foto: Shutterstock
Kādus garīgās veselības labumus var iegūt no dārza?
Dārzs nozīmē reālas attiecības ar to zemes gabaliņu, ko cilvēks kopj. Kad tev pieder daļiņa no planētas, ir pavisam citāda dabas, gadalaiku uztvere, bet dārzā ieguldītās pūles un emocijas līdzinās vecāku rūpēm.
Dzīvesstils
2021. gada 5. jūnijs, 05:41

Kādus garīgās veselības labumus var iegūt no dārza?

"100 Labi Padomi"

Dārza plānošana, iekārtošana ir radošs process, kurš nekad nebeidzas. Radīt skaistumu un izjust par to gandarījumu – tas ir arī veids, kā celt savu pašapziņu. Kādus vēl labumus varam iegūt no dārza?

  • Mācīties pieņemt. Lielu daļu ciešanu un stresa dzīvē mums sagādā cenšanās kontrolēt lietas, kuras nevaram kontrolēt. Dārzs ir izcila vieta, kur veltīt pūles lietām, ko spējam kontrolēt, bet pārējo atstāt Mātes Dabas rokās, kas mums ik dienas atgādina, ka viņa jau nu gan nav kontrolējama.
     
  • Atradināties no perfekcionisma. Bez kontroles apsēstības bieži vien ciešam arī no perfekcionisma, kas ved taisnā ceļā uz neapmierinātību, vilšanos, nokavētiem termiņiem un iespējām, saspringtām attiecībām. Dārzkopība var kalpot par labu pretindi vai neitralizētāju šai apsēstībai, jo panākt ideālu dārzu ir neiespējami. Lai cik rūpīgi saimniekotu, ir neskaitāmi ārējie faktori, no kuriem neviens dārznieks nevar izbēgt, – kurmju rakumi, kaitēkļu uzbrukumi, laikapstākļu kaprīzes u. tml. Sekot perfekcionismam ir laika izšķiešana, it sevišķi, dārzā.
     
  • Izjust saistību ar citiem. Tikai vēl dažas lietas tā spēj vairot mūsu labsajūtu, kā labas savstarpējās attiecības. Dārzkopība ir viens no vieglākajiem veidiem, kā iepazīties ar jauniem cilvēkiem un pat kļūt par draugiem, jo šī kopīgā interese ir labs pamats ciešām attiecībām. Taču tas nenozīmē, ka cilvēki dalās tikai ar audzēšanas knifiem, – tēmu loks ir daudz plašāks.
     
  • Būt vienotībā ar pasauli. Paplašinās saikne ne tikai ar citiem cilvēkiem, bet arī ar visu pasauli. Dārzs nozīmē reālas attiecības ar to zemes gabaliņu, ko cilvēks kopj. Kad tev pieder daļiņa no planētas, ir pavisam citāda dabas, gadalaiku uztvere, bet dārzā ieguldītās pūles un emocijas līdzinās vecāku rūpēm.
     
  • Izpaust radošumu. Dārza plānošana, iekārtošana ir radošs process, kurš nekad nebeidzas. Radīt skaistumu un izjust par to gandarījumu – tas ir arī veids, kā celt savu pašapziņu.
     
  • Baudīt “zaļo peldi”. Iegremdēšanās dārzā, tā, ka pat zūd laika izjūta, sniedz nenovērtējamu ieguvumu: samazina nemieru un depresiju, palīdz atlabt pēc traumām un slimībām, atbrīvo no dusmām un agresijas un nodrošina vēl daudz citu pozitīvu garīgo efektu.
     
  • Dzīvot šajā brīdī. Apzinātības meditācija ir sena budisma metode – uzmanības vēršana noteiktā virzienā bez vērtēšanas. Atklāts, ka apzinātības prakse palīdz depresijas simptomu, psihožu un trauksmes samazināšanā, kā arī dažādu atkarību, hiperaktivitātes un uzmanības deficīta traucējumu, psiholoģiskā distresa un neirotisma ārstēšanā. Dārzā apzinātības meditācija notiek gluži automātiski, piemēram, ravējot un klausoties putnu balsīs.
     
  • Izkustināt ķermeni. Regulāras kustības ir efektīvs veids, kā uzlabot garastāvokli un samazināt nemieru un stresu. Turklāt atšķirībā no fitnesa zāles dārzs prasa ļoti dažādas fiziskās aktivitātes, kas var pasargāt no atkārtotu kustību traumām, kā tas nereti notiek strukturētu vingrojumu gadījumos.
     
  • Sagādāt veselīgāku pārtiku. Beidzamais, bet ne mazākais ieguvums garīgai veselībai ir paša audzēti produkti – dārzeņi, augļi un ogas.