Latvijā un visā pasaulē iecienīto kimči kāpostu nozari skārusi krīze
foto: Scanpix/Panthermedia
Kimči.
Dzīvesstils

Latvijā un visā pasaulē iecienīto kimči kāpostu nozari skārusi krīze

Jauns.lv

Dienvidkorejā, kur drīz sākusies Ķīnas kāpostu, sauktu par kimči, fermentācijas sezona, laika apstākļu rezultātā nopostīto kāpostu lauku dēļ īsti nav pat ko fermentēt. 

Latvijā un visā pasaulē iecienīto kimči kāpostu no...

"The Guardian" vēstī, ka augustā un septembrī notikušo taifūnu, plūdu un zemes nogruvumu dēļ nopostīta liela daļa Napas jeb Ķīnas kāpostu ražas, tāpēc šī dārzeņa cenas pieaugušas pat par 60%. 

Kimči Dienvidkorejā ēd katrā ģimenē un teju vai katrā ēdienreizē, turklāt šis ēdiens tiek dēvēts par superproduktu, ar kura lietošanu uzturā nereti izskaidro dienvidkorejiešu ilgdzīvošanas noslēpumu. Tāpēc, dzenoties pēc veselīgiem un eksotiskiem ēdieniem, kimči nu ir iecienīts visā pasaulē, arī Latvijā, kur to pat sācis ražot viens no pašmāju uzņēmumiem. 

Sliktā raža ne tikai ietekmējusi dienvidkorejiešu ģimeņu tradicionālo ikgadējo kimči fermentēšanas sezonu, bet atstājusi iespaidu arī uz ražotājiem, kuri šo produktu gatavo rūpnieciskos apmēros. Piemēram, valsts lielākais kimči ražotājs "Daesang" norādījis, ka uzņēmumā nācās apturēt tirdzniecību internetā. 

Vēl kādā uzņēmumā skaidro, ka tagad meklē alternatīvus tirgus, kur tikt pie Napas kāpostiem, iespējams, ar to domājot Ķīnu, kas ir lielākā šī dārzeņa eksportētāja pasaulē. 

"Kāposts ir diezgan jūtīgs pret klimata izmaiņām, un ekstremāli laikapstākļi kaitē tā augšanai," norādīja Korejas Lauku ekonomikas pētnieks Kims Dadžungs. Viņš gan skaidro, ka šobrīd cenas sākušas stabilizēties, bet nenoteiktība saglabājas, jo novembra vidū sākas tradicionālā kimči fermentēšanas sezona. 

Kimči ir neatņemama korejiešu virtuves sastāvdaļa. Dienvidkorejieši gada laikā pamanās apēst divus miljonus tonnu šī produkta, ko gatavo kopā ar asajiem pipariem, ķiplokiem, ingveru, balto redīsu jeb daikonu, lokiem un citām sastāvdaļām. Tomēr katrai ģimenei ir sava kimči pagatavošanas recepte, tāpēc strīdi par to, kādam tam jābūt patiesībā, var būt diezgan bezjēdzīgi. 

Aplēses liecina, ka aptuveni 95% korejiešu šos kāpostus ēd katru dienu, turklāt tur to atsevišķā ledusskapī, lai nesabojātu citu produktu, piemēram, piena garšu. Tikmēr vairāk nekā 60% korejiešu kimči ēd pat trīs reizes dienā - brokastīs, pusdienās un vakariņās.