumu maiņa vairākās disciplīnās, kas būs ieviesta visās Eiropas komandu čempionāta līgās. Vertikālo lēkšanu disciplīnās dalībniekiem būs pieļaujamas tikai četras kļūdas sacensībās kopā, un pēc ceturtās neveiksmes sacīkstes dalībniekam būs beigušās. Horizontālajās lēkšanās, tāpat kā mešanas disciplīnās katram dalībniekam būs tikai četri mēģinājumi, piedevām pēc pirmajiem diviem sacensības turpinās tikai seši labākie, bet pēc trešā - četri labākie. Skriešanas disciplīnās diskvalifikācija pienāksies jau par pirmo falšstartu, bet garajās distancēs sākot no pusdistances pēc katra apļa vājākais skrējiena dalībnieks no trases tiks noņemts.

„Izmaiņas ieviestas, lai sacensības būtu interesantākas skatītājiem un pievilcīgākas TV auditorijai, jo palielināsies intriga,” skaidroja Krūms. Noteikumu maiņa jebkuram var sagādāt problēmas, jo, piemēram, augstlēkšanā un kārtslēkšanā tagad būs jālec ļoti stabili, jo katrs neveiksmīgs lēciens var būt izšķirošs.

Uz Banska Bistricu Latvijas vieglatlēti izbrauca trešdien pievakarē ar autobusu. Sacensības norisināsies 20. un 21. jūnijā. Bez Latvijas izlases 2. līgā startēs arī Īrijas, Bulgārijas, Horvātijas, Slovākijas, Lietuvas, Austrijas un Kipras vieglatlēti.

Nedēļas nogalē Eiropas komandu čempionāts norisināsies arī pārējās līgās. Superlīgas 12 komandas sacentīsies Leirijā (Portugālē), 1. līgas 12 komandas - Bergenā (Norvēģijā), bet 3. līgas 14 komandas startēs Sarajevā (Bosnijā un Hercegovinā).