Kas būs Rīgas “Dinamo” pamatvārtsargs?
2010. gada 15. jūlijs, 13:32

Kas būs Rīgas “Dinamo” pamatvārtsargs?

Jauns.lv

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) trešā sezona neizbēgami tuvojas, bet Rīgas “Dinamo” joprojām ir bez pamatvārtsarga – cilvēka, kas, pēc Latvijas hokeja izlases un OHK “Dinamo” galvenā trenera Oļega Znaroka domām, ir jāatrod vispirms.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc tam kad neizprotamu un gana dīvainu iemeslu dēļ kļuva skaidrs, ka Latvijas izlases pirmais numurs Edgars Masaļskis Rīgā nepaliks un dosies peļņā pie KHL debitantiem Hantimansijskas “Jugra”, šis jautājums kārtējo reizi šovasar kļuva ļoti aktuāls. Pašlaik “Dinamo” ir tikai viens vārtsargs – 191 centimetru garais pamatīgu AHL pieredzi iekrājušais un divas spēles (kopā 29 minūtes, bet atvairīti visi pieci metieni) uz NHL ledus izgājušais amerikānis Kriss Holts, kuram jau iepriekš tika paredzēta otrā vārtsarga vieta ar cerību, ka sezonas laikā jau varētu kļūt par komandas balstu. Holtam ir 25 gadi un pirmā sezona Eiropā, tāpēc “Dinamo” vadība izvēlējās ar talantīgo vārtsargu parakstīt līgumu uz diviem gadiem ar domu, ka varbūt sevi lieliski pierāda un pēc pirmā gada par lielu naudu varētu pārdot Krievijas varenajiem, bet, ja tomēr neizdodas, tad nekas traks, jo līgums, salīdzinot ar citiem KHL vārtu vīriem, ir gana pieticīgs.

Jau iepriekš ziņots, ka klubu bez Edgara Masaļska ir atstājuši arī trīs citi aizvadītajā sezonā KHL pieteiktie Rīgas “Dinamo” vārtsargi. Ervīns Muštukovs ir parakstījis līgumu ar Anglijas klubu Šefildas “Steeler”, bet Nauris Enkuzens ar Artūra Irbes gādību mēģinās karjeru turpināt Ziemeļamerikā. Traumatiskais un fiziski ne pārāk gatavais čehu vārtsargs Martins Pruseks Rīgas “Dinamo” pēc aizvadītās sezonas vairs nebija vajadzīgs.

Pirms neilga laika bija parādījusies informācija, ka “Dinamo” sastāvā varētu tomēr spēlēt viens latviešu vārtsargs – Edgars Lūsiņš, kurš aizvadīto sezonu pavadīja Vācijas otrās bundeslīgas klubā Fištaunas “Pinguins”, bet šajā pavasarī tika iekļauts Latvijas izlases sastāvā pasaules čempionātam, kur gan laukumā tā arī neizgāja. Tomēr kluba viedoklis, ka 25 gadus vecais Lūsiņš diez vai būs gatavs kļūt par KHL kluba otro vārtsargu, neraugoties uz veiksmīgo sezonu Vācijā, bet viņa vienaudzis Holts turpretī nav gatavs kļūt par pirmo vārtsargu. Tātad, ja Edgars Lūsiņš vēlas spēlēt “Dinamo”, neko vairāk par trešā vārtsarga vietu viņam pagaidām vairāk nav ko cerēt, vismaz kamēr pie kluba stūres ir slovāku speciālists Jūliuss Šuplers, bet trešā vārtu vīra loma Rīgas klubā uzreiz atgādina par Muštukova variantu – divas sezonas bez kārtīgas spēļu prakses.

Pēc tam kad Rīgas “Dinamo” neilgi pirms līguma parakstīšanas “uzmeta” viens no aizvadītās sezonas labākajiem Zviedrijas elites sērijas vārtsargiem 198 centimetrus garais milzis Henriks Karlsons, kurš izvēlējās doties pāri okeānam un kļūt par NHL kluba Kalgari “Flames” otro vārtsargu, uz brīdi izmisis likās pat kluba ģenerālmenedžeris, taču tagad jau rūgtums ir pāri, un meklēšana rit pilnā sparā. Sējēja blociņā starp daudziem uzvārdiem četri esot īpaši izcelti – divi ziemeļamerikāņi un divi eiropieši. Jāteic uzreiz – vārtsargi ar skaļiem vārdiem! Vispirms publiskajā telpā izskanēja informācija, ka dinamiešu rindas varētu papildināt viens no vislielāko pieredzi NHL guvušajiem zviedru vārtsargiem Mihaēls Telkvists, kurš pagājušajā sezonā pamēģināja arī KHL čempionvienības Kazaņas „AK Bars” sastāvā, tiesa, bez īpašiem panākumiem, un ātri vien devās uz Somijas SM līgu, kurā viņa statistika ir gana laba – vidēji atvairīti 91,9% sāncenšu metienu un vidēji mačā ielaistas 2,34 ripas. Otrs “Dinamo” interesējošais eiropietis ir 24 gadus vecais Čehijas izlases vārtsargs Jakubs Štepaneks. Viens no talantīgākajiem čehu vārtsargiem, kurš cīņā par rezerves vārtsarga vietu uz olimpiskajām spēlēm, izkonkurēja eksdinamieti Martinu Pruseku. Šāds variants kļuva reāls pēc tam, kad Sanktpēterburgas SKA parakstīja līgumu ar Krievijas izlases pirmo vārtsargu, ilggadējo NHL kluba Sanhosē “Sharks” balstu Jevgeņiju Nabokovu, kas nozīmē, ka talantīgajam čeham būtu otrā vārtsarga vieta, bet Nabokovs NHL ir pieradis spēlēt ļoti daudz (pagājušajā sezonā 71 spēle no 82). Tātad nākotnes vārdā Štepanekam ir jāļauj spēlēt, izīrējot uz kādu citu KHL klubu, un rīdzinieki ļoti vēlas viņu pie sevis. No diviem ziemeļamerikāņiem pašlaik kasjauns.lv ir uzzinājis tikai viena uzvārdu – tas ir neviens cits kā 37 gadus vecais 2001./2002. gada sezonas Stenlija kausa ieguvējs Detroitas “Red Wings” sastāvā un 1994. gada Lillehammeres olimpisko spēļu vicečempions (neizejot laukumā nevienā mačā) Manijs Legasī. 2007./2008. gada sezonā Legasī NHL laukumā izgāja 66 mačos. Pēdējās divas sezonas viņš gan ir klejojis starp NHL un AHL, taču lielākā daļa spēļu tāpat ir aizvadītas pasaules hokeja mekā. Dzirdot šos trīs kandidātus, rodas milzīga interese, kas ir pēdējais nezināmais šajā sarakstā, taču, pēc laikraksta “Diena” rīcībā esošās informācijas, tieši Manijs Legasī pašlaik ir reālākais kandidāts, kura aptuvenā vērtība hokeja tirgū esot aptuveni pusmiljons dolāru (aptuveni 276 tūkstoši latu), kas ir gandrīz uz pusi vairāk, nekā no“Dinamo” prasīja Edgars Masaļskis.

kasjauns.lv/Foto: LETA