foto: Shutterstock
Populārie sausie šampūni - vai tiešām tie var būt kaitīgi matiem?
Sausais šampūns bieži ir domāts kādai noteiktai matu krāsai, tāpēc tumšmatēm nevajadzētu ņemt blondīnēm domātos un otrādi.
Skaistums
2022. gada 5. oktobris, 07:01

Populārie sausie šampūni - vai tiešām tie var būt kaitīgi matiem?

"100 Labi Padomi"

Sausie šampūni pēdējos gados piedzīvo īstu popularitātes vilni, un ne velti - šis produkts ir īsts atradums! Sausais šampūns var glābt steidzīgos rītos vai ceļojumos, vai ikdienā, kad, darot mājas darbus, piesakās negaidīti ciemiņi un nav laika matu mazgāšanai. Daudzi pret šo brīnumlīdzekli gan joprojām izturas skeptiski, uzskatot, ka tas var kaitēt matiem. Skaidrojam, kā ir patiesībā.

Ar sauso šampūnu var tikt pie izmazgātiem matiem bez ūdens, dvieļa un fēna. Tas pieejams izsmidzināmā, krēma vai pūdera veidā, un rīkoties ar to ir pavisam vienkārši – uzklāj, uzpūt vai uzber uz sausu matu saknēm, ja nepieciešams, iemasē matos, pēc pāris minūtēm matus izķemmē. Matiem pēc šādas apkopes jābūt ne gluži kā tikko mazgātiem, bet kupliem un atguvušiem svaigumu.

Kā tas darbojas?

Mati dabiski taukojas, taču sausā šampūna sastāva pamatā ir spirts un/vai ciete, kas, nokļūstot uz galvas ādas un mata, sašķeļ tur esošos taukus, sviedrus, netīrumus un tā palīdz atkal iegūt tīrus matus.

Sausais šampūns nav kaitīgs, jo būtībā dara to pašu, ko jebkurš cits matu mazgāšanas līdzeklis, tomēr tas nedaudz vairāk sausina galvas ādu nekā parastie šampūni, tāpēc katru dienu to lietot nevajadzētu. Mazāk sausinoši ir līdzekļi, kas satur tikai cieti.

Eksperti arī iesaka šādu šampūnu nelietot netīros matos vairākas reizes pēc kārtas, proti, pēc vienas sausā šampūna izmantošanas reizes galva ir jāizmazgā, nevis, matiem sataukojoties, atkal jāizlīdzas ar brīnumlīdzekli. Tāpat kā citi matu mazgāšanas līdzekļi arī sausie šampūni ir aromatizēti, tāpēc mati pēc to lietošanas patīkami smaržo.

Ņem vērā!

Sausais šampūns bieži ir domāts kādai noteiktai matu krāsai, tāpēc tumšmatēm nevajadzētu ņemt blondīnēm domātos un otrādi. Tas skaidrojams ar to, ka sausā šampūna sastāvā ir ciete, kas visbiežāk ir baltā krāsā, bet tā tiek tonēta, lai produktu varētu lietot arī citu krāsu matiem.