foto: Shutterstock
Pieci brīdinoši organisma signāli, ka steidzami jāatsakās no kafijas
Kafija var veicināt migrēnas rašanos. Cilvēkiem, kam ir nosliece uz migrēnu, pēc kafijas lietošanas var rasties biežas galvassāpes.
Dzīvesstils
2023. gada 9. maijs, 21:08

Pieci brīdinoši organisma signāli, ka steidzami jāatsakās no kafijas

Jauns.lv

Kafijas dzeršana no rītiem ir daudzu cilvēku paradums. Jaunākie pētījumi liecina, ka kafijas lietošana nekaitē veselībai, tomēr eksperti brīdina, ka svarīgi ir atpazīt, kad vērts atpūsties no šī stimulatora.

Kafija var izraisīt atkarību, bet tās pārmērīgai lietošanai var būt negatīvas sekas. Lai no tā izvairītos, jāzina pazīmes, ka laiks samazināt kafijas patēriņu, atsaucoties uz ASV "Tufts University" (Masačūsetsas štats) zinātnieku veiktā pētījuma rezultātiem, vēsta portāls "AARP".

Bezmiegs

Pētījumi liecina, ka kofeīns var samazināt efektivitāti un apmierinātību ar miegu, kā arī samazināt miega laiku. Tiem, kas cīnās ar bezmiegu vai pēc gulētiešanas neizjūt atjaunošanos, var būt noderīgi samazināt kafijas patēriņu, īpaši vakara stundās.

Kuņģa problēmas

Pieņemts uzskatīt, ka dzert kafiju tukšā dūšā ir īpaši kaitīgi, jo tas izraisa gremošanas gļotādas bojājumu kafijas skābju dēļ. Un tā tas ir - dzēriens tiešām var kairināt kuņģi un veicināt gastrīta vai čūlu attīstību. Ja pēc kafijas jūti sāpes vai diskomfortu kuņģī, iespējams, jāsamazina tās daudzums vai jābeidz to dzert vismaz uz kādu laiku.

Paaugstināts asinsspiediens

Ja jūs slimojat ar hipertoniju vai jums ir paaugstināts asinsspiediens, jums jāsamazina kafijas daudzums, jo tā var paaugstināt spiedienu. Saskaņā ar Anglijas Nacionālā veselības dienesta datiem, vairāk nekā 4 tasīšu kafijas lietošana dienā var paaugstināt asinsspiedienu.

Migrēnas risks

Kafija var veicināt migrēnas rašanos. Cilvēkiem, kam ir nosliece uz migrēnu, pēc kafijas lietošanas var rasties biežas galvassāpes. Zinātnieki to nesaista ar ietekmi uz serotonīnu vai smadzeņu aktivitāti, taču pašu kafiju vai kofeīnu. Ja ciešat no migrēnām, acīmredzot labāk atteikties no šī aromātiskā dzēriena.

Trauksme

Lai gan kafija vai kofeīns nerada bažas tieši, kofeīna blaknes var padziļināt trauksmes simptomus.

Tēmas