Skaistums
2021. gada 17. aprīlis, 06:22

Kosmetoloģes padoms, kā mājas apstākļos aprūpēt lūstošus nagus

"100 Labi Padomi"

Mūsu roku āda ir smalka un maiga no dabas, tai trūkst aizsardzības, tāpat kā ādiņai ap nagiem. Ja kutikulu ap nagiem nemitrina un nebaro, tā slikti veic savu aizsargfunkciju, nagi slikti aug, slāņojas un kļūst trausli. Uz sausiem, novājinātiem nagiem slikti turas pat vislabākā meistara uzklātā nagu laka. Tādēļ nagu aprūpe mājās ir tik ļoti nepieciešama. Māca Cesvaines skaistumkopšanas centra Mora kosmētiķe Ginta Ustinova.

Kā kopt un stiprināt nagus?

● Svarīga nozīme ir roku krēmiem. Ideālā variantā tiem ir jābūt diviem – mitrinošam, ar maigu tekstūru, ko nēsā līdzi un lieto pēc roku mazgāšanas, un barojošam, ar taukaināku tekstūru, ko izmanto pirms gulētiešanas. Krēmus rūpīgi iemasē gan roku ādā, gan nagu kutikulā. Dažu roku krēmu sastāvā ir eļļas, kas baro kutikulu un stiprina nagus.

● Kutikulas mīkstināšanai ir nepieciešama eļļa, kas palīdz uzturēt koptu izskatu. Eļļa piesātina kutikulu ar mikroelementiem un dažādām nepieciešamām vielām, kas arī padara nagus stingrākus un veselīgākus.  Ļoti ērti lietojami ir eļļas zīmuļi ienadžu kopšanai.

foto: Shutterstock.com

Mājas apstākļos vari izmantot gatavo kutikulas noņēmēju, kas izšķīdina cieto ādiņu ap nagiem. Pēc tam to var viegli noņemt.  

● Lai stiprinātu vājus, lūstošus nagus un paātrinātu to augšanu, izmanto roku vanniņas, piemēram, ar jūras sāli. Traukā ielej 0,5 l karsta ūdens, pievieno 5  ēdamkarotes sāls, pāris pilīšu citrona sulas un 3 pilienus lavandas ēteriskās eļļas. Mērcē pirkstus 15 minūtes. Pēc tam rūpīgi nosusini un iezied ar barojošu krēmu un kutikulas eļļu. Nagiem ļoti noder arī silta piena vanniņas. Jo treknāks piens, jo labāk.

Pirms miega ieteicamas maskas nagiem. Sajauc olīveļļu ar dažām pilītēm citrona sulas, iemasē kutikulā, nagos un pirkstu galos. Maska nav jānoskalo. Lai kutikulas kļūtu maigākas un elastīgākas, izmasē tās, veltot katram pirkstam vienu minūti. 

● Griežot ar šķērēm, nagi var sākt šķelties, tāpēc lieto nagu vīlīti. Iesaku stikla vīlīti, kam ir smalka, abrazīva virsma. Lai arī vīlīti izmanto tikai tu, pēc lietošanas tīri to ar antiseptisku spreju. Vīlē nagus, kad tie ir sausi. Kustini vīlīti tikai vienā virzienā, nevis turpu šurpu. Ja vīlēsi nagus pēc dušas un dažādos virzienos, tie sāks dalīties.

foto: Shutterstock.com

Maska un pīlings

Lai pagatavotu masku, kas mīkstina kutikulu un veicina nagu augšanu, olīveļļai pievieno čili piparu pulveri. Uzklāj uz ienadžiem, iemasē, uzvelc vienreizējos cimdus un masku noturi 20 minūtes. Pēc tam rokas rūpīgi noskalo un uzklāj roku krēmu un ienadžu eļļu.

Reizi nedēļā ieteicams pīlings roku ādai un kutikulai. Droši vari izmantot abrazīvos skrubjus, kas paredzēti sejas kopšanai. Pēc skrubēšanas obligāti izmanto barojošu roku krēmu.

Nagu veselību uzlabo A un E vitamīni. Lieto tos iekšķīgi vai pievieno roku maskām.