Uz norvēģu rupjībām hokeja izlase atbild ar uzvaru
Hokejs

Uz norvēģu rupjībām hokeja izlase atbild ar uzvaru

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase pēdējā, astotajā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta otrdien savā laukumā ar rezultātu 5:3 (2:0, 0:1, 3:2) uzvarēja Norvēģijas valstsvienību.

Uz norvēģu rupjībām hokeja izlase atbild ar uzvaru...
Oskars Cibuļskis pirmo reizi Latvijas izlases rindās guva vārtus un uzreiz jau divus.
Oskars Cibuļskis pirmo reizi Latvijas izlases rindās guva vārtus un uzreiz jau divus.

Divus vārtus Latvijas izlases labā guva Oskars Cibuļskis, bet pa reizei precīzi bija Jānis Andersons, Lauris Dārziņš un Georgijs Pujacs. Savukārt Norvēģijas komandā pa vieniem vārtiem guva Mortens Asks, Ūle Kristians Tolefsens un Annešs Fredriksens.

Spēles sākumā neliels pārsvars piederēja Latvijas izlasei, kas mača pirmajās minūtēs izveidoja pāris labus uzbrukumus, tomēr tie nebija ļoti bīstami un neradīja draudus Norvēģijas valstsvienības vārtsargam Polam Grotnesam. Turpinājumā cīņas gaita izlīdzinājās, bet pirmās trešdaļas vidū Latvijai izdevās labs pretuzbrukums, kuru ar precīzu metienu no savas zilās līnijas noslēdza Andersons, atklājot mača rezultātu. Brīdi pēc tam Latvijas hokejisti pusotru minūti spēlēja piecatā pret trijiem pretiniekiem, tomēr šo lielo skaitlisko vairākumu laukuma saimniekiem neizdevās realizēt. Pirmās trešdaļas beigu daļā jau Latvija gandrīz pusotru minūti aizstāvējās trijatā pret pieciem norvēģiem, taču arī viesiem lielo vairākumu neizdevās realizēt, jo visus metienus pārliecinoši atvairīja Latvijas izlases vārtsargs Edgars Masaļskis, kurš nepiedalījās abu komandu pirmajā mačā pirmdien. Pirmās trešdaļas pēdējā pusotrā minūtē Norvēģija nopelnīja divus noraidījumus pēc kārtas un divas sekundes pirms trešdaļas beigām Latvijai izdevās dubultot savu pārsvaru, kad vārtu priekšā meistarīgi nospēlēja Dārziņš un otro reizi cīņā pārspēja Grotnesu.

Otro trešdaļu aktīvāk sāka Latvijas izlase, tomēr tās spiediens uz pretinieku vārtiem mazāks kļuva spēles 24. minūtē, kad divu minūšu noraidījumu saņēma Armands Bērziņš. Norvēģijai vairākumu neizdevās realizēt, bet cīņas turpinājumā jau paši viesi divas reizes pēc kārtas spēlēja mazākumā, tomēr arī Latvijas hokejistiem šajos vairākumos neizdevās gūt vārtus. Spēles 34. minūtē Latvija vēlreiz palika mazākumā un šo vairākumu norvēģiem izdevās realizēt 37 sekunžu laikā, kad Asks ar labu plaukstas metienu pārspēja Masaļski, samazinot mājinieku pārsvaru līdz 1:2. Atlikušajā otrās trešdaļas laikā komandas apmainījās ar noraidījumiem un cīņa bija līdzīga, līdz ar to kopējais rezultāts nemainījās.

Trešo trešdaļu Latvija sāka ļoti sekmīgi, jo pēc nospēlētām piecām minūtēm Cibuļskis ar labu tālmetienu pārspēja Grotnesu un panāca 3:1. Tomēr Norvēģija jau pēc 30 sekundēm vienus vārtus atguva, kad Masaļski otro reizi šajā mačā pārspēja Tolefsens. Mača 48.minūtē Latvija ieguva tiesības spēlēt vairākumā un tā realizēšanai mājiniekiem bija nepieciešamas 54 sekundes, kad Cibuļskis ar spēcīgu metienu no zilās līnijas guva savus otros vārtus spēlē un atjaunoja Latvijai divu vārtu pārsvaru - 4:2. Turpinājumā starp spēlētājiem parādījās pirmie nopietnie asumi, kuros Roberts Bukarts un Roberts Jekimovs nedaudz izvicināja dūres ar norvēģu hokejistiem. Septiņas minūtes pirms mača pamatlaika beigām Latvijas hokejisti spēlēja četratā pret trijiem pretiniekiem un spēja realizēt šo vairākumu, kad Pujacs ar spēcīgu metienu trieca ripu vārtu augšējā stūrī - 5:3. Atlikušajā spēles laikā mazliet aktīvāk uzbruka Latvija, tomēr līdz mača izskaņai rezultāts vairs nemainījās un Latvija svinēja savu trešo uzvaru šī gada pārbaudes spēļu ciklā.

Visas spēles garumā Norvēģijas valstsvienība uzspieda fizisku un pat brīžiem rupju hokeju, uz kuru gan mūsu izlase nekautrējās atbildēt. Galvenais rupeklis norvēģu rindās bija viņu komandas kapteinis Tolefsens, kurš kopumā mačā saņēma piecus noraidījumus, katru pa divām minūtēm. NHL rūdījumu guvušais Tolefsens pat pēc spēles beigu svilpes centās izdarīt spēka paņēmienu pret Mārtiņu Cipuli, kurš rupeklim neatbildēja. Tomēr tad laukumā devās viens no Latvijas valstsvienības impulsīvākajiem hokejistiem Kaspars Saulietis, kurš pārmācīja norvēģi (gluži kā dienu iepriekš Kristianu Forsbergu). Pretinieki pēc zaudējuma gan spēlē, gan mikroboksa mačā laukumu pameta, neatvadoties no Latvijas valstsvienības, kas, protams, izraisīja līdzjutēju un mūsu hokejisti neapmierinātību.

Pēcspēles intervijā LTV 7 kanālam Latvijas izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks neslēpa, ka ir neapmierināts ar savu padoto sniegumu, kas bija krietni švakāks nekā dienu iepriekš. Tāpat Znaroks pauda sašutumu par pretinieku spēles stilu, kas nekādā veidā neatgādināja pēdējo pārbaudes spēli pirms pasaules čempionāta, bet savu padoto atbildes rupjības nosauca par atbildēšanu uz provokācijām un neļaušanu sev "kāpt" uz galvas.

Par mača labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās atzina divu vārtu autoru Cibuļski.

Kā ziņots, abu komandu pirmajā savstarpējā spēlē pirmdien Latvijas izlase uzvarēja ar rezultātu 4:1.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase pirmo uzvaru pārbaudes spēlēs izcīnīja tikai sestajā mačā, kad pagājušajā ceturtdienā ar 3:2 pēcspēles metienu sērijā pieveica Austriju. Pirmās sešas spēles tika aizvadītas Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīrā. Arī Norvēģija sešās EHC turnīra spēlēs izcīnīja vienu panākumu, kad aprīļa sākumā savā laukumā ar 4:1 pieveica Dānijas valstsvienību, kas būs Latvijas pretiniece gaidāmajā pasaules čempionātā.

Šajā pavasarī no dalības Latvijas izlasē atteikušies Jānis Sprukts, Rodrigo Laviņš un Kārlis Skrastiņš, tāpat traumu dēļ nevarēs spēlēt Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Oskars Bārtulis, Edgars Lūsiņš un, visticamāk, arī Mārtiņš Karsums. Savukārt pārbaudes spēlēs ar Norvēģijas izlasi palīdzēja Lauris Dārziņš, Aleksandrs Ņiživijs un Arvīds Reķis, kuri līdz pirmdienas mačam nebija aizvadījuši nevienu pārbaudes maču.

Kā ziņots, Latvijas izlase no 29. aprīļa līdz 15. maijam Slovākijā paredzētajā pasaules čempionātā spēlēs vienā apakšgrupā ar pašreizējo pasaules čempionvienību Čehiju, Somiju un Dāniju, kas sagādāja vairākus pārsteigumus pagājušā gada čempionātā Vācijā, tostarp iekļūstot ceturtdaļfinālā. Savukārt Norvēģijas sacensību pirmajā posmā cīnīsies vienā apakšgrupā ar Zviedriju, ASV un Austriju.

kasjauns.lv/ LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA