foto: Shutterstock
Kas jāzina par vīrieša garderobes pamatu - kreklu. Māca stiliste
Šajā reizē stāstām par krekla auduma veidiem un piegriezuma atbilstību augumam.
2018. gada 16. aprīlis, 07:01

Kas jāzina par vīrieša garderobes pamatu - kreklu. Māca stiliste

"100 Labi Padomi"

Māca vīriešu lietišķā apģērba un etiķetes eksperte, vīriešu apģērbu drēbniece Signe Vitka (vitka-atelier.com).

Kāpēc vīriešiem vajadzētu valkāt kreklus?

“Jo tas piešķir koptēlam solīdu garšu un eleganci,” iesaka Signe Vitka. “T krekls un treniņbikses nav sabiedrībā izejamās drēbes, bet vairāk piemērotas mežam un mājai. Krekls kopā ar džinsenēm jau ir solīds komplekts. Un krekls ar biksēm ir iespēja daudzās situācijās izlīdzēties, pat ja nevelk uzvalku.”

Šajā reizē stāstām par krekla auduma veidiem un piegriezuma atbilstību augumam.

Jāder gan apkaklītei, gan kreklam

Kreklam jāder, tas ir, jāatbilst ķermeņa proporcijām. Galvenā nesaderība ir starp krekla lielumu un apkaklītes izmēru. Bieži ir tā: ar apkaklītes lielumu viss kārtībā, bet neder stāvs, un otrādi. Pārsvarā vīriešiem apkaklīšu izmēri ir no 41. līdz 45. lielumam. Ja, piemēram, nepieciešama 43. izmēra apkaklīte, tāda var būt gan slaidam puisim, kas spēlē basketbolu, gan neliela auguma ducīgam vīrietim ar puncīti. Vienīgais, kas krekla izvēlē vieno šos abus vīriešus, ir apkaklītes lielums. Bet pašiem krekliem jābūt pilnīgi atšķirīga lieluma. Tāpēc ražotāji cenšas piedāvāt kreklu variācijas ar norādēm uz etiķetēm vai iepakojuma: Short, Regular un Long vai Tall. Pirmajā gadījumā krekls būs paredzēts neliela auguma kungam, pēdējā – garam vīrietim. Tas noteiks arī piedurkņu garumu.

“Daļa manu apaļīgo klientu nāk kreklos kā teltīs – plecu vīles labu gabalu sniedzas pāri plecam, piedurknes kā kules, un apakšā... telts. Ne tikai apkaklītei, bet arī plecu platumam ir jāder. Piedurknei jāsākas, kur dabiski beidzas pleci. Ne vienmēr tas būs tur, kur klasiski iesaka mērīt plecu, – pie kauliņa. Jo apaļīgiem kungiem un plecīgiem sportistiem pleca līnija ir garāka. Ja krekls neder, nav nozīmes, cik izcila auduma un piegriezuma ir uzvalks, labs kopskats diemžēl neizdosies. Tāpēc krekla izvēlei jāpievērš uzmanība, un, ja neviens no veikalos pieejamajiem neder, šo apģērba gabalu var pasūtināt uzšūt. Vienreiz uzvelkot mugurā kreklu, kas perfekti der, vairs nepatiks valkāt tādu, kas neatbilst augumam.”

Audumu veidi

Klasisks vīriešu krekla audums joprojām ir austs no 100 % kokvilnas, kas nesviedrē un ir patīkama ādai. Kokvilnas audumi ir dažādi: lētākajiem audumiem ir raksturīga kokaina, sausa, cieta struktūra bez krituma, kvalitatīvs materiāls ir zīdains, pat it kā eļļains, slīdīgs un ar labu kritumu.

Kokvilnas audumiem mēdz būt dažādi piejaukumi. Lētākajiem, vieglāk gludināmiem krekliem sastāvā ir poliesters. Var būt pavisam neliels mākslīgās šķiedras piejaukums līdz gandrīz pilnībā sintētiskiem krekliem, kas var sviedrēt.

Dārgi un skaisti krekli tiek šūti no zīda auduma. Tie ir patīkami valkātājam, elpojoši un no skata grezni. Taču ir grūti kopjami un ātri novalkājas.

Savienojumā ar elastānu kokvilnas audumam parasti būs klāt arī poliesters. Elastānu pievieno, lai nomaskētu sintētikas radīto stīvumu un kokainību.

Krāsa

Agrāk vīriešu krekli bija tikai baltā krāsā, un, pēc Signes domām, joprojām nav nekā skaistāka un elegantāka par vīrieti baltā kreklā. Tomēr pašreizējā mode pieļauj dažādu krāsu izvēli, arī krāsu un rakstu audumu savienošanu detaļās un apdarē.

Krekla izvēlē svarīgi, lai tas harmonē ar vīrieša dabiskajām (ādas, matu, zobu) krāsām un ķermeņa proporcijām; ļoti slaidam un garam puisim nevajadzētu nēsāt kreklu ar vertikālām svītrām, kas vizuāli padarīs viņu vēl garāku un tievāku; druknam vīram īsti labi nederēs liela un izteikta rūts, kas vizuāli paplatina. Vīriešiem ar bālu ādu nebūs piemēroti krekli ļoti gaišos pasteļtoņos.

Interesanti

● Smalkākā un kvalitatīvākā kokvilna pasaulē aug Ēģiptē, Gizas reģionā pie Nīlas, ļoti bagātīgā augsnē.

● Jo ilgāk valkā un mazgā kreklu no tāda izejmateriāla, jo maigāks un tīkamāks tas kļūst valkātājam, tas neplūksnojas, nezaudē krāsu un dabisko mirdzumu.