foto: Caters News Agency/Scanpix
Atjaunošanas plāni bija grandiozi: kādi ir Nāves salas jeb Itālijas baisākās vietas noslēpumi?
Cita pasaule
2021. gada 16. novembris, 05:19

Atjaunošanas plāni bija grandiozi: kādi ir Nāves salas jeb Itālijas baisākās vietas noslēpumi?

Jauns.lv

75 hektārus lielā sala ar nosaukumu Poveglia, kuru no visām pusēm ieskauj jūra, tiek uzskatīta par vienu no baisākajām un nolādētākajām vietām Itālijā. To mēdz dēvēt par "Elles vārtiem" un "Zudušo dvēseļu patvertni".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tikmēr dažus kilometru no salas kūsā dzīvība un tauta priecājas vienā no skaistākajām pilsētām pasaulē – Venēcijā, vēsta "wday.ru".

Zīmīgi, ka sarunās pilsētas iemītnieki cenšas nepieminēt nolādētās salas nosaukumu. Bet vietējie makšķernieki ar laivu slīdot garām salai pat baidās palūkoties uz tās pusi. 

Kādreiz viduslaikos un senāk, Poveglia kalpoja kā drošs patvērums kara bēgļiem. Venēcijas Republika izveidoja šeit tirdzniecības punktu. Sala atradās ērtā vietā, un tai neviens kuģis nevarēja paiet garām.

foto: Caters News Agency/Scanpix

Tomēr salas uzplaukums turpinājās neilgi. 16. gadsimta otrajā pusē Eiropu pārņēma buboņu mēris jeb Melnā nāve. Kad slimība tika līdz Itālijai, Venēcijas valdība pieņēma lēmumu izvest uz Poveglia salu ne tikai mirušos, bet arī tos, kuriem bija vājas šīs baisās slimības pazīmes.

Uz salas tika iedegti ugunsgrēki: pelnos pārvērtās ne tikai līķi, bet arī dzīvi cilvēki. Šie šausmu pilnie notikumi atstājuši par sevi skumju piemiņu. Un lai gan Venēcija uz salas centās atjaunot agrāko dzīvi, neviens tā arī nevēlējās šeit pārcelties.

foto: Caters News Agency/Scanpix

1922. gadā šeit atvēra ārstniecības iestādi, kur nogādāja padzīvojošus garīgi slimus cilvēkus. Mēdz teikt, ka viņu vidū nereti bija arī itāļu diktatora Musolīni politiskie ienaidnieki.

Nāves salas stāsta turpinājums izrādās briesmīgāks nekā iepriekš. Galvenais ārsts, kurš uzskatīja sevi par medicīnas ģēniju, ar bezpalīdzīgajiem pacientiem veica neprātīgus eksperimentus, piemēram, lobotomiju bez narkozes.

Pēc vairākiem gadiem eksperimentu veicējs gāja bojā dīvainos apstākļos: viņš ar galvu uz leju izmetās no zvaņu torņa. Ārstniecības iestādi slēdza 1968. gadā un kopš tā brīža uz salas atkal sāka valdīt nāvīgs tukšums.

foto: Caters News Agency/Scanpix

Kādā brīdī šķita, ka ir uzspīdējis cerību stariņš un sala varētu atgūt jaunu dzīvību. Itāļu uzņēmējs Luidži Brugnaro par 513 tūkstošiem kļuva par bēdīgi slavenās salas īpašnieku uz 99 gadiem.

Plāni bija grandiozi: pārvērst salu par tūrisma objektu, uzcelt tur mūsdienīgas viesnīcas, apbūvēt salas krastu un padarīt to vizuāli pievilcīgāku. Pēc viņa domām, bijusī Nāves sala ar saviem briesmīgajiem noslēpumiem ir laba reklāma cilvēkiem, kuriem patīk ekstrēmas lietas.

Uzņēmējs salas attīstībā plānoja ieguldīt 20 miljonus eiro, bet 2015. gadā viņu ievēlēja par Venēcijas mēru un grandiozos plānus nācās atlikt. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās