Rīslings: ar ko tas īpašs, ja jau ir kļuvis tik populārs?
Tā kā ir daudz rīslinga vīnogu šķirņu, šo vīnu var saskaņot ar dažādiem ēdieniem.

Rīslings: ar ko tas īpašs, ja jau ir kļuvis tik populārs?

Jauns.lv

Slavenais vīna žurnālists un rakstnieks Toms Stīvensons ir teicis: „Neviena cita vīna vienā malkā nav tādas garšu intensitātes un izteiksmīga skābuma kā rīslinga malkā.” Tas, acīmredzot, ir tādēļ, ka šī dzēriena ražošanai izmanto vārās „Riesling” šķirnes vīnogas. Saka, ka pašas labākās no tām aug Vācijā, Mozeles upes ielejās. Tomēr rīslinga vīnogas ir sākuši audzēt arī spāņi, amerikāņi un citu zemju vīndari. Jautājums — kādēļ?

Rīslings: ar ko tas īpašs, ja jau ir kļuvis tik po...

Viens no trim

Šķiet tāpēc, ka rīslinga vīnogas kopā ar 'Chardonnay' un 'Sauvignon Blanc', veido īpašo balto vīnogu šķirņu trijnieku. Rīslinga šķirnes vīnogas — klasiskas vācu vīnogas, no kurām dara jaunu, pikantu citrusaugļu garšu, stipras smaržas, kas atgādina pļavu un lauku puķes, medu, un visai stipru un ilgmūžīgu balto vīnu ar minerālu pēcgaršu. No rīslinga šķirnes vīnogām izgatavotais vīns, atkarībā no izturēšanas, vīnogu ražas, ražošanas veida, var būt ar vieglu, sausu, atsvaidzinošu un bagātīgu garšu vai salds. Rīslingu var glabāt ļoti ilgi — ar laiku tas iegūst vēl interesantāku garšu. Šo īpašību dēļ rīslinga vīnogas tiek augstu novērtētas. Tām patīk vēss klimats, ienākas vēlu, necieš karstumu un tiešus saules starus, caurvēju. Tādēļ vēsais Vācijas klimats tām īpaši patīk. Tā kā ir daudz rīslinga vīnogu šķirņu, šo vīnu var saskaņot ar dažādiem ēdieniem. No rīslinga vīnogām ražo arī dzirkstošo vīnu. Rīslinga vīnogas tam ir ļoti piemērota izejviela.

Viens no galvenajiem iemesliem, kura dēļ rīslingi pieskaitāmi populārākajiem vīniem pasaulē, saistīts ar šī dzēriena garšas īpašībām. Pēc ekspertu teiktā, rīslingu var novērtēt pat tie, kuri nav lieli vīna cienītāji vai vēl vairāk — pazinēji. To izdarīt palīdz arī rīslinga aromāts. Labāki vīna pazinēji novērtē arī to, ka rīslingam nav ozolkoka mucu atstātās piegaršas.


Turklāt rīslings ir ilgmūžīgs. Tā garša ir lieliska, kad dzēriens ir jauns. Bet, kad pagājuši vairāki gadi, tad, ja rīslings pareizi uzglabāts, tajā sāk parādīties jaunas garšas un aromāta gammas, kuras īpaši novērtē rīslinga cienītāji. Protams, arī dzēriena cena nav mazsvarīga. Pat vislabākais rīslings ir salīdzinoši lēts, salīdzinot ar cita veida vīna darītavu produkciju. Bez citiem rīslinga dzērienu veidiem pašlaik Latvijā var iegādāties arī balto, pussauso dabīgas fermentācijas dzirkstošo vīnu no rīslinga šķirnes vīnogām, kas tiek ražots Alitā. Izejvielas šī dzirkstošā vīna izgatavošanai tiek atvestas no Itālijas.