Basketbols
2013. gada 21. jūnijs, 08:21

Džeimss MVP. Maiami "Heat" izcīna otro NBA čempionu titulu pēc kārtas. VIDEO

Jauns.lv

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionu titulu ceturtdien izcīnīja Maiami "Heat" basketbolisti, kuri to izdarīja jau otro gadu pēc kārtas.

"Heat" vienība finālsērijas izšķirošajā spēlē ar rezultātu 95:88 (18:16, 28:28, 26:27, 23:17) savā laukumā pieveica Sanantonio "Spurs" komandu, līdz ar to sērijā līdz četrām uzvarām triumfējot ar 4-3.

Jau no mača sākuma skatītājiem bija iespēja vērot aizraujošu spēli, kurā sacentās spēkos līdzīgas komandas. Tomēr neliels rezultāta pārsvars cīņas ievadā piederēja "Spurs" spēlētājiem, kuri līdz piektajai minūtei prata izvirzīties vadībā ar 11:4, taču tad iniciatīvu uzņēmās "Heat" līderi Lebrons Džeimss un Dveins Veids, kuri ātri vien rezultāta starpību samazināja, taču pēc Šeina Batjē precīzā trīspunktu metiena 39 sekundes līdz ceturtdaļas beigām Maiami klubs spēja izvirzīties vadībā ar 18:15.

Otrajā ceturksnī abas komandas turpināja apmainīties veiksmīgiem uzbrukumiem, bet tā vidū sezonas vērtīgākais spēlētājs Džeimss realizēja tālmetienu, panākot "Heat" vienībai sešu punktu pārsvaru (33:27), tomēr "Spurs" prata atspēlēties un vienubrīd pat izvirzīties vadībā (42:40 pēc argentīnieša Manu Džinobili precīzajiem soda metieniem minūti un 25 sekundes līdz puslaika pārtraukumam). Džeimss un Veids pirmajā spēles pusē kopā spēja gūt 29 punktus, ļaujot "Heat" doties pārtraukumā ar divu punktu handikapu - 46:44.

Arī otrajā puslaikā nekas nemainījās un turpinājās fināla cienīga spēle, kur vadībā bija te viena, te otra komanda. "Spurs" komandai lielākoties izcēlās vairāki spēlētāji, kamēr Maiami rindās iniciatīvu uzņēmās Džeimss, kurš trešajā ceturtdaļā guva 15 no komandas 28 punktiem, ļaujot sevis pārstāvētajai vienībai pirms noslēdzošās spēles daļas būt viena punkta atstatumā no Sanantonio (72:71).

Arī pēdējās ceturtdaļas ievadā komandas cīnījās punkts punktā, taču pēc Veida precīzā divpunktnieka nedaudz vairāk kā septiņas minūtes līdz pamatlaika beigām "Heat" spēja izvirzīties vadībā ar 81:75. Cīņas turpinājuma "Spurs" turējās 3-5 punktu atstatumā, taču pēc Kavi Leonarda trāpīgā tālmetiena divas minūtes līdz spēles izskaņai izdevās starpību samazināt līdz viena metiena tiesai - 88:90. Turpinājumā abas komandas apmainījās neprecīziem metieniem, bet 28 sekundes Džeimss panāca četru punktu pārsvaru (92:88), kas sekoja pēc Sanantonio veterāna Tima Dankana neprecīzā raidījuma. "Spurs" vienība, lai atgūtu cerības par uzvaru un čempiontitulu, izvēlējās pārkāpumu taktiku, taču precīzi no soda metienu līnijas bija Džeimss un Veids, nodrošinot "Heat" komandai otro trofeju pēc kārtas un trešo kluba pastāvēšanas vēsturē.

Šīs cīņas rezultatīvākais basketbolists bija Džeimss, kurš guva 37 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas. Viņš tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko basketbolistu. Tikmēr "double-double" arī Veida kontā - 23 punkti un desmit izcīnītas bumbas zem groziem.

Tikmēr "Spurs" rindās ar 24 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām izcēlās Dankans, savukārt Leonards iespēja 19 punktus un 16 atlēkušās bumbas.

"Heat" kļuvusi par pirmo komandu kopš 2010.gada, kas spējusi izcīnīt divus NBA čempionu titulus pēc kārtas. Pēdējā, kas to iespēja, bija Losandželosas "Lakers".

Savukārt "Spurs" neizdevās lauzt tradīciju un būt pirmajai vienībai kopš 1978.gada, kas spējusi uzvarēt finālsērijas septīto spēli izbraukumā.

Mača interesantākie momenti - video:

LETA/Foto: AFP/LETA