Kā iemarinēt un izcept lielisku, sulīgu šašliku
No tā, kāda malka tiek izmantota, lielā mērā ir atkarīga gaļas garša. Dūmi, pats par sevi saprotams, ir malkas radīts produkts. Šašliku pagatavošanai vislabāk der bērza, liepas, ozola malka un augļu koku malka (ābeles, bumbieres, plūmes, ķiršu un aprikozes).

Kā iemarinēt un izcept lielisku, sulīgu šašliku

Jauns.lv

Daba vēl nesteidz mūs lutināt ar patiešām pavasarīgu laiku, tomēr pikniku un dārza svētku sezona jau pamazām sākas. Lūk, padomi, kā izcept lielisku šašliku ar dūmu garšu, kas ir pats kārotākais gardums piknikā.

Kā iemarinēt un izcept lielisku, sulīgu šašliku...

Patīkamu aromātu šašlikam piešķir vīnogulājs. Aprikoze gaļai piešķir maigu aromātu un saldenu piegaršu. No ābeles iegūsiet labas ogles, plūme arī veido noturīgas ogles, bez tam, tās ir aromātiskākas par ābeles oglēm. Taču aprikoze nespēj sacensties ar nesalīdzināmo ķirša smaržu. Ugunskurā varat ielikt kaut vai pāris ķiršu koka pagales, un šašlikam būs garantēts satriecošs aromāts.

Dūmi (malka) šašlikam

Putnu gaļas pagatavošanai uz oglēm rekomendē izmantot augļu koku malku, jēra gaļai un cūkas gaļai vispiemērotākā būs ķirša, bērza vai liepas koka malka. Teļa gaļas šašlikam arī vispiemērotākā būs bērza, liepas un augļu koku malka. Nekādā gadījumā nevajag gaļu gatavot uz oglēm no sveķainas skuju malkas (egles, priedes, lapegles) – gaļa būs ar rūgtenu garšu un smaržu. Šādu gaļu jums negribēsies baudīt. Ļaunu joku var izspēlēt kļavas, papeles, pīlādža, vītola, akācijas, alkšņa, oša, apses un gobas malka. Šie koki radīs gaļai nepatīkamu garšu un piesūcinās šašlikus ar kancerogēnām vielām, kuras izdalās malkas sadegšanas procesā.

Augļu kokus malkai vislabāk ir nozāģēt rudenī, pēc ražas novākšanas, pārējās koku sugas – maijā. No to koku malkas, kuri nav augļu koki, labāk mizu ir notīrīt, jo tā pārvēršas pelnos, traucējot oglēm karsēšanu. Sagatavotos kokmateriālus sazāģē 20 – 30 cm garos bluķīšos, un glabā sausā vietā.

Ja nevēlaties sevi apgrūtināt ar malkas sagatavošanu, vai arī vienkārši jums nav kur to dabūt, varat iegādāties jau gatavas ogles. Visbiežāk tiek pārdotas bērza ogles, kas nav tas sliktākais variants. Nelielā ugunskurā varat iemest nedaudz gatavo ogļu, pagaidiet kad tās aizdegsies, un varat sākt gatavošanu. Ogles aizdedzināt var ar speciālu šim nolūkam paredzētu degmaisījumu ( ar šo šķidrumu apsmidziniet ogles, tad pagaidiet, kamēr šķīdums iesūcas, pēc tam aizdedziniet ), bet pārāk aizrauties ar degmaisījumu nevajag. Ogles apliet ar benzīnu, petroleju vai vēl ko sliktāku nav ieteicams. Jūsu šašlikam būs nepatīkams aromāts. Labāk šim nolūkam izmantojiet spirtu vai degvīnu.

Marinējiet šašliku pareizi

Šašliks – cik daudz šajā vārdā ir tīkams latvieša sirdij – gan aromātiski ugunskura dūmi, gan malkas sprakšķēšana, gan pikanta gaļas smarža, gan sulīgi gaļas gabaliņi ar brūnu un kraukšķīgu garoziņu. Lai šašliks būtu izdevies ir jāpieliek daudz pūļu. Pirmkārt, protams, ir jāizvēlas gaļa. Otrkārt, gaļa ir pareizi jāiemarinē.

Etiķis ir gaumes lieta

Marināde – tas ir nektārs, kurā mērcē gaļu pirms nosūtīšanas uz ugunskuru. Daži pieredzējuši šašliku pagatavošanas meistari neiesaka marinādei pievienot etiķi. Viņu arguments ir tas, ka etiķis padara gaļu sīkstāku un pārmāc gaļas dabīgo garšu. Gaļas šķiedras un savienojuma audi, marinādē esošo skābju ietekmē, kļūst mīkstāki, gaļas gabaliņu struktūra uzlabojas. Bez tam, marinētas gaļas pagatavošanai ir nepieciešams mazāk laika. Jo ilgāk gaļu marinē ( parasti, no pāris stundām līdz diennaktij ), jo ātrāk tā sasniegs gatavības pakāpi. Kaltētas garšvielas un pašu šašliku marinādei var pievienot jebkurā brīdī, bet svaigus garšaugus jāpievieno gatavošanas beigās. Bieži marinādes pamatam izmanto etiķi un majonēzi, pievieno dažādas garšvielas. Tāpat gaļas marinēšanai tiek izmantots sausais vīns. Kaukāzā, piemēram, dažas vīna šķirnes tiek ražotas speciāli gaļas marinēšanai. Vīna marināde ir ieteicama šašlikam tādēļ, ka spirts padara gaļu mīkstāku. Spirtu vai degvīnu iesaka pievienot jebkurai marinādei, izejot no aprēķina, 15 – 20 g uz 1 kg gaļas. Parasti marinādei pievieno gredzenos sagrieztus sīpolus, kurus pēc tam uz ugunskura viegli apcep un pasniedz kā piedevu.

Gaļa ir pamatīgi jāsamaisa

Šašlika marinēšanas kārtība ir šāda

: sagatavotos gaļas gabaliņus apkaisa ar garšvielām ( pats vienkāršākais variants – pipari, sāls, koriandrs, krustnagliņas ), pievieno sagrieztus sīpolus un visu samaisa. Pastāv variants – marinēt gaļu, veidojot kārtas ar sīpoliem. Labāk ir šašliku ,,neieslēgt,, koka traukā, jo koks no gaļas izvilks sulu. Nav ieteicams arī gaļu marinēt alumīnija traukos, jo tie oksidējas. Gaļu vajag pamatīgi maisīt, tā it kā jūs mīcītu mīklu. Gaļas maisīšanas procesā pamazām pievieno marinādi un turpina gaļu aktīvi mīcīt, lai tā piesūktos ar marinādi. Procesa beigās var pievienot nedaudz augu eļļas – tā palīdzēs marinādei labāk sasūkties gaļā. Visbeidzot gaļu pārlejam ar atlikušo marinādi, un noliekam gaļu marinēties.

Marinādes gudrības

  • Sīpoli, sajaukti ar garšvielām, jau paši par sevi var būt laba marināde. Sīpolus var sajaukt arī ar citrona sulu un garšvielām – izveidosies laba garša, un šī marināde padarīs mīkstu jebkuru gaļu.

  • Liellopa gaļu ir pieņemts izmērcēt minerālūdenī – no tā gaļa kļūs mīkstāka, bet šašliks būs pliekans. Tādēļ šādai marinādei garšvielas nežēlojiet.

  • Citrona sula un olīveļļa ar garšvielām kalpos kā lieliska marināde.

  • Austrumu meistari šašliku marinē skābpiena produktos. Īpaši populārs ir kefīrs, kuram pievieno citronu, piparmētras, koriandru, piparus, ingveru un kariju. Šī marināde ir ideāli piemērota putnu gaļai.

  • Šašliks ķīniešu gaumē. Marinādi gatavo no sojas mērces, kurai pievieno sauso vīnu, ķiplokus, ingveru, piparus un medu.

  • Grieķu marinādes variants – sajauc granātābolu sulu ar degvīnu proporcijā 4:1.

  • Garšīga marināde izdosies, ja sajauksiet sauso vīnu ar rīvētiem āboliem, cukuru, lokiem, sāli un augu eļļu.

  • Dienvidu reģionu iedzīvotāji gaļu marinē saskābušos augļu kompotos. Kas viņiem no tā sanāk, tikai pats Dievs to zina.

  • Austrālieši jēra gaļu piecas stundas mērcē stiprā tējā. Pēc tam gaļu bez žēlastības sadursta ar dakšu un apber ar lokiem.

  • Majonēzes marinādi gatavo, izmantojot aprēķinu – 200 g majonēzes uz 1 kg gaļas.

  • Garšīga marināde sanāk no tomātu sulas, kuru atšķaida ar čilli kečupu.

  • Marinādes pamatam var izmantot arī kvasu, kuram pievieno labi daudz garšvielu, sīpolus un medu.

  • Interesantu garšu piešķir sinepes, sajauktas ar alu un pipariem.

  • Pikanta marināde sanāks no smiltsērkšķu sulas vai vīnogu sulas ar garšvielām.

  • Kā variantu var izmantot ,,sauso,, marinēšanu – vienkārši gaļu sajaucot ar sīpoliem un garšvielām.

    Grilam.lv / Foto: Shutterstock


  • Tēmas