Citi sporta veidi
2011. gada 12. decembris, 07:56

Ministri lems par izmaiņām sportistu prēmēšanā

Jauns.lv

Ministru kabineta komiteja pirmdien skatīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotās izmaiņas naudas balvu piešķiršanā sportistiem.

Sākotnēji izstrādātās izmaiņas paredzēja, ka valsts vairs nemaksās prēmijas sporta spēļu federācijām par valstsvienību kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm, kā arī pasaules un Eiropas čempionāta finālturnīriem. Tomēr noteikumu projektā, ko pirmdien vērtēs ministri, ir atgriezies punkts, kas par valstsvienības iekļūšanu augstākā līmeņa sacensībās olimpisko sporta veidu federācijām paredz līdz 100 000 latu balvu. Mazāka apmēra naudas balvas par analoģiskiem panākumiem paredzētas arī neolimpisko sporta veidu federācijām.

Izmaiņas arī paredz līdz 18 gadiem palielināt vecuma cenzu prēmijas saņemšanai, lai gan sākotnēji ministrija rosināja noteikt, ka prēmijas par izciliem sasniegumiem ļautu saņemt tikai sportistiem, kas sasnieguši 19 gadu robežu, un valsts izlases, kurās iesaistīti attiecīga vecuma atlēti. Pašlaik uz prēmijām par sasniegumiem pasaules vai Eiropas čempionātos varēja pretendēt sportisti no 16 gadu vecuma.

IZM pamatojusi, ka vecuma robeža jāpalielina, lai paaugstinātu kritērijus naudas balvas saņemšanai.

Tāpat izmaiņas paredz, ka naudas balvas varēs piešķirt arī par sasniegumiem Nedzirdīgo spēlēs un pasaules universiādē, bet prēmijas vairs nepienāksies par panākumiem pasaules karavīru sporta spēlēs un policijas čempionātā.

Izmaiņas skar arī naudas balvu apmēru. Proti, jaunajā noteikumu projektā naudas summas noteiktas tikai par pirmajām vietām, saglabājot to apmēru, taču par citām pjedestāla vietām prēmija būs 60% no iepriekšējās vietas maksimāli iespējamā naudas balvas apmēra.

Pret noteikumu projektu savulaik iebilda Latvijas Basketbola savienība (LBS), kas uzskata par nepamatotu naudas balvu liegšanu U-18 izlašu dalībniekiem, kā arī federāciju atstāšanu bez naudas balvām par valstsvienību kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm, pasaules vai Eiropas čempionāta finālturnīriem. LBS pauda pārliecību, ka kvalificēšanās augstākā līmeņa turnīriem ir Latvijai izcils sasniegums sportā, tādēļ nav atstājams bez finansiāla novērtējuma.

Iebildes pret noteikumu projektu bija arī Tieslietu ministrijai, kas aicināja precizēt, vai naudas balvu varēs saņemt treneris, ja viņam nav piešķirts sporta speciālista sertifikāts, vai arī ja treneris nav Latvijas pilsonis. Tieslietu ministrija noteikumu projektā vēl norādīja uz tiesiska pamatojuma trūkumu vecuma ierobežojumu noteikšanai naudas balvu saņemšanai.

BNS