Dzīvesstils
2020. gada 27. septembris, 05:43

Kā laikus sagatavoties vīrusu sezonai

"100 Labi Padomi"

Vislabākais veids, kā pasargāties no vīrusiem gada drēgnajos mēnešos, ir sagatavošanās – savlaicīga imunitātes stiprināšana.

Taču nav viena superlīdzekļa spēcīgai imunitātei, svarīgs ir uzturs, miega kvalitāte, fiziskās aktivitātes, svaigā gaisā pavadītais laiks, arī psihoemocionālā veselība. Organismam tik nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas vislabāk iegūt, ēdot sezonas dārzeņus, augļus un ogas. Vēlams uzturā iekļaut arī produktus ar antibakteriālu un pretvīrusu iedarbību, piemēram, ķiplokus, sīpolus, tomātus, mellenes, dzērvenes un citus.

Augi un tējas ir labs palīgs imunitātei un dažādu saslimšanu gadījumos. Vērts pieminēt ehināciju, jo tai piemīt imūnstimulējoša, antibakteriāla, pretsaaukstēšanās un pretgripas darbība. To var lietot gan ārstnieciskās tējas veidā, novārījumos un uzlējumos. Pelašķim piemīt pretiekaisuma un pretvīrusu iedarbība, turklāt tas uzlabo arī gremošanas sistēmas darbību.

Melnā plūškoka ogās ir ļoti augsta antioksidantu koncentrācija, tāpēc tas sargā šūnas no brīvajiem radikāļiem un stimulē imūnsistēmu. Kumelīte satur ēteriskās eļļas un taukskābes, kas spēj iznīcināt mikrobus, tāpēc tā ir efektīvs līdzeklis organisma aizsargspēju uzlabošanā. Rožu augļi ir bagātīgs C vitamīna avots.

Imunitātei viena no svarīgākajām minerālvielām ir cinks – tas stiprina asinsriti un palielina organisma dabīgās aizsardzības spējas, palīdz nodrošināt normālu olbaltumvielu, ogļhidrātu, taukskābju vielmaiņu, nepieciešams kaulu, ādas, matu, nagu veselības uzturēšanai, nozīmīga minerālviela arī normālas redzes uzturēšanai. Taču nedrīkst to uzņemt arī pārāk daudz. Dienā ieteicamā cinka deva ir 14 miligrami. Visbagātīgākie cinka avoti ir olas dzeltenums, austeres, pākšaugi, gaļa, pilngraudu produkti.