foto: Shutterstock
Sausa, raupja sejas un roku āda - kā par to rūpēties?
Skaistums
2023. gada 25. janvāris, 16:37

Sausa, raupja sejas un roku āda - kā par to rūpēties?

100 Labi padomi

Jauns.lv

Āda nepārtraukti ir pakļauta apkārtējās vides ietekmei, laikapstākļu un gadalaiku maiņai. Piektā daļa cilvēku cieš no sausas ādas radītām problēmām, tāpēc ikdienā ikvienam vajadzētu lietot ādu mitrinošus līdzekļus.

Stāsta Lāzermedicīnas klīnikas un Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Kristīne Kalniņa. 

30 % ādas raga slāņa veido ūdens, kas ir viens no ādas elasticitātes nodrošinātājiem, un, jo ilgāk ādas šūnām trūkst mitruma, jo sausāka un jutīgāka tā kļūst. Par ādas problēmām liecina izteikts diskomforts, nieze, ādas lobīšanās, savilktas un raupjas ādas sajūta. Šie simptomi signalizē par ādas dabīgā aizsargslāņa – hidrolipīdu kārtiņas – bojājumiem. Lai to novērstu, ikdienas kopšanā galvenais uzdevums ir intensīva ādas mitrināšana. Tas jādara regulāri un ar pareizi izvēlētiem kopšanas līdzekļiem.

foto: Shutterstock

Ja īpašu problēmu nav, lieto vieglu krēmu ar mitrinošu iedarbību, savukārt problemātiskai ādai ar pastiprinātu jutīgumu, izteiktu sausumu, raupjumu, niezi un lobīšanos labāk piemēroti ir aptiekās nopērkamie dermokosmētikas līdzekļi. Tie satur vielas, kas neizraisa papildu kairinājumu, turklāt vienlaikus nodrošina gan ādas mitrināšanu, gan aizsardzību. Lai iegādātos īsto produktu, rūpīgi izpēti, kas rakstīts uz etiķetes.

Piemērs uzmanību humektantiem! Populārākie ir glicerīns, hialuronskābe, urea jeb urīnviela, sorbīts, propilēnglikols, medus – tie visi piesaista ūdeni ādas raga slānim. Bez ievērības neatstāj emolientus; populārākie ir lanolīns, keramīdi, silikoni, taukskābju esteri, ko satur dažādas eļļas. Tie aizpilda sīkas plaisas starpšūnu telpā un papildus darbojas kā barjera.

Jo sausāka un raupjāka āda, jo barojošāks krēms jāizvēlas. Tas būs bagātāks ar lipīdiem, kas palīdzēs atjaunot ādas aizsargbarjeru, mīkstinās ādu un radīs komforta sajūtu.