Pirms būvē māju, izpēti vietu! Doktore Kartunova norāda uz nelabvēlīgām vietām Latvijas kartē
Arhitektūras doktore Ludmila Kartunova skaidro, kā cilvēku ietekmē Zemes garozas plaisas un lūzumi.
Cita pasaule
2017. gada 4. marts, 05:19

Pirms būvē māju, izpēti vietu! Doktore Kartunova norāda uz nelabvēlīgām vietām Latvijas kartē

Jauns.lv

Pirms mājas būvēšanas, bet vēl labāk, jau izvēloties vietu mājai, vajadzētu noskaidrot zemes gabala piemērotību šai misijai jeb veikt ģeoekoloģisko izpēti. Uzņēmuma Urboekoloģija Plus mājaslapā www.urboekologia.lv vari iepazīties ar to, kas jāzina ikvienam potenciālam saimniekotājam. Stāsta teritoriju ģeoloģiskās pārbaudes un tās optimālās izmantošanas noteikšanas speciāliste, arhitektūras doktore Ludmila Kartunova no SIA Urboekoloģija Plus.

Plaisas un lūzumi jeb āderes

Cilvēki zina, ka eksistē āderes, bet nezina, kas tās ir.  Zemes garoza nav monolīta un viengabalaina, bet ar savu struktūru – tajā ir fleksūru lūzumu un plaisu zonas – vietas, no kurām izplūst radioaktīvas gāzes, aerosoli, enerģijas plūsmas, saldie un minerālie ūdeņi. Tās ir stipras ķīmiskās un fiziskās ietekmes zonas, kuras var radīt negatīvas izmaiņas organismā.

Plaisu un lūzumu tīkls aptver visu zemi un ar katru gadu palielinās, jo zeme atrodas nemitīgā attīstībā: tā izplešas, tāpēc plaisu veidojas arvien vairāk, un tās nekur nepazūd un nesamazinās. Dabā plaisu un lūzumu vietas ir ar bagātīgu reljefu, pilnas ar upēm un ezeriem, tur bagātīgi aug meži. Tās parasti ir skaistas vietas, kas piemērotas atpūtai, kur cilvēki spēcīgi enerģētiski uzlādējas un pat īsā laika sprīdī jūtas labi atpūtušies. Savukārt dzīvot tur pastāvīgi nav ieteicams, jo, uzņemot pārāk lielu enerģiju, cilvēka organisms tiek ietekmēts nelabvēlīgi. Šīs teritorijas ir piemērotas īslaicīgas cilvēku uzturēšanās un mežu stādīšanas funkcijām. Šeit iespējams attīstīt zemkopību, biškopību un veidot īslaicīgas atpūtas zonas (kur cilvēki uzturas 1–2 mēnešus gadā). Bieži vien plaisu zonas satur derīgos izrakteņus un ir izmantojamas kā izejvielu ieguves vietas. Bet cilvēku ilgstošai dzīvošanai, lopkopības un putnkopības fermu izvietošanai vietas ar plaisām nav piemērotas. Savukārt pilsētās fleksūru, lūzumu un plaisu zonas var izmantot parku, sporta un atpūtas vietu organizēšanai.

Fleksūru, lūzumu un plaisu zonas vēl sauc par ģeopatogēnajām zonām, tāpēc ka ilgstoša dzīvošana uz tām ved pie dažādiem veselības traucējumiem. Ģeopatogēnās zonas var atpazīt arī pēc dabas indikatoriem, jo lūzumu vietas par mājvietu vienmēr izvēlas sarkanās skudras, bet peles un žurkas nekad tur nemēdz apmesties. Lai gan par šiem dzīvnieciņiem neviens nepriecājas, tā vienmēr ir droša zīme, ka vieta mājai izvēlēta pareizi. Ādernieki saka – ja gribi pārliecināties, vai laba vieta mājai, meties uz ceļiem un meklē peļu aliņas, jo pelēm un žurkām patīk dzīvot blīvo bloku vietās. Mūsu senči, būvējot dzirnavas un labības klētis, savukārt izvēlējās lūzumu jeb āderu vietas, jo grauzēji ir ļoti jūtīgi pret enerģijas starojumu.

Arī mežiem bagātīgi vai purvaini apvidi norāda uz plaisu un lūzumu zonām, tāpēc mājām neiesaka šādas vietas. Indikatori ir arī koki – vietās, kur aug priedes, labāk atpūsties, nevis dzīvot. Par negatīvu enerģētiku liecina arī alkšņi un ozoli, kas norāda intensīvas starojuma plūsmas vietas, jo tie aug uz plaisām un lūzumiem. Zeme uz blīva, nesadalīta bloka der visiem darbības veidiem. Šeit var gan dzīvot, gan strādāt ilgstoši, tā piemērota mājoklim, protams, ņemot vērā zemes starojuma dažādo intensitāti (radioaktīvo, magnētisko, gravitācijas).

Atkāpjoties vismaz par 500 metriem no lūzumiem, cilvēks vairs nesaņem tik koncentrētu enerģiju, bet nelielās devās tā organismam nepieciešama. Plaisu zonas enerģiju ietekmes var izturēt tikai īslaicīgi, piemēram, dzīvojot vasarnīcā dažus mēnešus, labi un komfortabli cilvēks īsu laiku jutīsies kūrortu zonās, kas ir aktīvās vietās.

Savukārt pie ūdenstilpēm būvēt māju var, bet uz ūdens – nekādā gadījumā. Nevajadzētu ņemt piemēru no Frenka Loida Raita, kurš uzbūvēja pasaulslaveno māju virs ūdenskrituma, pašā ģeopatogēnās zonas mezglā, tāpēc dzīvot tur nevar, tikai izmantot to kā ekskursiju objektu.

Magnētiskās anomālijas

Bez magnētiskā lauka cilvēks un pārējie organismi nevar ekistēt nevienu mirkli. Bet zemes magnētiskā lauka anomālija nav vienāda visās vietās. Starojuma intensitāte atkarīga no iežu sastāva – ja dzīlēs daudz dzelzs rūdas vai granīta, tā ir spēcīgāka un tieši tur veidojas anomālijas. Mūsdienās ir zināmas magnētiskā starojuma normas cilvēka organismam, kuras nepārsniedzot cilvēks jūtas labi.

Jebkura dzīva būtne – no baktērijas līdz cilvēkam – vislabprātāk apmestos magnētiskā lauka nulles zonā. Un arī pētījumi par pilsētu izvietojumu apliecina, ka tās veidojušas šādās vietās, tāpēc cilvēki tur labprāt dzīvo.Tāda labvēlīga vide ir magnētiskā laukā ar intensitāti no plus līdz mīnus 300 nanotesliem, un tur droši var celt māju, jo tajā būs mierpilna dzīve. Var arī apdzīvot teritorijas ar magnētiskā lauka intensitāti ne augstāku par +1000 nT un ne zemāku par –700 nT (nT – nanotesla – magnētiskās indukcijas mērvienība), taču, pārkāpjot šo robežu, var iedzīvoties nopietnās veselības problēmās, pirmām kārtām nervu un psihiskās saslimšanas. Intensīvs magnētiskais lauks izsauc trombu veidošanos asinsvados, negatīvi ietekmē dzimumorgānu sistēmu. Pozitīvās magnētiskās anomālijās pārsvarā dzimst puikas (veidojas apdzīvotas vietas, kur praktiski nav sieviešu).

Dzīvojot intensīva pozitīvā starojuma ietekmē, palielinās aktivitāte, veidojas nervoza vide ar agresiju un konfliktiem. Bet intensīvs magnētisks starojums (sākot no 500 nT un vairāk) pozitīvi ietekmē cilvēka intelektu. Šo teritoriju iedzīvotāji atšķiras ar labu abstrakto domāšanu, spēju ātri risināt grūtus uzdevumus, matemātiskām spējām un dažādiem talantiem (māksla, literatūra, mūzika). Šajās zonās nevairojas baktērijas, tāpēc tās piemērotas slimnīcu un tuberkulozes sanatoriju būvniecībai.

Latvijā vislielākās magnētiskās anomālijas atrodas tā saucamā Rīgas magnētisko anomāliju zonā, kura aptver Rīgu ar Rīgas, Bauskas, Ogres, Limbažu, Valmieras, Aizkraukles un Jēkabpils rajonu. Starp citu, magnētisko anomāliju rajonos labi aug meži.

Radiācija

Izvēloties vietu mājai, svarīgi pārbaudīt arī alfa un gamma radiāciju. Kā zināms, alfa radiācija tuva cilvēka bioloģiskajai būtībai, jo arī smadzenes izdala šos starus.

Alfa radiāciju dabā dod radioaktīvā radona gāze, kas rodas, sabrūkot urānam 238, un tā veido apmēram pusi no visa radiācijas fona. Radons ir ļoti smaga gāze, 7,5 reizes smagāka par gaisu, tāpēc spēj pacelties tikai līdz mājas trešajam stāvam, tādējādi apdraudot mazstāvu apbūvi un daudzstāvu namu pirmo stāvu iedzīvotājus.

Māju nedrīkst būvēt bez teritorijas iepriekšējas radona gāzes koncentrācijas pārbaudes zemaugšņu gaisā. Katrā ES valstī ir radona koncentrācijas pieļaujamās normas (zemaugšņu gaisā, telpu gaisā un ūdenī). Ja pētījums parāda, ka radona koncentrācija zemaugšņu gaisā pārsniedz normas, jāveic radona aizsardzības pasākumi. Mūsdienās izstrādāti speciāli plastikāta ekrāni, kas aizsargā no radona radiācijas, kas var izraisīt daudzas slimības, ieskaitot vēzi. Aizsargekrānus var iegādāties arī Latvijā, bet, piemēram, Skandināvijā lietot šādus ekrānus jau ir obligāta prasība.

Radiācijas normas pasaulē noteica salīdzinoši nesen – tikai pagājušā gadsimta 80. gados. Ūdenī tās nedrīkst pārsniegt 100 bekerelu litrā, telpās – 40 bekerelu kubikmetrā gaisa, bet gruntsgabala zemaugšņu gaisā 5000 bekerelu kubikmetrā. Ja norma pārsniegta, nepieciešami speciāli ekrāni, spēcīga ventilācija u. tml.

Savukārt gamma starojuma norma Latvijā ir 10–30 mikrorentgeni stundā. Zināms, ka Latgalē ir vietas, kur gamma starojuma līmenis sasniedz no 15 līdz 30 mikrorentgeniem stundā. Ja kādā vietā pēkšņi parādās īpaši augsta gamma radiācija, iespējams, ka zemē aprakts kaut kas, kas rada šo starojumu, un no tā iespējams atbrīvoties.

Gravitācijas starojums

Mums bieži rekomendē – dzeriet vairāk ūdeni, ūdens – mūsu enerģijas izejviela. Bet, lai veidotos mūsu bioloģiskā enerģija, nepieciešama ne tikai izejviela, bet arī enerģija, kas šo procesu iekustinātu. Šī enerģija ir gravitācijas starojums ar pietiekami lielu spriegumu. Latvijas gravitācijas starojuma spriegumu var redzēt attēlā. Jo augstāks spriegums, jo oranžāka krāsa. No seniem laikiem zināms, ka visproduktīvākie Latvijā ir Dobeles un Saldus rajons.

Gravitācijas starojuma enerģija ļauj organismiem pretoties negatīvām ārējām ietekmēm (aukstums, vīrusi, intensīva magnētiskā lauka un citas ietekmes). Ja gravitācijas spriegums ir pozitīvs, vairumam cilvēku ir enerģija, labi notiek vielmaiņa, nav problēmu ar kaulu–locītavu sistēmu. Pozitīvā gravitācijas laukā dzimst daudz veselīgu bērnu, ir zems traumatisms un veiksmīga attīstība.

Gravitācijas laukā ar negatīvu spriegumu cilvēkiem trūkts enerģijas, kauli ir irdeni, ir zems hemoglobīns, mirstība ir augstāka par dzimstību. Diemžēl dažas teritorijas Latvijā atrodas tieši tādās zonās – Ludzas, Ventspils, Talsu, Limbažu, Rīgas rajons. Daudz produktīvāki ir Dienvidkurzemes rajoni, Centrālā Vidzeme un Daugavpils rajons.

Jo augstāks gravitācijas spriegums, jo veselāki cilvēki un jo vairāk tiem bērnu. Tāda pati reakcija uz gravitācijas starojumu ir dzīvniekiem un augiem. Augstākais gravitācijas spriegums Latvijā ir Liepājas, Saldus, Dobeles rajonā, zemākais – Lēdurgas, Krimuldas pagastos un Ludzas rajonā. Gravitācijas anomālijas zonas vislabāk piemērotas atpūtai. Organisms tajās var iegūt daudz gravitācijas enerģijas un veiksmīgi funkcionēt. Te var būvēt sanatorijas slimību, operāciju, traumu novājinātiem cilvēkiem, bērnu un sportistu atpūtas nometnes, veidot vaislas dzīvnieku fermas.

Labākā teritorija atpūtai – Liepājas rajons, vienīgā vieta Latvijā, kur krastu zona atrodas pozitīvā gravitācijas laukā ar spriegumu no +12 mGal līdz +46 mGal (salīdzinājumam – Jūrmalā tikai –10 mGal). Pārējie ģeoloģiskie parametri arī labvēlīgākie Latvijā. Jūra šeit neaizsalsts. “Šis krasts ir perspektīva pasaules mēroga kūrorta izveidošanai, jo pati daba garantē veselības uzlabošanu. Arī Gaiziņkalnā gravitācijas spriegums sasniedz +36 mGal, Dobelē +40 mGal, Vecpiebalgā ap +32 mGal. Ja teritorijā nav pietiekami augsts gravitācijas lauka spriegums, var ieteikt nēsāt Nameja gredzenu, aproces un kaklarotas ar spraugu. Šie juvelierizstrādājumi uzlabo asinsriti.

Kādas izpētes var veikt?

Ģeoloģiskajā dienestā ir fleksūru plaisu un lūzumu karte, kurā var smelties informāciju par šīm vietām. Kopumā kartēti desmit Latvijas rajoni.

Veicot ģeoloģisko izpēti, var pasūtīt lūzumu un plaisu noteikšanu, magnētiskā un gravitācijas lauka kartes sastādīšanu, radiācijas mērījumus.Var noteikt augsnes piesārņojumu, kultūrslāņa saturu, prognozēt iespējamo teritorijas applūšanu, noteikt grunts un ūdens sastāvu. Lai gan šī izpēte maksās no viena līdz vairākiem simtiem eiro, naudu tam nevajadzētu žēlot, jo šīs zināšanas būtiski ietekmēs ne vien dzīvesvietas klimatu, bet arī iedzīvotāju turpmāko dzīvi un veselību.

Arī tad, ja māja jau ir un izrādās, ka tā atrodas uz lūzumiem vai anomālā magnētiskā laukā, nav vērts riskēt ar veselību, jāiet no turienes projām vai jāpārveido par atpūtas vietu vai viesnīcu.

•    Savulaik kādam no bijušajiem Rīgas domes Vides departamenta vadītājiem tika piedāvāts veikt pētījumu, kur Rīgā attīstīt dzīvojamo māju būvniecību, bet kur veidot parkus un sabiedriskus objektus, bet viņš no tā atteicās, pamatojot, ka neko vairs nevar izdarīt ar uzbūvētām mājām. Taču tās var pārprofilēt, atrast citu nozīmi un pielietojumu ēkām.

•    Kad īstā vieta mājai izvēlēta, jāaicina rīkstnieks, kurš norādīs pareizās vietas logiem, durvīm un gultām, arī iegrozīs māju āderu zonās (ja saimniekam to atļaus arhitekts).  

•    Saprotams, ka, izlasot šo rakstu, cilvēki, kuri dzīvo nepiemērotos dabas apstākļos, uzreiz nemainīs vietu uz labvēlīgāku, taču viņiem ir bērni, kuri jābrīdina, ka starojums ir spēcīgs ietekmes faktors un tas jāievēro. Cilvēki varētu arī domāt, kurās vietās jāatpūšas.

Anita Pīra, žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock, Rojs Maizītis, no Ludmilas Kartunovas privātā arhīva