Skaistums
2022. gada 27. janvāris, 18:06

Āda ap nagiem kļuvusi sevišķi sausa un plaisā. Kā to atveseļot?

"100 Labi Padomi"

Par roku un kāju ādas kopšanu konsultē sertificēta podoloģe Mārīte Saulīte.

Spuraina āda ap roku un kāju nagiem, ieplaisājuši ienadži un dažādas mikrobrūcītes visbiežāk rodas mehānisku traumu dēļ.

Pašrocīgi veicot manikīru vai pedikīru, neveikli tiek apgriezta kutikula un izkniebti ienadži, āda ap nagiem tiek savainota, tā sāk plaisāt un spuroties. Dažkārt ādas plaisāšanu ap roku nagiem pastiprina nelāgi ieradumi – neapzināta nagu un ādas knibināšana, dažkārt pat graušana.

Ja āda ap nagiem kļuvusi sevišķi sausa un plaisā, tas var būt signāls, ka organismā trūkst būtisku vitamīnu vai minerālvielu.

Visbiežāk āda ap roku nagiem saplaisā tad, ja ir sausa plaukstu āda. Ikdienā plaukstu ādu sausina darbošanās ar sadzīves ķīmiju, bieža roku mazgāšana, arī auksts gaiss utt.

Ja āda ap nagiem kļuvusi sevišķi sausa un plaisā, tas var būt signāls, ka organismā trūkst būtisku vitamīnu vai minerālvielu, piemēram, taukos šķīstošo A, E, D vai K vitamīnu. Ja āda ap nagiem ir spuraina, apsārtusi un niez, iespējams, ka ir vainojama ādas infekcija. Visbiežāk tā mēdz būt ap kāju nagiem, tad noteikti vajadzētu vērsties pēc padoma pie dermatologa vai podologa.

Aukstā, mitrā, vējainā laikā valkā cimdus, tie pasargās roku ādu no izsausēšanas.

Lai mitrinātu ādu ap nagiem, uzlabotu roku un pēdu ādas stāvokli ikdienā, regulāri lieto ādas un nagu eļļas, roku krēmus, īpaši aukstā laikā. Var izlīdzēties arī ar jebkuru dabīgas izcelsmes eļļu, arī tām, ko lieto pārtikā. Aukstā, mitrā, vējainā laikā valkā cimdus, tie pasargās roku ādu no izsausēšanas, tas būtiski ietekmē arī nagu un pirkstu ādas stāvokli. Rūpējies par pēdām un kāju nagiem, raugi, lai pēdas apavos nesasvīst, īpaši, ja, uzturoties iekštelpās, netiek pārauti atbilstīgi apavi.