Barot ar karoti vai ļaut mazulim ēst ar rokām?
Sēdi rātni un ēd kārtīgi! Paņem rokās karoti un nesasmērē galdu! Tādu uzvedību bērniem pie galda mācīja daudzus gadus. Lietas ir mainījušās – ārsti atzīst, ka ēšanai ar pirkstiem ir sava nozīmīga loma mazuļa attīstībā.
Ēšana ar rokām ir dabisks pedagoģiskās piebarošanas turpinājums, ļaujot bērnam iepazīt ēdiena garšas, neliekot uzsvaru uz pieēšanos līdz sātam. Bērns, vērojot pieaugušo uzvedību pie galda, sāk saprast, kas vispār notiek ēdienreizēs, ko pie galda dara citi ģimenes locekļi. Nākamais posms ir ļaušana paņemt rokās ēdienu pašam. Uzskata, ka ēdot ar pirkstiem, bērns dabiski un bez piespiešanās iemācās vairākas noderīgas lietas.
Ap gada vecumu mazulim jāsāk ēst ar karotīti, uzskata Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre – gastroenteroloģe Inita Kaže. Tā palīdz bērniņam attīstīt mērenības un sāta sajūtu. Viņš saprot, kāds ir viņam nepieciešamais ēdiena apjoms, lai remdētu izsalkumu. Tiesa, šīs prasmes tiek apgūtas vien tad, ja mamma nemēģina mazuli pabarot pati, bet ļauj “ķēpāties” pie galda un mācīties.
Ko dod ēšana ar rokām:
, mazulis apgūst košļāšanas iemaņas un prasmes, ko grūtāk ir izdarīt, ja ēdienu – biezenīšus, viņam pasniedz mamma, kas barošanai izmanto karotīti.
, trenē tveršanas māku - pirkstiņi iemācās satvert dažāda lieluma un izmēru ēdiena gabaliņus. Tam nepieciešams attīstīt pincetes tvērienu un rokas sīko motoriku kopumā. Lielāki bērni šīs iemaņas attīsta, liekot puzles, lipinot no plastilīna un verot smalkas krellītes.
, atļaujot bērnam pašam paņemt rokās ēdienu no kopējā galda, tiek pamazām trenētas garšas sajūtas.
Tas nozīmē, ka divu gadu vecumā mammai nebūs jāprāto, vai mazulis ir gatavs ēst no kopējā katla.
, tas ir viegls un efektīvs ceļš apkārtējās pasaules iepazīšanai. Kādā krāsā ir burkāna gabaliņš? Oranžs! Bet kāda ir zirņa forma? Apaļa? Kā garšo ābols? Tas ir saldskābs! Vesela izziņas stunda pie kopīgā pusdienu galda.