Dzīvesstils
2020. gada 8. novembris, 16:07

Divi augi, kas dāvā mieru un labsajūtu ikdienā

"100 Labi Padomi"

Citronmelisa ir izcils garšaugs, kam vajadzētu būt ikviena priecīgu noskaņojumu mīloša cilvēka mājās. Savukārt lavandas spēks slēpjas ļoti aromātiskajā ēteriskajā eļļā.

■ Citronmelisa ir izcils garšaugs, kam vajadzētu būt ikviena priecīgu noskaņojumu mīloša cilvēka mājās. Citronmelisa un ārstniecības melisa ir viens un tas pats augs; dažādās jomās to lieto ar atšķirīgiem nosaukumiem. Liecības par citronmelisas brīnišķīgo dabu ir saglabājušās vairākus gadu tūkstošus, pirms simtu simtiem gadu tā tikusi cildināta kā ļoti iedarbīgs līdzeklis pret histēriju un pārāk aktīvu uzvedību.

Citronmelisas uzlējums satraukuma remdēšanai:

2–3 tējk. kaltētu lapiņu aplej ar 200 ml karsta ūdens, atstāj 10 minūtes ievilkties un izkāš caur sietiņu. Dzer pa maziem malciņiem vairākas reizes dienā.

foto: Shutterstock

■ Lavandai piemīt daudzpusīgs raksturs – tā ir gan ārstniecisks, gan kulinārijā izmantojams, gan dekoratīvs augs. Tās spēks slēpjas ļoti aromātiskajā ēteriskajā eļļā. Gan agrāk, gan arī tagad Vidusjūras zemēs uzskata, ka lavanda ir vislabākais līdzeklis pret blusām, utīm un līdzīgiem neradījumiem un ka tai piemīt spēks likvidēt ne tikai fizisko, bet arī garīgo netīrību.

foto: Shutterstock

Lavanda ir ļoti iecienīts līdzeklis burvīga aromāta radīšanai ne tikai telpās, bet arī drēbju skapī: mazā plāna auduma maisiņā ieber kaltētus lavandas ziedus, aizsien un ieliek starp palagiem vai citur. Ik pa laikam maisiņu saspaida, lai izplatās smarža. Ja tā šķiet par vāju, ziediem var uzpilināt pilienu lavandas ēteriskās eļļas.