Futbols
2010. gada 28. maijs, 17:09

2016. gada Eiropas čempionāts futbolā norisināsies Francijā

Jauns.lv

2016. gada Eiropas futbola čempionāta finālturnīrs notiks Francijā, pavēstīja Eiropas Futbola federāciju apvienības (UEFA) prezidents Mišels Platinī.

Francija UEFA Izpildkomitejas balsojumā piektdien apsteidza Itāliju un Turciju. Itālija izstājās jau pirmajā balsošanas kārtā, bet izšķirošajā balsojumā Francija ieguva septiņas no 13 balsīm, kamēr Turcija par vienu mazāk. Francijas kandidatūru piektdien klātienē aizstāvēja arī valsts prezidents Nikolā Sarkozī.

"Esam sajūsmā un pateicīgi visiem, kas mums uzticējās. Šī ir brīnišķīga diena visam Francijas futbolam. Vienlaikus es saprotu Itālijas un Turcijas sarūgtinājumu, jo tās arī ieguldīja lielu darbu, lai pretendētu uz čempionāta rīkošanu. Vēlu abu valstu futbolam tikai to labāko nākotnē," prieku neslēpa Francijas Futbola federācijas (FFF) prezidents Žans-Pjērs Eskalets.

Sākotnēji par tiesībām sarīkot prestižo turnīru sacentās arī Zviedrijas un Norvēģijas apvienotā kandidatūra, bet 2009.gada decembrī tomēr atteicās no šīs ieceres.

2016. gadā notiekošais Eiropas futbola čempionāts būs zīmīgs ar to, ka pirmo reizi tajā piedalīsies 24, nevis 16 komandas, kuras, kā ierasts, noskaidros kvalifikācijas turnīrā. Spēles Francijā notiks 12 stadionos, 11 valsts pilsētās - Parīzē, Bordo, Lensā, Lillē, Lionā, Nansī, Nicā, Marseļā, Sentetjēnā, Strasbūrā un Tulūzā. Iepriekš Francija rīkoja 1984. gada Eiropas čempionātu, kurā arī uzvarēja.

Nākamajā gadā Eiropas čempionāts notiks Polijā un Ukrainā, bet šī gada rudenī sāksies kvalifikācijas turnīrs, kurā Latvijas izlase sacentīsies vienā apakšgrupā ar Horvātijas, Grieķijas, Izraēlas, Gruzijas un Maltas valstsvienībām. 2012. gada Eiropas čempionāta finālturnīram automātiski kvalificēsies grupu uzvarētāji, kā arī viena labākā no deviņu apakšgrupu otro vietu ieguvējām. Savukārt vēl četras ceļazīmes uz Eiropas čempionāta finālturnīru sadalīs atlikušās otro vietu īpašnieces, kas izspēlēs "play off" kārtu.

LETA