Atklāta "ilgdzīvošanas slepenā sastāvdaļa" no Grieķijas salas, kur cilvēki nodzīvo līdz 100 gadiem
Amerikāniete Diāna Kočilasa vairāk nekā 25 gadus pārliecinās par grieķu un Vidusjūras virtuves labumu veselībai. Viņa pastāstījusi par unikālu produktu, ko uzskata par vienu no ilgdzīvošanas slepenajām sastāvdaļām, raksta CNBC.
"Mana ģimene ir no grieķu Ikarijas "zilās zonas". Uz salas pavadu apmēram pusi gada un vadu kulinārijas skolu savā lauku mājā. Man viens negaidīts produkts ir tradicionālo sastāvdaļu saraksta augšgalā: medus," viņa norādīja.
Pēc viņas teiktā, ir daudz produktu, kas veido tā dēvēto "'ilo zonu" iedzīvotāju tradicionālo uzturu, kur cilvēki parasti dzīvo ilgāk.
"Jēls, biezs, garšīgs medus, ko ražo vietējie biškopji salā un visā Grieķijā, savijas ar manām vērtīgākajām atmiņām par dzīvi Ikarijā... medum piemīt antibakteriālas īpašības, tas satur daudzus antioksidantus un palīdz organismam regulēt cukura līmeni. Ikarijā to uzskata par vienu no ilgdzīvošanas slepenajām sastāvdaļām, un daudzi ikarieši savu dienu sāk ar karoti medus," stāstīja Kočilasa.
Tautas medicīnā medu lieto klepus un kakla sāpju gadījumā. Tas ir arī galvenais produkts virtuvē, pateicoties savai izsmalcinātajai, sarežģītajai un apbrīnojami saldajai garšai.
"Es laikam vienmēr priekšroku došu svaigam vietējam ikariešu medum, jēlam un tīram. Atrodoties ASV, es pērku grieķu medu vai nu Grieķijas un Tuvo Austrumu vietējos pārtikas veikalos, vai internetā," piebilda amerikāniete.