Citi sporta veidi
2013. gada 6. februārī, 08:12

Bokss kļūs par pirmo sporta veidu, ar kuru Kubā būs atļauts pelnīt naudu

Jauns.lv

Kuba plāno pieņemt vēsturisku lēmumu un ir piekritusi izveidot Pasaules Boksa sērijas (WSB) komandu, kas sniegs iespēju tai pelnīt naudu, pavēstījis Starptautiskās Amatieru boksa asociācijas (AIBA) prezidents Činku Vu.

Bokss kļūs par pirmo sporta veidu, ar kuru Kubā bū...

Līdz šim Kubā bija aizliegts pelnīt naudu, nodarbojoties ar kādu sporta veidu, jo valdība un sporta amatpersonas to uzskatīja par pretēju viņu komunisma ideoloģijai.

Kuba lepojas ar saviem panākumiem sportā, it sevišķi ar basketbolu un boksu, kā arī ar savām leģendām amatieru boksā, tādiem kā Teofilo Stīvensons un Fēlikss Savons, kuri abi ieguvuši trīs olimpiskās zelta medaļas. Tomēr kopš 1962.gada kubiešu sporta zvaigznēm tika aizliegts spēlēt vai cīnīties profesionāli, saņemot naudu. Vienīgā iespēja, kā iegūt pasaules slavu, bija vienīgi olimpiskās spēles vai pasaules čempionāti.

Taivānietis Vu paziņojis, ka pagājušajā nedēļā ir veicis daudzsološas sarunas ar Kubas boksa un sporta vadību. Prezidents cer, ka viņa vizīte Kubā likusi saprast visas WSB detaļas, un apliecinājis, ka viņi ir gatavi uzņemt Kubas komandu no nākamās sezonas, kas sāksies novembrī. Viņš arī ar lielu sajūsmu izteicās par iespēju piedalīties AIBA profesionālā boksa (APB) līgā, kas paredz boksa amatieriem profesionāla sportista karjeru, noslēdzot trīs gadu līgumu, un dod iespēju pelnīt naudu.

"Šobrīd ir jāgaida kubiešu lēmums. Likās, ka viņi saprata pilnīgi visas detaļas un attiecās pret to pozitīvi," Vu pastāstīja telefonsarunā aģentūrai AFP. "Šis bija mans trešais brauciens uz Kubu, bet pirmais, kurā notika aktīvas diskusijas. Viņi varēja uzdot visus sev interesējošos jautājumus."

"Esmu pārliecināts, ka viņi piekritīs manam piedāvājumam," piebilda prezidents. "Šis ir ļoti labs veids, kā aizsargāt boksera karjeru. Kubā ir ļoti daudz bokseru, bet viņiem kādreiz bija iespēja sacensties tikai Olimpiādē un pasaules čempionātos. Tagad būs iespēja piedalīties arī WSB un APB līgās, nezaudējot savu amatiera statusu un iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs."

"Mēs pagarinājām vecuma limitu līdz 40 gadiem. Tagad sacensībās var piedalīties bokseri vecumā no 19 līdz 40 gadu vecumam," viņš paziņoja. "Viss ir ļoti labi saprotams, un kubiešiem šie noteikumi patika."

Kopš prezidenta amatā tika ievēlēts Vu, viņš ir veicis pārmaiņas un uzlabojumus boksa pasaulē. Viņš apgalvo, ka Kubas pievienošanās būtu labums abām pusēm. "Tas būtu ļoti svarīgi kubiešiem. Viņiem ir lieliska amatieru boksa vēsture, daudz medaļu. Šī būtu lieliska iespēja iesaistīties dažādos turnīros."

Viņš ir pārliecināts, ka Kubas sportisti spēs pāriet no trīs raundu cīņām uz pieciem, kā tas paredzēts WSB, un uz 10-12 raundiem APB. "Nesen Itālijā rīkojām treneru semināru, kurā piedalījās arī pieci Kubas labākie treneri. Viņi apgalvoja, ka spēs uztrenēt savus sportistus, lai tie spētu piedalīties vairāk nekā trīs raundu cīņās."

LETA