Skaistums
2021. gada 1. februāris, 05:17

Vai Covid-19 ietekmē arī mūsu zobu veselību?

Jauns.lv

Zobārsti ASV ir satraukušies, ka mājsēdes laikā cilvēku zobu un mutes dobuma veselība pasliktinās. Lasi un uzzini, kā var sev palīdzēt.

Laikā, kad vairums no mums strādā no mājām, daži ASV zobārsti ziņo, ka pandēmija ietekmē arī mūsu zobu veselību, vēsta portāls healthpartners.com.

Šobrīd cilvēki dzīvo pārmaiņu laikos, kad koronavīruss ir mainījis mūsu dzīves visdažādākajos veidos. Lai arī daļu no notiekošā mēs nevaram ietekmēt, tomēr rūpes par savu zobu veselību varam. Laikā, kad ieteicams apmeklēt zobārstu tikai galējas nepieciešamības gadījumā, mums jārūpējas par savu mutes veselību vairāk kā jebkad.

foto: Pixabay

Tīri zobus divas reizes dienā

Laikā, kad cilvēki strādā no mājām, viņi bieži aizmirst mazgāt zobus vispār. Taču īpaši bieži tiek izlaista zobu mazgāšana pēc brokastīm. Ja iepriekš pēc brokastīm mēs izmazgājām zobus un gājām uz skolu vai darbu, tad tagad cilvēki ēd brokastis, rakstot darba atskaiti vai pildot mājas darbu. Noteikti atceries iztīrīt zobus divas reizes dienā - arī tad, ja pēc brokastīm nekur nav jādodas. Zobu diega lietošana palīdzēs iztīrīt grūti pieejamas vietas, kā arī uzlabos mutes dobuma veselību.

Samazini ēdienreižu skaitu

Esot mājās, mums visu laiku ir pieejama pārtika, tāpēc daudzi atzīst, ka nepārtraukti našķojas. Zobu veselībai tas nenāk par labu. Zobārsti iesaka pieturēties pie trim vai četrām ēdienreizēm dienā, pēc kurām zobi tiek izmazgāti ar zobu birsti un zobu pastu vai mutes dobums tiek izskalots ar ūdeni.

foto: Pixabay

Ēd veselīgi

Lai uzlabotu savu zobu veselību, izvairies no saldumiem, cukurotiem našķiem, cepumiem un kūkām. Arī gāzēto dzērienu un saldināto sulu daudzums būtu jāierobežo. Zobu un mutes veselībai par labu nāks pilnvērtīgs, sabalansēts uzturs, kā arī regulāri un pietiekami uzņemts ūdens daudzums. Mutes veselību ietekmē arī smēķēšana, ja vari, mēģini samazināt dienā izsmēķēto cigarešu daudzumu vai atmet smēķēšanu.

foto: Pixabay

Doties pie ārsta

Neskatoties uz pandēmiju, ja jūti zobu sāpes, zobs kļuvis jutīgs vai mainījis krāsu, nekavējoties dodies pie ārsta. Labāk ārstēt mazu caurumiņu nekā lemt par zoba izraušanu vai citām sarežģītām manipulācijām.