Svinīgā sāļā kūka ar lasi. Kūkas kārtās izmantots kartupeļu biezenis!
Vai gan kūkai vienmēr jābūt saldai? Kādos svētkos noteikti ir vērts izmēģināt šo - ar lasi.
Sastāvdaļas
:
Mīklai
* glāze vārītu kartupeļu (sarīvētu)
* glāze miltu
* 100g sviesta
* 1 ola
* sāls, pipari
Pildījumam
* 800g biezpiena
* 200g skābā krējuma
* dilles
* sāls
* kausētais siers ''Dzintars'' (klasiskais)
* svaigais siers ''Rasa'' viena kārbiņa (klasiskais)
* 200g saldā krējuma
* 400g laša
* 1 karsti kūpināta skumbrija
Gatavošana:
* sarīvētiem kartupeļiem piesit olu, pieliek sāli, piparus, sviestu un miltus, samīca viendabīgu masu.
sadala 5 vienādās bumbiņās un ieliek ledusskapī uz ~ vienu stundu.
* biezpienu saputo ar skābo krējumu, iemaisa smalki sagrieztas dilles.
* smalki sagriež skumbriju un lasi.
* biezpiena masu sadala divās daļās.
* no ledusskapja izņem mīklu, plāni izveltnē un kārtas cep zeltaini brūnas - gatavas.
* kad kārtas atdzisušas, sāk smērēt kūku.
* pirmajai kārtai smērē biezpiena masu tikai ar dillēm, liek virsū nākošo izcepto kārtu, to pārsmērē ar biezpiena masu, kurai piejaukta skumbrija.
* liek nākošo kārtu, pārsmērē biezpiena masu ar dillēm un pārkaisa ar sasmalcināto lasi.
* tā kārto visas piecas kārtas.
* augšējo kārtu pārsmērē ar kausēto ''dzintara'' sieru, kā arī visas četras kūkas malas.
* kūku liek uz nakti ledusskapī, lai tā ievelkās.
* saputo saldo krējumu, klāt pieputo svaigo krējumsieru.
* apsmērē kūkai vēlreiz visas malas un virsējo kārtu ar šo masu plānā kārtiņā, un sāk dekorēt.
* ar konditorijas uzgali spiež puķītes (saputotais saldais krējums + svaigais siers)
* kūkas malas dekorē ar smalki sagrieztām dillēm, virsu rotā ar rozītēm, kas veidotas no laša, citronu, svaigo gurķi un zaļumiem.