foto: Shutterstock
Kas notiek ar organismu ramadāna laikā?
Dzīvesstils
2024. gada 20. marts, 05:29

Kas notiek ar organismu ramadāna laikā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Daudzas reliģijas noteiktā gadalaikā gavē - atturas no kalorijām nereti bagātiem pārtikas produktiem. Piemēram, musulmaņi dienas gaišajā laikā nedrīkst ne ēst, ne dzert.

Katoļticīgajiem ar Pelnu dienu sākas Lielais gavēnis, kas, pēc katoļu ticības mācības, ir sagatavošanās laiks Lieldienām un simboliski atgādina tās 40 dienas, kuras Kristus pavadīja tuksnesī lūgšanā un gavēnī pirms savas publiskās darbības. Lielais gavēnis ilgst no Pelnu dienas līdz Lielajai sestdienai. Pareizticīgajiem gavēņa ilgums parasti ir ilgāks. Tikmēr musulmaņi ietur gavēni ramadānu, kurā dienas gaišajā laikā nedrīkst ne ēst, ne dzert, kā arī smēķēt, savukārt pārējā laikā nedrīkst nodarboties arī ar seksuālām aktivitātēm. 

Daudziem šāda atturēšanās asociējas ar badošanos, attiekšanos no ierastajiem ēdieniem, sevis spīdzināšanu. Bet, izpētot musulmaņu gavēņa uztura aspektus, atklājas, ka šis ir pats piemērotākais laiks tam, lai savestu kārtībā savus ēšanas paradumus un sniegtu organismam pelnītu atpūtu no uztura pārmērībām.

Vai tik strikta atturēšanās no pārtikas kā musulmaņu gavēnī var būt noderīgs veselībai? Lūk, kas notiek ar ķermeni 30 dienu badošanās laikā.

Grūtākā daļa - pirmās pāris dienas

Ķermenis iekļaujas īpašā "savilktā" stāvoklī tikai aptuveni astoņas stundas pēc pēdējās ēdienreizes.

Tieši šajā laikā organisms beidz uzņemt uzturvielas no iegūtā ēdiena, raksta BBC.

Drīz pēc tam ķermenis pārslēdzas uz glikozes krājumiem aknās un muskuļos.

Kad šie krājumi izsīkst, mēs pārejam uz ķermenī uzkrāto tauku pārstrādi, lai izstrādātu enerģiju dzīvei.

Kad sāk dedzināt taukus, mēs zaudējam svaru, mums samazinās holesterīna līmenis un diabēta attīstības risks.

Taču cukura līmeņa krišanās asinīs noved pie organisma vājuma un miegainības. Var sākties galvassāpes, reibonis, slikta dūša un parādīties nepatīkama smaka no mutes.

Šādā brīdī jūsu bada līmenis sasniedz kritisko punktu.

3. - 7. diena: izvairieties no atūdeņošanās

Kad ķermenis sāk pierast pie ramadāna, tauki sāk šķelties un asinīs pārvēršas cukurā.

Starp badošanās periodiem rūpīgi jāpapildina ķermeņa šķidruma rezerve, lai nenotiktu atūdeņošanās.

Ēdienreizēs jāiekļauj pietiekams ogļhidrātu un tauku līmenis, lai uzturētu ķermeņa enerģiju.

Šajā laikā ļoti svarīgi ievērot sabalansētu diētu, kas sastāv no uzturvielām, arī olbaltumvielām, sāls un šķidrumiem.

8. - 15. diena: pierašana

Līdz musulmaņu gavēņa trešajai kārtai ķermenis jau ir pieradis pie bada.

Anestēzijas un intensīvās terapijas konsultants Adenbruksas slimnīcā Kembridžā dakteris Razins Marūfs uzskata, ka šajā ziņā ir arī citas priekšrocības.

"Ikdienā mēs bieži saņemam pārāk daudz kaloriju, un tas var traucēt organismam veikt dažas tā funkcijas, piemēram, atjaunošanos. Un šī nelīdzsvarotība tiek koriģēta gavēņa laikā, ļaujot ķermenim sadalīt uzmanību dažādām savām funkcijām," norāda speciālists.

16. - 30. diena: detoksikācija

Musulmaņu gavēņa otrajā pusē organisms pilnībā adaptējas. Šajā periodā jūsu resnās zarnas, aknas, nieres un āda iziet cauri detoksikācijas procesam.

"Šajā posmā orgānu funkcionalitātei ir jānonāk maksimālajā darbspējas līmenī. Atmiņa un koncentrēšanās var uzlaboties, un jums var rasties vairāk enerģijas," skaidro Marūfs.

"Jūsu organisms neizmanto olbaltumvielas kā enerģijas avotu. Tā notiek, kad ķermenis sāk patiešām nopietni badoties. Tas notiek ilgstoša un regulāra badošanās laikā daudzu dienu un nedēļu garumā," viņš turpina.

Tātad musulmaņu gavēnis nāk par labu veselībai?

Doktors Marūfs uzskata, ka jā, tomēr tikai ar vienu nosacījumu.
"Gavēt ir veselīgi, tomēr, lai gan mēnesi gavēt ir labi, pastāvīgi to darīt nevajadzētu," viņš brīdina.

"Nepārtraukta badošanās nav labākais veids, kā ilgstoši zaudēt svaru, jo galu galā jūsu ķermenis pārstās iegūt enerģiju no taukiem un tā vietā pievērsīsies muskuļiem. Tas ir kaitīgi veselībai un nozīmē, ka organisms pārslēgsies uz badošanās režīmu," saka ārsts.

Viņš pieņem, ka ārpus gavēņa epizodisks badošanās (jeb 5:2 diēta, kad badojas dažu dienu laikā starp veselīga uztura periodiem) var kļūt par veselīgu alternatīvu badošanās periodam daudzus mēnešus pēc kārtas.

Tēmas