Ar vēzi slima austrāliešu modele atsakās no ķīmijterapijas, ignorējot 32 ārstu ieteikumus. Kāpēc?
foto: ddp / Vida Press
60 gadus vecā Elle Makfersone cīņai ar vēzi piegāja no citas puses.
Dzīvesstils

Ar vēzi slima austrāliešu modele atsakās no ķīmijterapijas, ignorējot 32 ārstu ieteikumus. Kāpēc?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

60 gadus vecā austrāliešu modele Elle Makfersone atklājusi, kāpēc viņa atteicās no ķīmijterapijas, lai gan 32 ārsti viņai to ieteica.

Ar vēzi slima austrāliešu modele atsakās no ķīmijt...

Elle Makfersone atklājusi, ka pirms septiņiem gadiem slepus cīnījusies ar krūts vēzi un tagad ir remisijā, lai gan atteikusies no ķīmijterapijas.

60 gadus vecā austrāliešu supermodele savā memuārā “Dzīve, mācības un mācīšanās uzticēties sev” atklāj, ka viņa izvēlējās holistisku pieeju savai slimībai, pretēji 32 ārstu ieteikumiem un ģimenes vēlmēm. 

Sarunā ar žurnālu “Women's Weekly” viņa atzina: “Diagnoze bija šoks - negaidīts, mulsinošs, daudzējādā ziņā biedējošs, un tas man patiešām deva iespēju iedziļināties savā iekšējā sajūtā, lai atrastu risinājumu, kas būtu piemērots man.”

Pēc tam, kad pirms septiņiem gadiem “WelleCo” dibinātājai tika veikta lumpectomija, viņai tika diagnosticēta HER2 pozitīva estrogēnu jutīga intraduktālā karcinoma - krūts vēža veids. Ārsti ieteica Ellei veikt mastektomiju ar apstarošanu, ķīmijterapiju, hormonu terapiju un krūts rekonstrukciju, tomēr Elle, kura tobrīd satikās ar pret vakcīnām vērsto Andreju Veikfīldu, nolēma atteikties no tradicionālās medicīnas, sakot, ka tas bija “brīnišķīgs vingrinājums būt patiesai pret sevi, uzticēties sev un sava ķermeņa dabai, kā arī sekošana rīcības virzienam, ko es izvēlējos”. 

Elle pastāstīja, ka viņa lūgusies un meditējusi Maiami pludmalē un secinājusi, ka nevēlas ārstēt vēzi ar medikamentiem, bet gan “intuitīvu, sirds vadītu, holistisku pieeju”.

“Pateikt “nē” standarta medicīniskiem risinājumiem bija grūtākais, ko esmu darījis savā dzīvē, taču pateikt “nē“ savai iekšējai sajūtai būtu bijis vēl grūtāk,” viņa paskaidroja, vēlāk piebilstot, ka, viņasprāt, ķīmijterapija un ķirurģija ir pārāk “ekstrēmas lietas”. 

 "Cilvēki domāja, ka esmu traka", sacīja modele, kura tik un tā turpināja izstrādāt ārstēšanas plānu, kas viņai "rezonēja", "risinot ar krūts vēzi saistītos emocionālos, kā arī fiziskos faktorus". Elle atklāja, ka viņa astoņus mēnešus īrēja māju Fīniksā, Arizonā, kur viņa “holistiski ārstēja” savu vēzi sava primārā ārsta, naturopātijas ārsta, holistiskā zobārsta, osteopāta, manuālā terapeita un divu terapeitu vadībā. Uzturoties mājā viena, Elle teica, ka viņa pavadīja savas dienas, "koncentrējoties un veltot katru minūti sevis dziedināšanai". 

Lai arī Ellai šobrīd ir “klīniskā remisija”, ko viņa tā vietā izvēlas saukt par “pilnīgu labsajūtu”, viņas dēli Flinns (26) un Saija (21) un bijušais partneris bija pretrunīgi reaģējuši uz viņas neparasto pieeju vēža diagnoze. 

Viņas jaunākais dēls pilnībā atbalstīja savu slaveno māti, jo viņš uzskatīja, ka ķīmijterapija ir "nāves skūpsts", bet viņas vecākajam bija iebildumi. "Flins nebija apmierināts ar manu izvēli. Tomēr viņš ir mans dēls un atbalstītu mani visās lietās un mīlētu mani ar manu izvēli, pat ja viņš tai nepiekristu, ”sacīja Elle. 

Kas attiecas uz dzīves partneri Arki, no kura Elle izšķīrās 2005. gadā pēc gandrīz desmit kopā pavadītiem gadiem, viņš nepiekrita Elles metodēm, taču uzrakstīja vēstuli, kurā pastāstīja, cik ļoti lepojas par drosmi, ko viņa izrādījusi.

Kad Elle tika diagnosticēta, viņa satikās ar bijušo ārstu Endrjū Veikfīldu, kas plašāk zināms kā anti vakseris. Modele Covid-19 uzliesmojuma laikā publiski atbalstīja savu draugu, norādot, ka pandēmija bija “dievišķs laiks”, lai veicinātu kampaņu pret vakcināciju. 

Elle jau 2013. gadā  bija pārcietusi vēzi. Savā 49. dzimšanas dienā modele krūtī atrada bumbuli, un, lai gan tas izrādījās labdabīgs, tas viņu iedvesmoja pārvērtēt savu pieeju veselībai un labsajūtai. "Es domāju, ka man ir vēzis. Es biju prom, uzņemot realitātes šovu, tāpēc es nevarēju redzēt savu ārstu un man bija patiesa panika. Pagāja četras nedēļas, pirms saņēmu biopsijas rezultātus, tāpēc tas bija ilgs un saspringts neziņas periods. Man paveicās — tā bija fibroadenoma [labdabīgs šķiedru audu izaugums], taču tas bija patiešām liels brīdinājums. Es nedaudz pārmeklēju dvēseli un sapratu, ka, iespējams, lietoju nepareizus vitamīnus un minerālvielas, neēdu pareizi un esmu pārāk saspringta.”

Elle atklāja, ka viņa guļ tikai trīs līdz četras stundas naktī un nepārtraukti lido darba dēļ starp Londonu, Austrāliju, Ņujorku un Losandželosu. Viņa paskaidroja: "Es noliku zēnus gulēt pulksten 22 vai 22 un strādāju līdz diviem naktī, jo tas bija vienīgais klusais laiks. Tad es cēlos 6:00. Es to darīju gadiem ilgi. Es domāju, ka esmu neticami produktīva. Pirmā lieta, ko es katru rītu ieliku savā ķermenī, bija espresso, lai iesāktu savu dienu. Es ēdu un vingroju tāpat kā vienmēr, bet mans ķermenis bija sastindzis un nereaģēja. Es piedzīvoju nelīdzsvarotu gremošanu, nogurumu, nespēku, un man sāpēja locītavas. Man tuvojās 50, tāpēc šķita normāli, ka mans ķermenis pielāgojas nākamajai brieduma fāzei. Es nolēmu, ka, lai uzturētu savu ķermeni, darbam ir jānāk no iekšpuses."

Elle devās pie uztura speciālista, kas ieteica viņai pārtraukt sintētisko piedevu lietošanu un sākt sārmainu diētu. "Slimība attīstās skābā ķermenī, un es neapzinājos, ka stress, raizes, nepietiekams miegs un pārāk daudz sarkanās gaļas, piena produktu vai nepietiekama zaļumu ēšana var padarīt jūsu ķermeni skābu,” stāsta modele.

"Es sāku vairāk gulēt, dzēru vairāk ūdens, ēdu mazāk sarkanās gaļas, pievienoju vairāk augļu un dārzeņu, un pēc dažām nedēļām es jutos kā pavisam cits cilvēks," viņa atzīst. "Es nesapratu, kā šīs salīdzinoši nelielās izmaiņas manā rutīnā var likt man justies un izskatīties tik daudz labāk." 

Speciālisti ir vienisprātis, ka veselīga dzīvesveida saglabāšana ir svarīga gan vēža profilaksē, gan vēža ārstēšanā. Pierādījumi liecina, ka tas var palīdzēt pārvaldīt stresu un nogurumu, ko izraisa slimība un ārstēšana. Pētījumi ir arī atklājuši, ka cilvēki, kuri ārstēšanas laikā vingro ne tikai labāk tiek galā ar blakusparādībām, bet arī var dzīvot ilgāk. 

2022. gadā Elle sīki izklāstīja savu jauno ikdienas veselības un fitnesa rutīnu, paskaidrojot, ka viņa regulāri meditē, iegremdējas aukstā ūdenī un apmeklē infrasarkano staru pirti. 

Elle arī veic ikdienas meditāciju no rītiem 25 minūtes un "elpas praksi", lai rūpētos par savu "prāta ķermeni un garu". 

Divu bērnu māmiņa piebilda, ka viņa vienmēr izvēlas vingrot ārā un dabā, dodoties pārgājienos, braucot ar velosipēdu, peldot vai "vienkārši sēžot svaigā gaisā un saulē". Viņa sacīja, ka viņai nav noteikta grafika, kad runa ir par vingrošanu, un viņa dod priekšroku “iet līdzi straumei”. Elle ievēro arī augu diētu, dod priekšroku mājās gatavotām maltītēm, kas gatavotas “ar mīlestību”, un pērk visus savus pārtikas produktus, kas audzēti uz vietas un bioloģiski. Viņa pievieno kolagēna eliksīru savam rīta smūtijam un lieto olbaltumvielu piedevas.

Ellei atkal patīk atpūsties pirtī un pēc tam iegremdēties aukstā ūdenī, kas, viņasprāt, ir "lielisks detoksikācijai, imunitātes stiprināšanai, limfas atbalstam un relaksācijai". Pēdējā lieta, ko viņa dara pirms gulētiešanas, ir uzliek rokas uz saules pinuma, padomājot par to, par ko viņa ir pateicīga šajā dienā, un ieslīgst mierīgā miegā.