foto: Shutterstock
Populārā spirulīna, nori un citas aļģes - superprodukti vai modes lieta?
Spirulīna ir zilaļģe, ko popularizē teju kā brīnumlīdzekli. Pulveri pievieno kokteiļiem, mērcēm, pankūku mīklai.
2019. gada 15. aprīlis, 06:06

Populārā spirulīna, nori un citas aļģes - superprodukti vai modes lieta?

"100 Labi Padomi"

Aļģu klāsts veikalos kļūst aizvien plašāks, tās tiek piedāvātas pat dažādās krāsās: tumši brūnas, zaļas, zilas, dzeltenas. Pie mums aļģu produkti lielākoties nonāk kaltēti – vai nu pulveros, vai plāksnītēs, vai granulās. Savukārt to tautu pūrā, kas dzīvo jūru un okeānu krastos, ir gana daudz recepšu, kā likt lietā arī svaigas aļģes.

No vienas puses, aļģes cildina kā superproduktu, no otras – tikpat daudzi uzskata, ka sajūsmināšanās par aļģēm ir tikai modes lieta. Turklāt, ņemot vērā, ka jūras un okeāni ir ļoti piesārņoti, uztura zinātnieki iesaka ēst tikai mākslīgās ūdenskrātuvēs audzētās aļģes, tādēļ atliek vien paļauties uz konkrētā produkta izplatītāja sirdsapziņu.

Visām aļģēm, kas nonāk pārtikas produktu plauktos, piemīt vairāk vai mazāk sāļa pamatgarša, kas atgādina zivis un jūras veltes. Atkarībā no aļģu veida to papildina arī viegla zaļās tējas nots.

Klasiski aļģes tiek pievienotas ēdieniem, ko arī gatavo no zivīm un jūras veltēm, vai arī lietotas kā garšas piešķīrējas un garšas pastiprinātājas. Tā kā lielākā daļa tiek pārdotas kaltētas, tās pirms lietošanas atkarībā no receptes ir jāmērcē.

foto: Shutterstock

Populārākās no aļģēm

■ Vakame – japāņu brūnaļģe, visvairāk lietotā, jo ēdamas ir ne tikai lapas, bet arī saknes; dažās zemēs tā skaitās delikatese.Visbiežāk izmanto salātos, miso zupās.

■ Nori – vispazīstamākā, ko pārdod lielveikalos, presētu četrstūrainās plāksnēs; to dēvē arī par standarta suši aļģi, lai gan tiek pievienota arī biezputrām un sautējumiem, fritēta eļļā.

foto: Shutterstock
Nori lapas.

■ Hlorella – satur daudz hlorofila, kas piešķir tai tipisko tumši zaļo krāsu; tiek cildināta kā ļoti veselīga. Pulveri pievieno smūtijiem, mērcēm, zupām, arī saldumiem.

■ Spirulīna – zilaļģe, ko popularizē teju kā brīnumlīdzekli. Pulveri pievieno kokteiļiem, mērcēm, pankūku mīklai.

Salāti Bretaņas zvejnieku gaumē

Sagriez tomātus, jaunos sīpoliņus, olīvas un ķiplokus, samaisi ar olīveļļu, citrona sulu un pipariem. Iemaisi sasmalcinātas nori vai šķīstošās vakame aļģes un atstāj, lai vismaz 10 minūtes ievelkas un uzbriest.