Kura eļļa vislabāk der pirmajiem pavasara salātiem?
Lazdu riekstu, ķirbju, vīnogu kauliņu - eļļu dažādība veikalu plauktos ir plaša. Kā šīs eļļas atšķiras, un kuru no tām izvēlēties svaigo salātu gatavošanai? Varbūt palikt pie pārbaudītām vērtībām - olīveļļas vai rapšu eļļas?
ir daudz un dažādu garšas nianšu, tādēļ konkrētus ieteikumus salātu mērču gatavošanai sniegt ir praktiski neiespējami. Galvenais – eļļai jābūt augstas kvalitātes. Pārējais ir atkarīgs no katra gaumes un garšas. Jāeksperimentē!
piemīt visai intensīva riekstu garša un viegls dūmu aromāts. Tā sevišķi labi sader ar pikantiem un rūgteniem salātiem, arī ar tomātu, pupiņu un kāpostu salātiem.
ir raksturīgs izteikts valriekstu aromāts, un tā ir piemērota dažādu salātu mērcēm. Ļoti labi garšo ar salātu baldriņiem. Ieteicams iegādāties nelielā daudzumā, jo pēc pudeles atvēršanas eļļa diezgan ātri oksidējas.
, kā jau liecina nosaukums, piemīt viegla riekstu garša, kas lieliski sader ar lapu salātiem, bet jo sevišķi ar cigoriņu salātiem. Arī visai ātri bojājas, tāpēc jāuzglabā tumšā un pavēsā vietā.
ir ar gandrīz neitrālu garšu un gaisīgu riekstu aromātu. Tā ir ideāla piedeva dažādiem salātiem, jo pastiprina un izceļ pārējo produktu, it sevišķi zaļumu garšu.
ir spēcīga grauzdētu sēkliņu garša, tādēļ pavasara zaļumu salātos tā noder kā lieliska garšviela, ar ko papildināt neitrālāka aromāta pamateļļu.
piemīt visai neitrāla garša un smarža, tādēļ tā izceļ un pastiprina citu produktu garšu. Diemžēl atsauksmes un speciālistu vērtējums par šīs eļļas vērtību ir visai pretrunīgs, tādēļ katram pašam jāpagaršo un jāizlemj, vai izmantot svaigiem salātiem, vai tomēr ne.