2010.gada svarīgākie notikumi Latvijas sportā
Citi sporta veidi
2010. gada 31. decembris, 11:24

2010.gada svarīgākie notikumi Latvijas sportā

Jauns.lv

2010. gadā Latvijas sportistiem nozīmīgākās bija Vankūveras olimpiskās spēles, bet patīkamas ziņas tika saņemtas arī no Eiropas vieglatlētikas čempionāta.

1. Martina Dukura panākumi un Latvijas skeletona izaugsme

Ja pirms pāris sezonām neviens nesapņoja par šādiem brāļu Dukuru panākumiem, tad viņi ar pacietīgu darbu un entuziasmu pārsteidza daudzus - pēc triumfa Pasaules kausa kopvērtējumā un Eiropas čempionātā Martins Dukurs Vankūveras olimpiskās spēles jau sagaidīja favorīta lomā. To viņš arī pierādīja sacensībās un vēl pēc trijiem braucieniem atradās līderpozīcijā, tomēr pēc nelielas kļūdas ceturtajā braucienā nācās samierināties ar otro vietu. Jaunajā sezonā nekas nav mainījies un gadu miju Martins sagaida Pasaules kausa līdera godā.

Tikmēr Martina brālis Tomass visās trijās pagājušās sezonas nozīmīgajās ieskaitēs palika ceturtajā vietā.

Šosezon parādījusies cerība, ka pēc Dukuriem Latvijas skeletons nebeigsies, jo sacensību apritē debitē vairāki jaunie Latvijas sportisti. Tāpat pēc pārtraukuma trenēties atsākusi arī līdz šim labākā Latvijas skeletoniste Undīne Vītola.

2. Brāļu Šicu sudrabs Vankūverā

Negaidītāka Vankūveras olimpiskajās spēlēs bija otra Latvijas sudraba godalga, ko Vistleras trasē atveda Andris un Juris Šici. Pēc traģēdijas Olimpiādes atklāšanas dienā, kad treniņbraucienos gāja bojā Gruzijas sportists, tika saīsināta distance, ko kamaniņu braucējiem veikt sacensībās, un to sekmīgi izmantoja Šici, liekot Siguldā izsludināt svētkus.

Pretēji bobslejistiem, vismaz daži kamaniņu braucēji un arī Dukuri gada beigās spēja doties uz posmiem Ziemeļamerikā, saglabājot izredzes arī uz augstu vietu kopvērtējumā.

3. Štrombergs turpina dominēt BMX

BMX sabiedrībā nekas nav mainījies - pasaules vadošais sportists joprojām ir Māris Štrombergs. 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu čempions pēc gada pārtraukuma atguva pasaules čempiona titulu. Tāpat viņš šogad triumfēja Pasaules kausa kopvērtējumā un otro gadu pēc kārtas uzvarēja ASV Nacionālās riteņbraukšanas līgas (NBL) kopvērtējumā. Līdz triumfam visās pasaules nozīmīgākajās ieskaitēs gan nedaudz pietrūka, jo Amerikas Riteņbraukšanas asociācijas (ABA) čempionāta pēdējā posmā latvietis piedzīvoja smagu kritienu un lauza roku, kas iespaidos arī nākamās sezonas sākumu.

4. Radeviča atgriežas vēl spēcīgāka

Pēc pusotra gada pārtraukuma, kas bija saistīts ar pirmdzimtā laišanu pasaulē, sacensībās atgriezās tāllēcēja Ineta Radeviča, izdarot to ļoti skaļi un negaidīti veiksmīgi. Radeviča triumfēja Eiropas čempionātā, turklāt sasniedzot jaunu Latvijas rekordu - 6,92 metri. Tādu pašu rezultātu sasniedza arī Portugāles tāllēcēja Naide Gomeša, bet Radeviča pie Eiropas zelta tika tikai tāpēc, ka viņai ļoti augstvērtīgi bija arī pārējie rezultāti. Tāpat šogad Radeviča laboja savu personisko rekordu arī trīssoļlēkšanā.

5. Rīgas "Dinamo" sper soli tālāk

Savā otrajā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonā Rīgas "Dinamo" otro reizi kvalificējās Gagarina kausa izcīņai. Ja pirmajā piegājienā pirmajā kārtā gandrīz bez variantiem ar 0-3 tika zaudēts Maskavas "Dinamo" komandai, tad šogad, neskatoties uz vārtsargu traumām, pirmajā kārtā ar 3-1 tika pieveikta Rietumu konferences spēcīgākā komanda Sanktpēterburgas SKA, bet pēc tam līdzīgā cīņā ar 1-4 ciesta neveiksme pret Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Balašihas MVD vienību, kas vēlāk aizkļuva līdz līgas finālam. Sērijas pēdējie divi mači noslēdzās tikai pagarinājumos.

Znaroka un Vītoliņa trenētā Latvijas hokeja izlase Vankūveras olimpiskajās spēlēs pēc neveiksmīgiem pirmajiem mačiem izšķirošajā cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā tikai pagarinājumā piekāpās Čehijai, bet pasaules čempionātā ieņēma 11. vietu.

6. Gulbim un Sevastovai pirmie tituli

Pēc neveiksmīgā pagājušā gada, šo sezonu Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis iesāka tikai ATP ranga 90. vietā, tomēr februāra beigās viņš triumfēja Delribīčas "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā, tiekot pie pirmā ATP vienspēļu titula karjerā un ATP rangā pakāpās uz 45. vietu. Vēlāk Romas "Masters 1000" turnīrā viņš pieveica arī leģendāro šveicieti Rodžeru Federeru un gada beigās pakāpās jau uz 24. vietu rangā. Kopumā gan Gulbim daudzos turnīros bija iespējams nostartēt vēl ievērojami veiksmīgāk, kas liek domāt, ka šī ne tuvu nav Gulbja spēju robeža.

Arī Latvijas labākā tenisiste Anastasija Sevastova gadu iesāka ļoti veiksmīgi - sākotnēji viņai vēl vairakkārt bija jāstartē WTA turnīru kvalifikācijas sacensībās, tomēr martā Sevastova jau pieveica kādreizējo WTA ranga līderi Jeļenu Jankoviču. Pie pirmā WTA titula Sevastova tika maijā, kad triumfēja Eštorilas WTA "International" sacensībās. Gada gaitā Latvijas cerība no 79. vietas WTA rangā pakāpās līdz 44. pozīcijai.

7. Jaunatnes izlasēm divas bronzas

Latvijas jaunatnes basketbola izlase pirmoreiz izcīnīja divas Eiropas čempionātu bronzas medaļas vienā vasarā. Sākotnēji U-20 meiteņu basketbola izlase ieguva trešo vietu Liepājā notikušajā čempionātā, bet nedēļu vēlāk Viļņā to pašu paveica U-18 juniori. Zīmīgi, ka U-20 meitenes trešo vietu Eiropas čempionātā izcīnīja otro vasaru pēc kārtas, bet iepriekš to bija paveikušas arī 2005. gadā. Arī puišu turnīros Latvijai vienīgās medaļas izcīnījušas tieši U-18 izlases (arī 2007. gadā). Nākamajā vasarā šai puišu izlasei Latvijā jau būs jāpiedalās pasaules čempionātā U-19 vecuma grupā.

Ja U-18 puiši un U-20 meitenes turpināja iepriecināt, tad citās vecuma grupās Latvijas izlasēm tik sekmīgi neveicās un nākamvasar pirmoreiz B divīzijā spēlēs divas Latvijas izlases - U-16 meitenes šogad palika tikai devītajā vietā B divīzijas turnīrā, bet U-18 meitenes palika pēdējā, 16. vietā A divīzijas turnīrā. Ar lielām grūtībām vietu A divīzijā saglabāja U-16 puišu izlase.

8. Kērlinga izlasēm visu laiku augstākie panākumi

Pagājušā gada beigās Latvijas sieviešu kērlinga izlase pirmo reizi iekļuva Eiropas čempionāta A divīzijā, turklāt arī kvalificējās pasaules čempionātam. Martā Latvijas izlase debitēja tajā, pirmajā reizē ar vienu uzvaru paliekot pēdējā, 12. vietā. Gada beigās sieviešu izlase debitēja Eiropas čempionāta A divīzijā un spēja saglabāt vietu tajā, bet Latvijas vīriešu izlase pirmo reizi vēsturē kvalificējās A divīzijas turnīram. Diemžēl, abām izlasēm nedaudz pietrūka, lai iekļūtu pasaules čempionātā, kurā sāksies atlase Soču olimpiskajām spēlēm.

Latvijas izlašu sniegumu noteikti veicināja 2009. gada nogalē Latvijā atklātā pirmā kērlinga halle Baltijas valstīs.

9. Pludmales volejbolā no viena spēcīga pāra izveidojas divi

Pēc 2008. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm pastāvēt beidza pazīstamais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs/Mārtiņš Pļaviņš. Samoilovs kā pārinieku atrada Ruslanu Sorokinu, un abi uzreiz sāka startēt samērā sekmīgi, jau pagājušajā sezonā iekļūstot Pasaules kausa posma finālā, bet Pļaviņam ideālā pārinieka atrašana prasīja kādu laiku, līdz izvēle krita uz Jāni Šmēdiņu.

Arī šo sezonu sekmīgāk iesāka Samoilovs/Sorokins un sezonas gaitā kopumā izcīnīja četras devītās vietas Pasaules kausa posmos. Savukārt Pļaviņam un Šmēdiņam sezonas sākumā bija jāstartē posmu kvalifikācijas sacensībās, turklāt Pļaviņa traumas dēļ viņi pat vienā posmā nevarēja spēlēt un tikai jūnija beigās pirmoreiz iekļuva posma pamatsacensībās. Tomēr turpinājumā pāris sāka rādīt arvien sekmīgāku sniegumu un jau pēc nepilna mēneša Marseļā iekļuva Pasaules kausa posma finālā. Šajās sacensībās gan nebija spēcīgākais dalībnieku sastāvs, tāpēc par vēl lielāku sasniegumu jāvērtē trešā vieta Eiropas čempionāta finālposmā, kurā turklāt piektie palika Samoilovs un Sorokins. Vēl vienā Pasaules kausa posmā Pļaviņš/Šmēdiņš aizcīnījās līdz piektajai vietai.

Pludmales volejbola sekmīgo sniegumu veicināja arī pagājušajā ziemā atklātais pludmales volejbola centrs "Brazīlija", kas pirmoreiz Latvijā ļāva spēlēt bīčvolejbolu arī ziemā.

10. Bobslejisti cīnās ar grūtībām

Kaut Latvijas bobslejistiem jau janvāris bija diezgan smags, Jāņa Miņina ekipāža spēja izcīnīt ceturto vietu Eiropas čempionātā un otro vietu Pasaules kausa kopvērtējumā, Vankūveras olimpiskās spēles gaidot ar lielām cerībām. Tomēr tās sākās ar šoku - laikā kamēr notika atklāšanas ceremonija Miņinam tika veikta apendicīta operācija. Samērā ātri kļuva skaidrs, ka viņš nestartēs divnieku sacensībās, tomēr Miņka bija apņēmības pilns doties trasē ar četrinieku. Viņš arī atgriezās trasē, tomēr pēc diviem kritieniem tika pieņemts lēmums atsaukt dalību. Par pirmo pilotu kļuva Edgars Maskalāns, kurš divniekos, startējot ar Miņina bobu un vadošo stūmēju Daumantu Dreiškenu, samērā negaidīti izcīnīja augsto astoto vietu.

Jaunās sezonas pirmie četri posmi risinājās Ziemeļamerikā, tomēr Latvijas Bobsleja federācija neatrada pietiekami līdzekļus un Latvijas piloti startēja Eiropas kausa posmos, Miņinam uzvarot visās četrinieku sacensībās, kurās viņš piedalījās. Tikmēr samērā sekmīgi pilota lomā debitējis kādreizējais stūmējs Oskars Melbārdis, kurš dažās sacensībās pat izrādījis pavisam nopietnu konkurenci Maskalānam.

Citi gada notikumi:

• Rudņevs iepazīstina ar sevi Turīnu un pārējo Eiropu;

• Urtānam ceturtā vieta Eiropas čempionātā un tikai 11 centimetri no Latvijas rekorda;

• Šķēpmetējam Išejevam vienīgā Latvijas medaļa pasaules jaunatnes Olimpiādē, bet Sirmajam otrs labākais rezultāts pasaulē starp junioriem;

• Kulda Amerikas hokeja līgas (AHL) sezonu noslēdz ar lietderības koeficientu +47;

• Bārtulis iekļūst Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa finālā;

• Latvija iegūst tiesības 2014.gadā rīkot Nāciju kausu motokrosā;

• Basketbolu iespējams vērot tikai maz pieejamajā "Viasat Sport Baltic" kanālā;

• Sieviešu un vīriešu basketbola izlases atkal startēs Eiropas čempionātos;

• U-18 hokeja izlase izkrīt no pasaules čempionāta augstākās divīzijas; izkrīt arī U-20 hokejisti, bet gada beigās atkal atgriežas spēcīgāko komandu lokā;

• Eiropas otrajai labākajai basketbolistei Jēkabsonei-Žogotai triumfs FIBA Eirolīgā; WNBA sezonu izjauc trauma;

• "TTT Rīga" pēc gada pārtraukuma uzvar Latvijas čempionātā, bet kārtējo reizi nekvalificējas FIBA Eirolīgas izslēgšanas cīņām;

• Finansiālās problēmās nokļuvušais "Skonto" futbola klubs pirmo reizi kopš 2004.gada triumfē Latvijas čempionātā;

• Virslīgas debitanti "Jelgava" negaidīti triumfē Latvijas kausa izcīņā futbolā un kvalificējas Eirokausiem;

• Latvijas čempionvienība basketbolā "Barons" atsakās no starta ULEB Eirolīgas kvalifikācijā un atkal startē tikai vienā turnīrā;

• Biedriņš kļūst par visu laiku sliktāko soda metienu izpildītāju Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA);

• Latvijas florbola izlase trešajā pasaules čempionātā pēc kārtas izcīna piekto vietu;

• Latvijas handbola izlase iekļūst Eiropas čempionāta kvalifikācijas otrajā kārtā;

• "Mastercard" Baltijas Basketbola līgas (BBL) spēle par trešo vietu beidzas ar skandālu, kas liek to piešķirt gan "Ventspils" komandai, gan Lietuvas klubam "Šiauliai".

LETA/Foto: LETA/ AFP