Skaistums
2021. gada 12. janvāris, 11:25

Saeimā iesniedz iniciatīvu par valsts finansētām rekonstrukcijas operācijām krūts vēža pacientēm

Jauns.lv / LETA

Trešdien, 13.janvārī "Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls" (LSOST) Saeimā iesniegs vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu par valsts finansētām rekonstrukcijas operācijām krūts vēža pacientēm.

Par minēto ieceri sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" parakstījušies 12 190 iedzīvotāji.

LSOST valdes priekšsēdētāja Inete Ielīte uzsvēra, ka Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kur krūts rekonstrukcija pēc krūts vēža ārstēšanas un operācijas netiek finansēta no valsts budžeta. Viņa norāda, ka krūts rekonstrukcija ir pēdējais krūts vēža ārstēšanas posms un veids, kā pacienti reabilitēt un atgriezt pilnvērtīgā dzīvē, kā arī tas atrisina daudzus psihoemocionālus un fizioloģiskus procesus, kas notiek, ja sievietei krūts netiek atjaunota.

Biedrība aicina lēmumu pieņēmējus ieklausīties 12 190 iedzīvotāju balsīs, nodrošinot Latvijā krūts rekonstrukcijas programmu un paredzēt ikgadējo finansējumu programmai. Pēc biedrības aplēsēm krūts rekonstrukcijas programmai gadā būtu nepieciešami 375 000 eiro.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Rihard Lokmanis. Viņš skaidroja, ka atšķirībā no daudzām citām pasaules valstīm Latvijā netiek finansēta krūšu rekonstrukcijas operācija sievietēm, kuras uzvarējušas cīņu ar vēzi, bet ir zaudējušas vienu vai abas krūtis.

"Visā pasaulē tūkstošiem sieviešu katru gadu veic krūts rekonstruktīvās operācijas, un tas palīdz viņām atgriezties normālā sociālajā dzīvē. Jāsaprot, ka atgūt šādu iespēju ir tieši tikpat svarīgi, cik izārstēties no krūts vēža," uzskata idejas autors, piebilstot, ka šāda operācija ir neatņemama izveseļošanās sastāvdaļa, kas daudzu valstu medicīnas aprūpē ir kā krūts vēža ārstēšanas pēdējais posms.

Tāpēc, viņaprāt, nepieciešams noteikt valsts finansējumu krūšu rekonstrukcijas operācijām vēžu pacientēm.