Dzīvnieku izcelsmes tauki veselībai nav kaitīgi, liecina pētījums
Dzīvnieku izcelsmes piesātinātie tauki nepalielina insulta, infarkta, diabēta vai priekšlaicīgas nāves risku, taču cietinātie augu tauki jeb transtauki būtiski kaitē veselībai, liecina Kanādā veikta apjomīga pētījuma rezultāti.
Kaut arī plaši tiek uzskatīts, ka dzīvnieku izcelsmes piesātinātie tauki paaugstina sirds un asinsvadu slimību risku, pēdējos gados veiktie pētījumi rada šaubas par šo rekomendāciju zinātnisku pamatotību.
Saskaņā ar pašreizējām rekomendācijām piesātināto tauku daudzumam uzturā nevajadzētu pārsniegt 10% no dienas enerģijas devas, bet transtaukiem - 1% no dienas enerģijas devas.
Daļēji cietinātie jeb hidrogenētie jeb transtauki ir pārveidotas augu eļļas, kas pielietoti daudzos pārtikas pusfabrikātos un konditorejas izstrādājumos, lai aizstātu sviestu, pagarinātu pārtikas derīguma termiņu un uzlabotu produktu garšu. Transtauki tiek radīti, augu eļļai pievienojot ūdeņradi, mainot to molekulāro uzbūvi un padarot cietākus.
Kanādas Makmastera universitātes Klīniskās epidemioloģijas un biostatistikas departamenta veiktā plašā pētījumu pārskatā secināts, ka rekomendācijas attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes piesātinātajiem taukiem nav zinātniski pamatotas.
"Gadiem ilgi visiem tiek ieteikts izslēgt no uztura taukus. Transtauki nedod nekādu labumu veselībai un rada būtisku sirds slimību risku, bet attiecībā uz piesātinātajiem taukiem ir mazāk skaidrības," norādīja viena no pētījuma autorēm, doktore Rasela de Sausa.
"Ar to mēs neiestājamies par piesātināto tauku uztura rekomendāciju izmaiņām, jo nav pierādījumu, ka lielāks daudzums [piesātināto tauku uzturā] būtu īpaši labvēlīgs veselībai," sacīja de Sausa.
Kanādas zinātnieki analizējuši 50 pētījumus, kuros apkopoti dati par vairāk nekā miljonu cilvēku. Pētījumā nav atrasti nekādi pierādījumi, ka piesātinātie tauki ir kaitīgi veselībai.
Arī nesenā Kembridžas universitātes pētījumā secināts, ka piena produktu piesātinātie tauki mazina cukura diabēta risku.
Par piesātināto tauku kaitīgumu tiek runāts kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad kādā pētījumā tika norādīts uz saikni starp uztura ar augstu dzīvnieku tauku daudzumu un paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku.
Tomēr attiecīgā pētījuma autors savus secinājumus izdarījis no datiem no sešām valstīm, izvēloties neņemt vērā datus no 16 valstīm, kas neatbilda viņa hipotēzei. Tomēr šie secinājumi iemantoja popularitāti un kopš septiņdesmitajiem gadiem piesātinātie tauki tiek uzskatīti par kaitīgiem.
Taču pēdējo gadu pētījumos nav atrasta saistība starp piesātināto tauku lietošanu uzturā un paaugstinātu priekšlaicīgas nāves risku no sirds un asinsvadu slimībām, insulta, infarkta un otrā tipa cukura diabēta.
Savukārt transtauku lietošana uzturā priekšlaicīgas nāves risku paaugstina par 34%, par 28% palielina koronārās sirds slimības risku un par 21% palielina sirds un asinsvadu saslimšanas risku.
Jau ziņots, ka Latvijas Veselības ministrija (VM) izstrādājusi noteikumu projektu, kas paredz ierobežot maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos.
Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī, vienlaikus nosakot pārejas periodu, ka pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums, drīkstēs izplatīt ne ilgāk kā līdz 2017.gada 1.janvārim. Sākotnēji gan tika paredzēts, ka pārejas periods būs līdz 2018.gada 1.janvārim.
LETA / Foto: shutterstock