foto: Shutterstock.com
Kā pareizi apieties ar izsmalcināto audumu - samtu
Lai apģērbi no samta saglabātos glīti un izskatīgi, nekad tos neturi salocītus – tieši tāpat kā pašu audumu.
Stila jaunumi
2021. gada 2. marts, 21:04

Kā pareizi apieties ar izsmalcināto audumu - samtu

"100 Labi Padomi"

Samts ir aristokrātisks audums – izsmalcināts un elegants, tāpēc ar to jāapietas smalki un saudzīgi. To nevar vienkārši mazgāt veļasmašīnā, par gludināšanu ar gludekli nemaz nerunājot.

Dari tā

■ Ja samta audums ir ilgāku laiku turēts salocīts, locījuma vietas uzreiz ir pamanāmas, tās nepievilcīgi izskatās uz pārējā auduma fona. Lai locījumu un iespiedumu vietas izlīdzinātu, samitrini tās ar spirtu vai stipru degvīnu, audumu pagriez uz kreiso pusi un turi virs karsta ūdens tvaikiem. Tvaiks iziet cauri audumam, un smalkās šķiedras, kas bijušas pieplacinātas, atkal izslienas.

■ Traipus no samta auduma vari mēģināt iztīrīt ar sīpola sulu – sīpolu pārgriez uz pusēm un ierīvē audumu pret šķiedru. Pēc brīža atkārto, līdz traips pazūd. Tāpat apstrādā arī traipus mēbelēm, kas apvilktas ar samtu. Pēc tam notīrītās vietas viegli, saudzīgi samitrini ar ūdeni un izsusini. Spīdumu samts atgūst, ja suku iemērc sālī un ar to nobirstē audumu.

■ Lai apģērbi no samta saglabātos glīti un izskatīgi, nekad tos neturi salocītus – tieši tāpat kā pašu audumu. Ja patiešām nepieciešams to uzglabāt šaurā vietā, saritini to ap kādu kartona cauruli, bet neloki.

Hercogienes Ketrīnas samta matu bante

gallery icon
14

Samts, zīds un mežģīnes: "Leny Tomy Factory" skate Rīgas modes nedēļā rudens/ziema 2018/2019

gallery icon
40