Skaistums
2021. gada 26. februāris, 06:28

Kā kopt matus aukstajā sezonā? Ja iespējams, centies tos nemazgāt katru dienu

"100 Labi Padomi"

Aukstajā gadalaikā matiem ir nepieciešama īpaša kopšana un aizsardzība. Konsultē farmaceite Santa Zeļenkova.

Zemā temperatūra ārā un sausais gaiss iekštelpās vājina matus un padara tos trauslus un blāvus, turklāt, valkājot cepuri, mati elektrizējas. 

Un ziemā parasti uzņemam mazāk vitamīnu – arī tas negatīvi ietekmē matu stāvokli. Kā parūpēties, lai mati būtu mitrināti, pabaroti un veselīgi?

Dari tā

■ Pērkot šampūnu, meklē tā sastāvā tādus komponentus kā keratīns, lipīdi un proteīni. Šie elementi palīdzēs saglabāt matu izturību, gludumu un skaistumu. Neaizmirsti lietot kondicionieri pēc katras galvas mazgāšanas reizes. Tas padarīs cirtas paklausīgākas, atvieglos ķemmēšanu un nodrošinās matiem papildu mitrumu. Tikai, uzklājot kondicionieri, izvairies no sakņu zonas, pretējā gadījumā mati var izskatīties taukaini un nekopti. Reizi nedēļā palutini matus arī ar barojošu masku, kas satur dabiskās eļļas.

■ Ziemā galvas āda kļūst sausāka, tāpēc karstuma iedarbību samazini līdz minimumam. Nemazgā un neskalo matus ar karstu ūdeni. Centies nemazgāt matus katru dienu – pārāk bieža mazgāšana iznīcina aizsargplēvi, kas nepieļauj matu izžūšanu. Pēc iespējas mazāk izmanto fēnu un lokšķēres.

■ Ja ārā temperatūra nokrītas zem -5 °C, noteikti valkā cepuri. Tā pasargās matus no aukstā gaisa un vēja agresīvās ietekmes. Galvassegai jābūt ērtai, tai nevajadzētu saspiest deniņus un pakausi. Telpās cepure ir jānoņem, jo ​​svaiga gaisa trūkums negatīvi ietekmē matus.

■ Masē galvas ādu. Zema temperatūra veicina galvas asinsvadu sašaurināšanos, kas izraisa asinsrites pasliktināšanos šajā zonā. Sekas – novājinātas matu saknes un spīduma zudums. Veic masāžu ar pirkstu galiem sakņu zonā vismaz 3–4 reizes nedēļā.

■ Matu ķemmēšana ir galvas ādas mikromasāža, kas uzlabo asinsriti, tāpēc droši ķemmē matus biežāk un ilgāk. Izvēlies matu sukas ar keramisko pārklājumu vai dabiskiem sariem. Sprogainus matus labāk ķemmēt mazgāšanas laikā, iepriekš uzklājot kondicionieri.

Kā pabarot matus no iekšpuses?

Ziemā nepieciešams rūpēties par sabalansētu uzturu. Lai kompensētu būtisko vitamīnu un mikroelementu trūkumu, ikdienas ēdienkartē jābūt riekstiem, taukainām zivīm, biezpienam, pākšaugiem, burkāniem, citrusaugļiem un augu eļļām. Ieteicams lietot arī kvalitatīvu vitamīnu un minerālvielu kompleksu, jo ar uzturvielām, kas organismā nonāk ar pārtiku, bieži vien nepietiek.

Ja mati izskatās sausi un trausli, slikti aug un pastiprināti izkrīt, ir vērts apsvērt, vai  organisms saņem pietiekamu daudzumu selēna. Selēns atjauno normālu šūnu dalīšanos, kas labvēlīgi ietekmē matu stāvokli. Hronisks selēna deficīts izpaužas ne tikai kā matu un nagu augšanas traucējumi, bet arī kā dermatoloģiskas slimības, izteikta darbaspēju samazināšanās, imūnsistēmas pavājināšanās un biežas infekcijas slimības.