foto: Shutterstock
Pēc izņemšanas no krāsns ļauj cepetim vismaz 5 minūtes pastāvēt un tikai tad griez šķēlēs.
Pēc izņemšanas no krāsns ļauj cepetim vismaz 5 minūtes pastāvēt un tikai tad griez šķēlēs.
Dzīvesstils

Kā izcept sulīgu cepeti ar kraukšķīgu garoziņu

"100 Labi Padomi"

Svarīga ir gan pareiza gaļas izvēle, gan cepšanas process.

Kā izcept sulīgu cepeti ar kraukšķīgu garoziņu...

Cepšanai vispiemērotākais ir prāvs gaļas gabals bez kaula, bet ar ādu, pie kuras ir līdz 1 cm biezs taukuma slānītis. Tad cepetis sanāks sulīgāks un mīkstāks. Lai gaļa labāk izcepas un āda sanāk kraukšķīga, to ar asu nazi iegriez tā, lai izveidojas tāds kā šaha dēlīša raksts – gareniski un pēc tam šķērseniski. Griez tikai ādu, bet ne gaļu.

Pirms gatavošanas gaļu kārtīgi ierīvē ar sāli, maltiem pipariem, ķiplokiem un ķimenēm. Tad liec polietilēna maisiņā, aizsien ciet un pa nakti atstāj ledusskapī.

foto: Shutterstock

Kā padarīt cepeša ādu mīkstu un tomēr arī kraukšķīgu?

Cepeškrāsni sakarsē līdz l50–175 grādiem, cepešpannā ielej verdošu ūdeni pirksta biezumā un ieliec gaļu ar ādu uz leju. Pievieno sīpolus un citas garšsaknes pēc izvēles un sutini kādu pusstundu. Pēc tam pagriez gaļas gabalu ar ādu uz augšu un turpini cept vismaz pusstundu tādā pašā temperatūrā – nepaaugstini to! Ja karstums būs par lielu, gaļa sanāks sausa. Labāk cept ilgāk zemākā temperatūrā nekā ātri lielākā karstumā.

Pēdējais solis, lai sanāktu kraukšķīga garoziņa, – atver cepeškrāsni uz pusminūti, lai izplūst mitrums. Cepeti pārliec citā pannā bez šķidruma un lielā karstumā (vai vēl labāk – ar grila funkciju) cep 8–10 minūtes. Pielūko, lai cepetis neapdeg!

Ievēro: