Aija Andrejeva kulinārijas raidījumā sporto

Aija Andrejeva kulinārijas raidījumā sporto

Jauns.lv

Cepot savu dzimšanas dienas torti raidījumā “Garšīgi dzīvojam”, dziedātājai Aijai Andrejevai nācās kārtīgi pavingrot. Par sportošanas nepieciešamību arī ēst gatavošanas laikā viņu centās pārliecināt raidījuma vadītājs, gardēdis un diriģents Jānis Ozols.

Aija Andrejeva kulinārijas raidījumā sporto...

“Mums, diriģentiem, strādājot jāvēzē rokas, un tas ir labs treniņš. Tev kā dziedātājai tas izpaliek, tāpēc došu iespēju patrenēt roku, maisot tortei mīklu,” jokojoties darba uzdevumus sadala Jānis Ozols. Gardajai plūmju kūkai jāputo sviests kopā ar cukuru, kam vēlāk piemaisa ar saldo krējumu kausētu melno šokolādi un pēc tam pārējās sastāvdaļas. Savukārt Ozols izvēlas fiziski vieglākus darbiņus – piesūcināt melnplūmes ar brendiju un, izmantojot mikseri, saputot olu baltumus stingrās putās.

Dziedātāja šo humoru uztver veselīgi, jo vairāk tāpēc, ka šīs kūkas receptē fiziski vieglākajiem darbiņiem jāzina daži knifiņi, lai ēdiens izdotos lieliski. Jānis Ozols plūmju kūku ir gatavojis ne vienreiz vien un zina, kas jāievēro precīzi un ko receptē var variēt. “Esmu brendija vietā izmantojis arī Rīgas melno balzamu – tas kūkai piešķir vēl interesantāku garšas niansi,” atzīstas Ozols. Tomēr pats plūmju piesūcināšanas process, olas baltuma kulšana un iecilāšana mīklā jāveic precīzi.

Šī kūkas recepte Aijai Andrejevai ir jaunieguvums. Līdz šim viņa lutinājusi savējos ar pašceptu Napoleona kūku. “Esmu jau piešāvusi roku, tomēr tās gatavošanai aiziet kādas trīs stundas,” atklāj dziedātāja.

Dziedātāja ir saimnieciska un bieži gatavo mājās ēdienu, jo uzskata – ēst pašu gatavotu ēdienu ir gan stilīgi, gan veselīgi.

“Kad esmu brīvāka, esmu saimnieciska un gaidu vīru mājās ar vakariņām. Kad esmu aizņemtāka, maltīti sagatavo viņš,” atzīst Andrejeva.

Ikdienā dziedātājai labprāt patīk gatavot ne tikai kūkas. Dažkārt viņa cep vistu, kas marinēta apelsīnos, karijā un visādās labās lietās. Vai arī vienkārši izber uz pannas kilogramu sāls un liek cepeškrāsnī uz tās cepties vistu. Arī raidījumā gatavotais sēņu žuljēns Aijai ir pazīstama, mājās izmēģināta recepte.

Spirdzinošs, sildošs, veselīgs un neparasti gards dzēriens.

4 personām

Laiks pagatavošanai 1 stunda 10 minūtes

Tev vajadzēs:

1 l svaigas ābolu sulas

1 kanēļa standziņa

Sauja žāvētu ābolu

4 krustnagliņas

5 smaržīgie pipari

Dari tā:

Katlā lej sulu un uzvāra. Pieber garšvielas un ļauj pastāvēt vismaz vienu stundu, lai sula ievelkas. Pirms pasniegšanas atkal uzvāra. Katrā krūzē ber nedaudz žāvētos ābolus un pārlej ar karsto sulu.

Plūmju kūka

Šokolādes kūka, kurai burvīgu garšas niansi piešķir brendijā izmērcētas melnplūmes.

Laiks pagatavošanai 1 stunda

Tev vajadzēs:

300 g žāvētu plūmju (bez kauliņiem)

125 ml brendija

125 g sviesta

125 g cukura

175 g melnās šokolādes

2 ēdamkarotes saldā krējuma

4 olas

75 g miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

Dari tā:

Žāvētas plūmes sagriež mazos gabaliņos un aplaista ar brendiju, uzvāra līdz burbulim un ļauj ievilkties 15 minūtes. Sviestu sajauc ar cukuru un saputo. Izkausē melno šokolādi un pievieno saldo krējumu. Sviesta un cukura masai pievieno 4 olu dzeltenumus, samaisa. Pēc tam masā iemaisa brendiju ar plūmēm. Turpinot maisīt, pievieno kausēto šokolādi, pēc tam 75 gramus miltu un tējkaroti cepamā pulvera. Saputo pāri palikušos olu baltumus, iecilā mīklā. Visu masu lej kūkas formā. Cep apmēram 35 minūtes 180 grādos.

Sēņu žuljēns

Vienkārši, sātīgi un gardi.

4 personām

Laiks pagatavošanai 30 minūtes

Tev vajadzēs:

400 g sēņu

1 sīpols

70 g sviesta

3 ēdamkarotes skābā krējuma

200 ml saldā krējuma

150 g Čedaras siera

1 ēdamkarote miltu

Sāls, pipari

Dari tā:

Sviestā apcep sasmalcinātas sēnes un sīpolus. Pievieno sāli un miltus. Samaisa un pievieno skābo krējumu. Cep piecas minūtes un pievieno saldo krējumu. Tvaicē vēl 10 minūtes. Saliek trauciņos un pārklāj ar sarīvēto sieru. Traukus liek cepeškrāsnī uz 8–15 minūtēm 180 grādos. Līdzko siers būs izkusis, ēdiens ir gatavs

Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu

Garšaugu karalis rozmarīns, mocarellas siers, kūpināts šķiņķis un tomāti kartupeļus padara par īpašu ēdienu.

4 personām

Laiks pagatavošanai 40 minūtes

Tev vajadzēs:

500 g ar visu mizu vārītu kartupeļu

2 tomāti

150 g mocarellas siera

100 g kūpināta šķiņķa

3 olas

100 ml piena

Rozmarīns,

Sāls, pipari

Dari tā:

Ar visu mizu vārītus kartupeļus nomizo, sagriež šķēlēs. Verdošā ūdenī noblanšē tomātus un novelk miziņu. Ietaukotā veidnē liek kārtu kartupeļu, virs tās šķēlītēs sagrieztus tomātus un mocarellas sieru. Visu pārkaisa ar smalki sagrieztu šķiņķi, kapātu rozmarīnu un pārlej ar piena un olu maisījumu, kam pielikts sāls un pipari. Cep 200 grādos 30 minūtes.

Aija Andrejeva kulinārijas raidījumā sporto

Anda Leiškalne/Foto: Jānis Saliņš