Īstas ziemas zupas. 3 receptes
Katram gadalaikam ir savi īpašie ēdieni. Siltai, sātīgai un spēcinošai zupai pienākas auksta ziema, nosalušas rokas un vēja izpluinītas domas. Zupa sasildīs un nomierinās. Receptes iesaka pavārs Valdis Matvejs.
Ķirbju biezzupa ar čili un ingveru
(4 porcijas, 50 minūtes gatavošanai)
Ap šo laiku aktualizējas jautājums par skapjaugšas ķirbju kolekcijas izformēšanu. Lieliska zupa aukstām ziemas dienām.
1 kg ķirbja
100 ml saldā krējuma
50 g sviesta
4 daiviņas ķiploka
½ cm svaiga ingvera
½ cm svaiga čili
Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana
1. Nelielos gabalos sagriez ķirbi, sīki sakapā ķiploku, čili un ingveru. Visu apcep katlā izkausētā sviestā.
2. Pievieno ½ l ūdens vai, ja tev ir krājumos, ½ l dārzeņu buljona. Vāri ½ stundu. Noņem no uguns, ļauj, lai nedaudz padziest, un sablenderē vai izdzen caur sietu. Tad biezzupu vēlreiz uzkarsē, pievieno saldo krējumu, sapiparo un pasāli. Lej šķīvī, rotā ar dīgstiem un pasniedz!
Pikantā tomātu un lēcu zupa
(4 porcijas, 1 stunda gatavošanai)
Derēs kā pēcsvētku rītam, tā darbadienu pusdienām, jo sasilda un uzmundrina.
500 ml tomātu savā sulā
100 g lēcu
1 burkāns
2 seleriju kāti
2 pastinaki
4 ķiploka daiviņas
1 cm svaiga čili
Zariņš svaiga bazilika
Sāls, pipari, cukurs – pēc garšas
Pagatavošana
1. Nomizo un smalki sagriez burkānu, pastinaku un seleriju kātus, smalki sakapā čili un ķiploku. Visu apcep katliņā, kurā ir uzkarsēta eļļa.
2. Pievieno tomātus savā sulā, ½ l ūdens un lēcas. Vāri aptuveni 40 minūtes. Tad pievieno sāli, piparus un nedaudz cukura pēc garšas, pašās beigās – baziliku. Gatavs!
Ziemas zupa austrumnieku gaumē
(4 porcijas, 45 minūtes gatavošanai)
Sātīga un stipra zupa tiem, kam ēdienā tīk orientālās notis.
4 vistu spārniņi
100 g garneļu
100 g visu krāsu paprikas
½ l kokosriekstu piena
2 seleriju kāti
2 burkāni
4 daiviņas ķiploka
1 laims
1 cm čili
½ tējkarotes karija pastas (vai 1 tējkarote karija pulvera)
1. Salmiņos sagriez papriku, selerijas kātus, burkānus, sakapā ķiploku. Katlā karstā eļļā apcep vistas spārniņus, pievieno dārzeņus un karija pastu, kārtīgi samaisi. Pievieno kokosriekstu pienu. Vāri 20 minūtes.
2. Zupai pievieno garneles, piespied laima sulu un vāri vēl piecas minūtes. Gatavs!