foto: Shutterstock
Kā nopirkt labu gludināmo dēli?
Vienmēr ir jāņem vērā, kā gludināmais dēlis tiks lietots un glabāts.
2019. gada 20. decembris, 07:01

Kā nopirkt labu gludināmo dēli?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Iesaka šuvēja Laila Liepiņa.

Galvenais priekšnoteikums – cik bieži un kas tev jāgludina, un kādi ir tavi gludināšanas ieradumi. Vienmēr ir jāņem vērā, kā gludināmais dēlis tiks lietots un glabāts. Aktīvai saimniekošanai dēlim jābūt pietiekami platam – 40 cm, un pietiekami garam – ap 150 cm, lai var ērti gludināt.

Tam jābūt arī parocīgam – ar viegli regulējamu augstumu, lai gludinot nav jāsaliecas, jo tā ātri var tikt pie sāpošas muguras. Dēlis būs stabilāks un kalpos ilgāk, ja tā kājas būs nostiprinātas ar skrūvēm un aprīkotas ar gumijas vai plastmasas uzgaļiem – lai neslīd pa grīdu. Izpēti, vai pārvalks ir viegli noņemams, lai to var izmazgāt. Labākos pārvalkus gatavo no nepiedegoša materiāla.

Ierastie gludināmie dēļi no koka skaidu plāksnes ātrāk deformējas: ja gludina daudz, ieteicams iegādāties metāla vai termoplastikas gludināmo dēli, kuriem cena, protams, ir augstāka, toties tas kalpos ilgāk un labāk.

Būtiska loma ir papildu aksesuāriem, tie atvieglo gludināšanu un padara dzīvi daudz vieglāku. Ja daudz jāgludina krekli, ļoti noderīgs ir atsevišķs dēlītis piedurkņu gludināšanai, kā arī speciāls pakaramais krekliem. Patīkamas ekstras ir paliktnis gludeklim un vada fiksators, kas neļauj tam ķerties, kā arī paliktnis gludeklim ar pagarināja funkciju.

Zināšanai: ir visdažādākie standarta saliekamie gludināmie dēļi, kas ir labi piemēroti lielām ģimenēm, kur daudz jāgludina.

Mazos mājokļos labāk der izvelkamie vai noliecamie dēļi, kurus var iebūvēt drēbju skapī vai virtuves plauktā, vai izvēlēties galda gludināmos dēļus bez kāju konstrukcijas. Abi pēdējie ir piemērotāki mazās ģimenēs vai arī tad, ja gludina reti.