Sausa galvas āda – kā to kopt un atveseļot?
Skaistums
2022. gada 1. aprīlis, 07:10

Sausa galvas āda – kā to kopt un atveseļot?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Sausa galvas āda var radīt nopietnu diskomfortu ikdienā un ietekmēt gan matu veselību, gan izskatu, jo mati šādos apstākļos nespēj pilnvērtīgi uzņemt nepieciešamās barības vielas. Tāpēc šo problēmu nevajadzētu ignorēt, bet gan laikus risināt visiem iespējamajiem līdzekļiem. Kādi ir biežākie galvas ādas sausuma iemesli un kā ar to cīnīties?

Sausa galvas āda nav tas pats, kas blaugznas

Bieži vien sausa galvas āda maldīgi tiek uztverta par blaugznām, bet šie divi stāvokļi ir atšķirīgi. Ja sausas galvas ādas izpausme ir mazas, baltas pārsliņas vai graudiņi, tad blaugznas izpaužas kā atmirušas ādas daļas, kuras nolobās zvīņu veidā. Tās parasti ir dzeltenīgas vai pelēkas. Blaugznas var ieraudzīt arī ķemmē un matos pie saknēm.

Sausas ādas un blaugznu novēršanai neder vienas un tās pašas metodes

Blaugznu gadījumā visbiežāk vajadzīgi specializēti ādas kopšanas produkti, kurus iesaka dermatologs.

Kāpēc rodas sausa galvas āda? 

Sausas galvas ādas iemesli visbiežāk meklējami dzīvesveidā, ārējos apstākļos un arī neatbilstošos matu kopšanas paradumos.

Stress, nesabalansēts uzturs, nepietiekama šķidruma uzņemšana, centrālā apkure, sezonālās temperatūras maiņas, vitamīnu trūkums organismā, savam ādas un matu tipam nepiemēroti matu kopšanas līdzekļi, pārāk bieža un agresīva matu mazgāšana – šie un vēl citi iekšējie un ārējie faktori var kavēt normālas galvas ādas mikrofloras veidošanos, radīt diskomfortu, niezi un veicināt galvas ādas sausumu. Cilvēkiem, kuriem jau ir jutīga un sausa ķermeņa āda, iespējams, arī kādas hroniskas ādas slimības, risks, ka galvas āda kļūst sausa, ir daudz augstāks.

Kā kopt un atveseļot sausu galvas ādu?

Lai atbrīvotos no sausas galvas ādas, tās radītā diskomforta un niezes, nepieciešams saprast, kuri ir būtiskākie cēloņi, kas šo situāciju radījuši, novērst tos, kā arī ikdienā izmantot saudzīgus un sausai galvas ādai piemērotus matu kopšanas līdzekļus.

  • Sausai ādai piemērots šampūns un kondicionieris

Galvas ādas un matu kopšanai jāizvēlas maigas iedarbības un ādas pH līdzsvarojošs šampūns un kondicionieris, kas nav pārāk agresīvs un pārāk daudz neattīra matus no dabiskajām taukvielām, jo tās pasargā ādu un matus no mitruma zuduma. 

  • Mitrinošas un kopjošas matu maskas

Papildu mitrināšanu un kopšanu nodrošinās dziļas iedarbības matu maskas. Tās arī uzlabos kopējo matu stāvokli, kas var būt radies kā sekas ilgstošai sausas ādas problēmai. Matu maskas arī jāizvēlas atbilstoši savam matu tipam un stāvoklim.

  • Galvas ādas masāža un attīrīšana

Lai palīdzētu no galvas atdalīties sausajām un atmirušajām ādas šūnām, uzlabotu ādas apasiņošanu un veicinātu tās atjaunošanos, ieteicams pirms matu mazgāšanas veikt maigu galvas masāžu ar pirkstiem vai suku, kurai ir mīksti sariņi. Noderīgs produkts ir arī matu skrubis, kas maigi noloba atmirušo ādu un attīra no netīrumiem un nosēdumiem matus.

  • Mazgāt retāk un vēsākā ūdenī

Sausas galvas ādas gadījumā vēlams pagarināt laikus starp matu mazgāšanas reizēm. Bieža matu mazgāšana arī var būt viens no iemesliem, kas veicinājis šo stāvokli. Mazgāšanas laikā arī jāizvēlas vēsāks ūdens. Karsts ūdens liek ādai zaudēt dabiskās taukvielas, kas nepieciešamas ādas aizsardzībai un veselīgam pH līmenim.

  • Veselīga pārtika, ūdens un vitamīni

Ādas un matu stāvoklis ir cieši saistīts ar vispārējo veselību, uzturu un pietiekamu ūdens uzņemšanu. Lai uzlabotu galvas ādas veselību, noteikti ir jāpārskata šie sava dzīvesveida aspekti un vajadzības gadījumā jāveic korekcijas.

Vai nieze galvas ādā saistīta ar sausu ādu?

Tas, ka niez galvas āda, ne vienmēr saistīts tieši ar sausumu, bet tas var būt viens no sausas ādas radītiem simptomiem. Mazinot ādas sausumu, parasti samazinās arī nieze.

Tomēr niezes gadījumā jābūt uzmanīgiem, jo tas var liecināt arī par sēnīti, ādas saslimšanām un citām problēmām. Tāpēc, ja nieze ir izteikta un ilgstoša, ja ir vēl citi simptomi, tad jāapmeklē dermatologs, un pēc diagnozes noteikšanas jāveic atbilstoša ārstēšana ar specializētiem līdzekļiem un medikamentiem.

Ar plašāku matu kopšanas produktu klāstu var iepazīties šeit!

Raksts tapis sadarbībā ar www.douglas.lv