Cita pasaule
2022. gada 23. maijs, 05:47

Mēness dienu, svinamdienu, latvisko ticējumu un Saules rita kalendārs no 23.05. līdz 29.05.

"Tautas Veselības Avīze"

Ieskaties "Tautas Veselības Avīzes" kalendārā un uzzini, kas būtisks gaidāms šonedēļ - no 23. līdz 29. maijam. Mēness dienas, svinamdienas, Saules un Mēness aptumsumi, tradīcijas, vēsturiskās piemiņas dienas un mūsu senču Saules rita kalendārs.

Pirmdiena, 23. maijs

Vārdadienu svin Leontīne, Lonija, Ligija, Leokādija

Dilstošs mēness Zivju zvaigznājā

Labvēlīgs laiks, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, vaksācijai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks pīlingam, sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām, manikīram un pedikīram.

Lunārā mēneša 23. diena no pulksten 3:38 – ZIEDOŠANĀS DIENA. Enerģētika ir smaga, tumša un ļoti spēcīga. Var provocēt cilvēkus uz agresiju. Periods, kas saistīts ar varmācību, vecā sagraušanu, izpostīšanu un jaunā veidošanu, reformām. Izvairieties no atriebības. Diena pieprasa piedošanu, ziedošanos un nožēlu. Neieslīgstiet naidā, dusmās, mazkustīgā dzīvesveidā. Tīriet māju, dedziniet sveces.

Pašsajūta. Spontāni pieaug seksuālā enerģija, var būt bīstama veselībai. Jutīgi dzimumorgāni, mugurkauls. Vingrojiet!

Dilstoša mēness 12 stundu mazā atslodze no 22. maija pulksten 15:43 līdz 23. maija pulksten 3:43

Saule lec pulksten 4:59

Saule riet pulksten 21:42

Otrdiena, 24. maijs

Eiropas nacionālo un dabas parku diena

1909. gada 24. maijā Zviedrijā nodibināja Eiropā pirmos deviņus nacionālos parkus. Tam par godu šajā nedēļā var dotiess uz kādu no Latvijas nacionālajiem parkiem – spirgtā, cilvēka maz ietekmētā dabas enerģija uzlādēs jūs fiziski, emocionāli un garīgi.

Vārdadienu svin Ilvija, Marlēna, Ziedone

Dilstošs mēness Zivju zvaigznājā.

Labvēlīgs laiks ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, vaksācijai, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks pīlingam, sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām, manikīram un pedikīram.

Lunārā mēneša 24. diena no pulksten 3:46 – AUGLĪBAS DIENA. Mostas dabas spēki, grūst vecais, top jaunais, ļaujot piedzīvot atklāsmes. Pamatu likšana jebkuram projektam sola veiksmi. Labs laiks bērna ieņemšanai. Neļaujieties vieglprātīgiem sakariem.

Pašsajūta. Dienu veltiet veselības nostiprināšanai, jo enerģijas rezerves izsīkst. Vārga nervu sistēma un asinsrite. Jutīgi dzimumorgāni. Uzmaniet kājas un acis.

Pirtij labvēlīga diena

Saule lec pulksten 4:58

Saule riet pulksten 21:43

Trešdiena 25. maijs

Urbāna diena

Šie senlatviešu svētki ir mazāk zināmi par citiem latviešu godiem. Urbāna dienā beidzas vidējā sēja un sākās vēlais sējas laiks. Dienas nosaukums ir cēlies no kristiešu svētā Urbāna, kas bijis Romas pāvests. Urbāns (latīniski – urbanus) nozīmē pilsētnieks. Rietumeiropā Urbāns ir kļuvis par vīnogu audzētāju un vīndaru aizbildni, bet latvieši svešādajā Urbāna vārdā saklausījuši ko pavisam citu. „Urbāni, mazi tārpiņi, kas zemi urbj. Kad rīta agrumā klēts priekša ir urbānu nobadīta, tad tai dienā mieži jāsēj, lai labi izdotos,” vēsta tautas ticējums. Vēl uzskata, ka Urbāna diena Urbāna dienā jāsēj arī lini un rudzi, jāstāda dārzeņi, kuru ēdamā daļa aug virs zemes, ir piemērota gurķu, dāliju un it īpaši auzu sējai. Savukārt zem zemes augošos dārzeņus – kartupeļus, burkānus un bietes – šajā dienā labāk nestādīt, jo tad tie izaugšot mazi un tārpaini – tos grauzīšot urbāni, mazie tārpiņi, kas urbinās pa zemi. Pēc šiem ticējumiem grūti atšifrēt, vai urbāni ir sliekas, kas zemes kaudzītes virs zemes mēdz atstāt, vai mazo vabolīšu - sprakšķu rijīgie kāpuri.

Vārdadienu svin Anšlavs, Junora

Dilstošs mēness Auna zvaigznājā

Labvēlīgs laiks pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, pīlingam, solārijam, ausu caurduršanai, sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 25. diena no pulksten 3:52 – PĀRDOMU DIENA. Ļaujieties pārdomām, nesteidzīgām pastaigām vienatnē. Ieklausieties savā iekšējā balsī, izvērtējiet citu padomus. Izvairieties no steigas, spriedzes, konfliktiem, pārsteigumiem, arī no smagumu celšanas. Veiksmīga diena braucieniem, tirdzniecībai, tieslietām.

Pašsajūta. Attīriet no sārņiem garu un organismu. Ieteicama ārstnieciskā badošanās, masāža. Vēlami vingrojumi, kas palīdz atbrīvoties no emocionālā sasprindzinājuma. Jutīgi dzirdes orgāni.

Čika laiks: 0:33-0:39

Saule lec pulksten 4:56

Saule riet pulksten 21:45

Ceturtdiena, 26. maijs

Debesbraukšanas jeb Krusta diena saukta arī par Debeskāpšanas svētkiem

Kristietībā tā ir Jēzus Kristus debesīs atgriešanās jeb debesbraukšanas diena, (pēc viņa zemes dzīves beigām. Tā notikusi četrdesmit dienas pēc augšāmcelšanās, tātad sestās nedēļas ceturtdienā pēc Lieldienām Debesbraukšanas dienu veci cilvēki sauca par krusas dienu, un tai dienā neļāva ap arkliem un ecēšām darboties, jo tad krusa nokapājot tīrumus.

Pasaules Multiplās Sklerozes diena

Vārdadienu svin Eduards, Edvards, Edvarts, Varis

Dilstošs mēness Auna zvaigznājā

Labvēlīgs laiks pedikīram, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, attīrošām ķermeņa maskām un procedūrām, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, pīlingam, solārijam, ausu caurduršanai, sejas tīrīšanai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 26. diena no pulksten 3:58 – ATPŪTAS DIENA. Atturieties no aktivitātēm, neauglīgiem ķīviņiem un sarunām. Atpūtieties. Tiecieties tikai ar pašiem uzticamākajiem. Izvērtējot dzīvi, citu trūkumus, atšķiriet īstenību no šķietamības. Pastiprināta iespēja tikt apzagtam. Taupiet naudu. Nesāciet neko jaunu, radīsies tikai zaudējumi un kaitējumi.

Pašsajūta. Ieteicama badošanās, nomierinoša masāža. Atturieties no alkohola. Jutīgi krusti un āda.

Saule lec pulksten 4:55

Saule riet pulksten 21:47

Piektdiena, 27. maijs

Vārdadienu svin Dzidra, Dzidris, Gunita, Loreta

Dilstošs mēness Vērša zvaigznājā.

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, attīrošām sejas, ķermeņa maskām un procedūrām, pīlingam, sejas tīrīšanai, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam, pretcelulīta un striju profilakses pasākumiem, ietīšanai, masāžai, solārijam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, mitrinošām, atjaunojošām ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 27. diena no pulksten 4:04 – MEDITĀCIJU DIENA. Šī diena var sniegt intuitīvas atklāsmes. Ieteicams meditēt, uzklausīt vecākus cilvēkus un atdot parādus.

Pašsajūta. Labvēlīga diena jebkurai darbībai, sevi pilnveidojot. Nelietojiet alkoholu. Nepārslogojiet kājas. Attīriet organismu, apmeklējiet baseinu.

Čika laiks: 6:20-9:22

Saule lec pulksten 4:53

Saule riet pulksten 21:48

Sestdiena, 28. maijs

Vārdadienu svin Vilis, Vilhelms

Jauns mēness Vērša zvaigznājā, kulminācija 30. maijā

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, solārijam, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, pīlingam, sejas tīrīšanai, attīrošām sejas un ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 28. diena 4:12 – APCERES DIENA. Viena no labvēlīgākajām dienām ar ļoti harmonisku enerģētiku. Iespējama garīga apskaidrība. Ļaujieties apcerei. Meditācija veicina atklāsmi, rada tieksmi uz gaišiem, cēliem darbiem. Uzturiet labu garastāvokli, ielūkojieties sevī, kontrolējiet emocijas. Praktiska diena – varat iegādāties vērtīgas lietas, pirkt nekustamo īpašumu, sākt mājas remontu. Diena labvēlīga riskantiem pasākumiem, jauniem iesākumiem.

Pašsajūta. Ievērot mērenību it visā. Visjutīgākās – acis.

Saule lec pulksten 4:52

Saule riet pulksten 21:50

Svētdiena, 29. maijs

Vārdadienu svin Maksis, Maksims, Raivis, Raivo

Jauns mēness Vērša zvaigznājā , kulminācija 30. maijā.

Labvēlīgs laiks manikīram, pedikīram, uzacu, skropstu krāsošanai, pieaudzēšanai, solārijam, ausu caurduršanai, nabas pīrsingam.

Nelabvēlīgs laiks vaksācijai, pīlingam, sejas tīrīšanai, attīrošām sejas un ķermeņa maskām un procedūrām.

Lunārā mēneša 29. diena no pulksten 4:22 – TUMSĪBAS DIENA. Visbīstamākā Mēness diena. Kosmisko ilūziju laiks. Cilvēki kļūst gurdeni, enerģija izsīkst. Pareģojumi ir melīgi, nepatiesi. Grūti pretoties kārdinājumiem. Gavēņa, lūgšanu, grēku nožēlas laiks. Nesāciet, neplānojiet neko jaunu. Pārtrauciet virspusējus, ārišķīgus sakarus. Atbrīvojieties no uzmācīgiem, nekārtīgiem cilvēkiem, neķītrām domām, viltus draugiem. Šajā dienā ieteicams palikt mājās, aizdegt sveci. Izvairieties no tumšām telpām, duļķaina ūdens, netīrības un nekārtības apkārtējā vidē. Izvērtējiet mēneša laikā padarīto, izdariet secinājumus.

Pašsajūta. Veselības rezerves ierobežotas, īpaši vīriešiem. Attīriet organismu. Pirms gulētiešanas ieteicama duša. Jutīga taisnā un resnā zarna.

Čika laiks: 17:11-20:22

Saule lec pulksten 4:51

Saule riet pulksten 21:51