foto: Shutterstock
Īpaši aktuāli vasarā: kāpēc pirkt elektrisko epilatoru?
Skaistums
2022. gada 5. jūlijs, 14:05

Īpaši aktuāli vasarā: kāpēc pirkt elektrisko epilatoru?

"100 Labi Padomi"

Vasarā daudzām aktuāls ir jautājums, kā labāk tikt vaļā no liekā apmatojuma. Tam lieti noderēs elektriskais epilators.

Zināšanai

Pirmais epilators radīts 1986. gadā Izraēlā. Tā korpusā iebūvētais motors virzīja cilindrisku atsperi, kas aizķēra matiņus un tos izrāva. Aparātam bija daudz nepilnību – tas radīja sāpes, knieba, nolauza matiņus, tāpēc diezgan drīz pirmos epilatorus nomainīja drošākas un kvalitatīvākas ierīces.

Ar pinceti vai diska uzgali?

Pincešu depilatoram ir bungu formas galviņa, uz kuras izvietotas miniatūras pincetes. Tās satver matiņus un izrauj kopā ar mata folikulu. Dažādiem modeļiem var būt 20–40 pincešu – jo vairāk, jo nesāpīgāka epilācija un jo vieglāk likvidēt biezākus matiņus. Pincešu aparātos katra pincete izrauj tikai vienu matiņu, tāpēc tie nelūst un epilācija notiek gandrīz bez sāpēm. Lai gan procedūra aizņem laiku, tā sagādā mazāku diskomfortu.

Disku depilators satver un izrauj matiņus līdzīgi kā pincešu epilators, taču tas notiek ar metāla diskiem. Galviņas rotācijas laikā tie vienlaikus satver vairākus matiņus un izrauj no folikula. Tas ir ērti, ja nepieciešams tikt vaļā no liekā apmatojuma mazāk jutīgās ķermeņa daļās, piemēram, uz kājām, tomēr procedūra būs nepatīkamāka.

Nozīme ir arī materiālam, no kura izgatavotas pincetes un diski. Parasti tiek izmantots tērauds vai keramika. Keramiskās detaļas lieliski tiek galā ar vissmalkākajiem matiņiem, taču šo aparātu cena ir krietni augstāka.

Ar vadu vai bez?

Izvēloties epilatoru lietošanai mājās, svarīgs kritērijs ir barošanas avots.

* Epilatoru, kas pieslēdzams elektrības rozetei, ļoti labi var lietot mājās. Pērkot pievērs uzmanību, lai vada garums ir vismaz 1,8–2 metri, tad procedūras laikā nebūs jāstāv rozetes tuvumā neērtā pozā.

* Epilatoru, kas darbojas ar akumulatoru, var izmantot jebkurā vietā, tāpēc tāds ir parocīgs ņemšanai līdzi arī ceļojumos.

* Kombinētie epilatori darbojas gan no elektrības, gan akumulatora baterijas. Šie modeļi ir dārgāki.  

Cik ātrumu?

Vienkāršiem epilatoriem ir tikai viens darba režīms, augstāki līmeņa ierīcēm divi un pat trīs ātrumi.

Izvēloties divu ātrumu epilatoru, to var darbināt atbilstoši situācijai, piemēram, ātri piešķirt gludumu kājām vai nesteidzīgi apstrādāt intīmo zonu.

Jo aktīvāk kustas pincetes, jo ātrāk (un sāpīgāk) tiek izrauti matiņi. Tāpēc, lai atbrīvotos no apmatojuma padusēs vai bikini zonā, labāk izvēlēties lēnāko ātrumu, jo šajā režīmā epilators izrauj matiņus lēnāk, tātad process būs gandrīz nesāpīgs.

Atsāpināšanas paņēmieni

Lai epilāciju padarītu mazāk sāpīgu, ražotāji aprīko ierīces ar atsāpināšanas sistēmām, piemēram, speciālu atvēsinošu cimdu ar sasaldējamu gēla ieliktni; to ieliek cimdā un pieliek pie ādas. Ir pieejami arī modeļi, kas darbības laikā uz ādas pūš aukstu gaisu

Savukārt ar modeļiem, kas piemēroti mitrajai epilācijai, āda tiek atsāpināta, jo epilācijas laikā uz tās tek silts ūdens. Dažiem depilatoriem ir arī ādas nostiepšanas funkcija, kas padara procesu mazāk sāpīgu, savukārt vibromasāžas epilators ar speciālu uzgali rada pulsējošu vibrāciju un atslābina ādu.

Papildu uzgaļi

Epilatora komplektācijā var ietilpt dažādi uzgaļi, kas atvieglo procesu. Piemēram, skūšanās uzgalis noder, ja ādu gribas ideāli gludu, pīlinga uzgalis der pārragotās ādas noņemšanai, ir arī uzgalis sejas apmatojuma likvidēšanai uz zoda vai virslūpas. Pieejami arī speciāli uzgaļi labākam kontaktam ar ādu, kas nodrošina maksimālu epilatora galviņas piespiešanos, un masāžas uzgaļi jutīgai ādai.

Ierīcei var būt arī papildu funkcijas, piemēram, apgaismojums, kas ļauj saskatīt ļoti gaišus un smalkus matus, vai peldošā galviņa, kas ideāli pielāgojas ķermeņa kontūrām.