foto: AFP/Scanpix
Brazīlijas cietumā aizvadīta ieslodzīto radīto tamborējumu modes skate
Modele defilē ieslodzītā radītā tērpā.
2019. gada 25. maijs, 21:04

Brazīlijas cietumā aizvadīta ieslodzīto radīto tamborējumu modes skate

Jauns.lv

Modeles un modeļi no Sanpaulu modes nedēļas piedalījušies īpašā modes skatē - viņi demonstrējuši tērpus Brazīlijas augstākās drošības tipa cietumā, turklāt skati vērojuši paši tērpu dizaineri un radītāji - ieslodzītie, ziņo raidorganizācija "BBC".

Modes skatē Adriano Marija cietumā netālu no Sanpaulu Brazīlijā galvenokārt bija vērojami krāšņi tamborējumi. Graciozajām modelēm defilējot, viņas vēroja paši ieslodzītie. Vairāki arī pasākuma laikā turpināja radīt jaunus tērpus.

Modeles Brazīlijas cietumā izrāda ieslodzīto radītos krāšņos tamborējumus

Modeles un modeļi no Sanpaulu modes nedēļas piedalījušies īpašā modes skatē - viņi demonstrējuši tērpus Brazīlijas augstākās drošības tipa cietumā, ...

gallery icon

Krāsainie apģērbi radīti īpaša reabilitēšanās projekta ietvaros - 2016.gadā tamborēšanu aiz restēm sāka pasniegt brazīliešu modes dizainers Gustavo Silvestre. Kopš tā laika aptuveni 120 ieslodzītie veiksmīgi pabeiguši programmu.

Lai stimulētu cietumniekus piedalīties radošajās aktivitātēs, 12 tamborēšanas stundas vienam ieslodzītajam tiek atlīdzinātas ar ieslodzījuma termiņa samazināšanu par vienu dienu.

Šī gada modes skates tēma bijusi "Iespēja".

Viens no tērpu radītājiem, uz 18 gadiem cietumā notiesātais Fidelisons Borgess atklāj, ka juties ļoti lepns, kad modeles atrādīja publikai viņa radītos tērpus. Vēl lielāks prieks bijis par atzinīgiem vārdiem, kas saņemti no skates vērotājiem.

Tāpat ieslodzītajiem nerūp arī apkārtējo viedoklis. Sabiedrībā valda stereotips, ka ar šādiem rokdarbiem nodarbojas tikai sievietes, bet, kā uzskata kāds no ieslodzītajiem, "šādi cilvēki ir aprobežoti un aizspriedumaini, turklāt viņu esot mazumā."

Kā stāsta projekta autors Silvestre, divas reizes ieslodzīto radītie tērpi pat izrādīti Sanpaulu modes nedēļā. Atsevišķos gadījumos apģērbus modelējuši pat bijušie ieslodzītie.

foto: AFP/Scanpix
Projekta idejas autors, brazīliešu dizainers Gustavo Silvestre.

Lielākā daļa ieslodzīto Adriano Marija cietumā izcieš sodus par narkotiku kontrabandu. 70% noziedznieku ir vien pamatskolas izglītība.