Citi sporta veidi

44 procenti Latvijas iedzīvotāju vispār nenodarbojas ar sportu

Jauns.lv

Latvijā 44% iedzīvotāju nekad nenodarbojas ar sportiskām aktivitātēm, bet 29% cilvēku sporto reti, liecina Eiropas Komisijas socioloģisko pētījumu centra "Eurobarometer" jaunākais pētījums, kas veikts pērn oktobrī.

44 procenti Latvijas iedzīvotāju vispār nenodarboj...

Regulāri ar sportu nodarbojas tikai 8% Latvijas iedzīvotāju, bet ar zināmu regularitāti sportošanai nododas 19% cilvēku valstī.

Tikpat liels iedzīvotāju īpatsvars kā Latvijā sportošanai nepievēršas arī Lietuvā, bet Igaunijā nesportotāju īpatsvars ir nedaudz mazāks (41%). Vēl lielāks nesportisku cilvēku īpatsvars ir Kiprā (46%), Rumānijā (49%), Polijā (49%), Ungārijā (53%), Itālijā (55%), Portugālē (55%), Bulgārijā (58%) un Grieķijā (67%). Savukārt vismazāk tādu ļaužu, kuri ar sportu ir uz jūs, dzīvo Zviedrijā un Somijā - šajās Ziemeļvalstīs savu dzīvi bez sportiskām aktivitātēm pavada tikai attiecīgi 6% un 7% iedzīvotāju. Zviedrijā dzīvo arī blokā čaklākie sportotāji - šajā valstī regulāri sporto 22% un diezgan regulāri - 50% cilvēku, bet viskūtrākie sportotāji mīt Grieķijā - šajā valstī regulāri sporto tikai 3% un diezgan regulāri - 15% ļaužu.

Eiropas Savienībā vidēji sportiskās nodarbībās neiesaistās 39% pilsoņu, 21% sporto reti, 9% - regulāri, bet 31% - diezgan regulāri.

Toties Latvijā ir ES vislielākais tādu cilvēku īpatsvars, kuri iesaistās citās fiziskās nodarbībās, piemēram, pārvietojas ar velosipēdu, staigā kājām, dejo, strādā dārzā, - šādām aktivitātēm regulāri nododas 44% Latvijas iedzīvotāju. Otro un trešo vietu dala Dānija un Nīderlande (43% abās valstīs). Igaunijā un Lietuvā šis rādītājs ir attiecīgi 40% un 39%. Savukārt vismazāk citām fiziskām aktivitātēm nododas ļaudis Itālijā (7%) un Austrijā (15%).

"Pozitīvi ir tas, ka daudzi eiropieši sportu un fizisko slodzi uztver nopietni, tomēr vēl vairāk jāmudina neaktīvie pilsoņi. Sports nāk par labu ķermenim un dvēselei - senie romieši un grieķi reiz teica, ka "veselā miesā vesels gars". Sports cilvēkā rada enerģiju un palīdz dzīvot aktīvāk. Novecojošā sabiedrībā ir svarīgi palīdzēt pilsoņiem ilgāk būt veseliem," paziņojumā norāda par sportu atbildīgā ES komisāre Andrulla Vasiliu. Viņa sola šogad nākt klajā ar iniciatīvu, lai iedrošinātu vairāk ES pilsoņu aktīvāk nodarboties ar sportu un citām fiziskajām aktivitātēm. Šī iniciatīva būs paziņojums Eiropas Parlamentam un Padomei, ko papildinās priekšlikums izveidot jaunu sporta programmu, kura atbalstīs projektus un papildinās dalībvalstu politiskās nostādnes.

BNS