foto: Shutterstock
Kas raksturo toksiskus vecākus un kā sevi pasargāt no viņu negatīvās ietekmes
Attiecības
2023. gada 27. aprīlis, 06:01

Kas raksturo toksiskus vecākus un kā sevi pasargāt no viņu negatīvās ietekmes

Jauns.lv

Būšana kopā ar toksiskiem cilvēkiem lielā mērā ir atkarīga no tā, kādas ir jūsu attiecības ar konkrēto cilvēku. Ja jums ir toksisks draugs vai romantiskais partneris, tad jūs samērā vienkārši varat pārtraukt attiecības, lai atbrīvotos no negatīvās ietekmes, ko šis cilvēks atstāj uz jūsu dzīvi, taču daudz sarežģītāk ir tad, ja toksiskais cilvēks jūsu dzīvē ir kāds no jūsu vecākiem.

Ja toksiskās personas jūsu dzīve ir jūsu vai jūsu partnera vecāki, iespējas vienkārši pārtraukt attiecības bieži vien nav reālas vai iespējamas. Šāda veida situācijās, jo īpaši toksisku vecāku gadījumā, ir ļoti svarīgi atrast efektīvus veidus, kā pārvaldīt attiecības, lai saglabātu savu emocionālo veselību. 

Dažas no izplatītākajām toksisko vecāku iezīmēm

  • Ļoti negatīvi reaģējošs. Toksiski vecāki ir emocionāli nekontrolējami. Viņiem ir tendence dramatizēt pat nelielas problēmas un uztvert jebkuru iespējamo nenozīmīgu lietu, lai kļūtu naidīgi, dusmīgi, verbāli aizskaroši vai destruktīvi.

  • Empātijas trūkums. Toksisks cilvēks vai vecāks nespēj just līdzi citiem. Tā vietā viss ir saistīts ar viņiem un viņu vajadzībām, un viņi nesaprot, kā citi varētu uztvert viņu rīcības kā traucējošas, kaitīgas vai aizskarošas.

  • Ārkārtīgi kontrolējošs. Jo toksiskākais ir indivīds, jo vairāk viņš vēlas kontrolēt visu un visus, kas atrodas savā tuvumā. Tas nozīmē pārmērīgu audzināšanu un nepamatotu prasību izvirzīšanu pat pieaugušiem bērniem.

  • Ļoti kritisks. Toksisks vecāks nevar vai neredz savu bērnu sasniegumus neatkarīgi no tā, cik sasniegumi bērnam, arī esot pieaugušā vecumā. Viņi pastāvīgi nomāc apkārtējos cilvēkus, vienlaikus iizceļot savu izcilību, apdāvinātumu un talantīgumu. 

  • Vaino visus citus. Disharmonija, nesaskaņas, naidīgums un ģimenes sabrukums, ko izraisa toksisks vecāks, vienmēr ir kāda cita vaina. Šie vecāki nevar uzņemties atbildību par problēmām, bet vaino pārējo ģimeni, groza vai manipulē ar infomāciju.

Kā toksiska uzvedība ietekmē

Laika pavadīšana kopā ar toksisku ģimenes locekli var ietekmēt jūsu garastāvokli, pašcieņu un pārliecības sajūtu, kā arī spēju pieņemt lēmumus vai skaidri domāt.

Jums var šķist, ka nevarat izteikt savu viedokli vai bažas, jo nejūtaties šīs personas saredzēts vai sadzirdēts. Var attīstīties trauksme, pastiprinātas skumjas. Arī sēras par to, ka esat zaudējis attiecības, kuras vēlaties izveidot ar sev tuvu cilvēku.

Ko darīt? 

Pirmais un vissvarīgākais faktors, ko toksisko vecāku pieaugušie bērni apzinās, ir tas, ka viņi var tikai kontrolēt savu uzvedību, viņiem nav iespēju mainīt vai kontrolēt uzvedību, ko izvēlas viņu vecāki vai partnera vecāki.

Atzīstot un pieņemot, ka vecāki ir toksiski un nevēlas mainīties, jums ir iespēja definēt attiecības, lai apmierinātu savas emocionālās vajadzības un izvairītos no negatīvas, naidīgas un toksiskas ietekmes.

  • Robežas. Ir ļoti svarīgi noteikt robežas un skaidri definēt, ko jūs pieņemsiet un ko nepieņemsiet. Esiet skaidrs, nosakot šīs robežas. Nosakiet robežas arī attiecībā uz tēmām, kuras esat gatavs apspriest ar toksisko personu. Pieturieties pie savām robežām. 

  • Ierobežojiet laiku, ko pavadāt kopā ar toksisko vecāku vai vecākiem. 

  • Kontrolējiet atrašanās vietu. Vietas iestatīšana mijiedarbībai ar toksisko vecāku ir arī veids, kā ierobežot problemātisko uzvedību. Satikšanās publiskā telpā ļauj jums mierīgāk aiziet prom, ja netiek ievērotas jūsu robežas, kā arī tiek radīta neitrāla vieta, kur ir mazāka iespēja iekrist vecos uzvedības modeļos, kas ir izplatīta problēma, ja tiekaties, piemēram, ģimenes mājā. 

  • Pašaprūpe. Esiet laipns pret sevi. Jums nav jāpavada visi svētki vai īpašs pasākums kopā ar vecākiem. Tā vietā pavadiet laiku ar cilvēkiem, kuri ir pozitīvi noskaņoti, liek jums justies lieliski un mudina jūs turpināt būt brīnišķīgam cilvēkam.

Ir svarīgi nostiprināt un saglabāt savu pārliecību. Kad ģimenes locekļa toksiskā uzvedība ietekmē jūsu mentālo veselību, iespējams, ir pienācis laiks vismaz īslaicīgi saraut saites.

Jūs varētu teikt, piemēram: "Es zinu, ka mēs esam ģimene, bet es kādu laiku nevēlos ar jums sazināties, jo man ļoti nepatīk, kā jūs ar mani runājat." Vai arī: "Man kādu laiku jāietur pauze no mūsu attiecībām."