Kāpēc Ziemassvētkos mēdz likt galdā karpu?
Silēzijā arī mūsdienās asakas, kas paliek pāri pēc karpas apēšanas Ziemassvētkos, saliek apkārt augļu kokiem, lai tie pavasarī labi augtu un dotu bagātīgu ražu.

Kāpēc Ziemassvētkos mēdz likt galdā karpu?

Jauns.lv

Viduslaikos karpu augstu vērtēja kristīgās ticības piekritēji, jo tolaik uzskatīja, ka no karpas galvas asakām var salikt kopā balodim līdzīgu putna tēlu, kas atgādina Svēto Garu un pasargā no raganām un ļaunajiem spēkiem.

Kāpēc Ziemassvētkos mēdz likt galdā karpu?...

Ļaudis arī ticēja, ka virs karpas acs atrodas mēness akmens un cilvēkam, kurš Ziemassvētkos to atradīs, akmens nesīs lielu laimi. Starp citu, Silēzijā arī mūsdienās asakas, kas paliek pāri pēc karpas apēšanas Ziemassvētkos, saliek apkārt augļu kokiem, lai tie pavasarī labi augtu un dotu bagātīgu ražu. Bet tolaik, kad Adventa laiku noteica par gavēņa laiku, Ziemassvētku vakars kā Adventa kulminācija tika īpaši svinēts un karpa skaitījās vispiemērotākais ēdiens šādam brīdim.

Ziemassvētku karpa alū

Lai saprastu, vai Ziemassvētku vakariņās ar vienu karpu pietiks, ņem vērā, ka vienam pieaugušam cilvēkam rēķina 175–200 g zivs mīkstuma bez asakām, bet bērniem nedaudz mazāk 125–150 g.

Sastāvdaļas

1 iztīrīta karpa (aptuveni 2,5 kg)

150 g sīpolu

30 g piparkūku

sāls, malti pipari

Gatavošana

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 150 grādiem. Sīpolus, seleriju, burkānu nomizo, puravu notīri. Sīpolus sagriez mazos gabaliņos, seleriju – šķēlēs, burkānu un puravu – ripiņās. Piparkūkas rupji sadrupini.

2. Lielā pannā izkausē 1 ēdk. sviesta un apcep sīpolus. Pievieno piparkūkas un selerijas šķēles. Virsū uzliec karpu. Blakus kārto burkānus un puravus. Visu pārkaisi ar sāli un pipariem. Pielej alu un buljonu. Liec krāsnī un sautē aptuveni 1 stundu. Izņem no krāsns.

3. Karpu uzmanīgi pārvieto citā lēzenā traukā un novieto atpakaļ siltumā – izslēgtā krāsnī. Šķidrumu no pannas izkās caur sietiņu, uzkarsē un vāri, līdz daudzums samazinājies uz pusi. Ieputo mazus sviesta gabaliņus, bet vairs neuzvāri.

4. Karpu pasniedz ar mērci un vārītiem kartupeļiem.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: All Over Press

Tēmas